Obavijesti

Viral

Komentari 2

Od Lego kockica: Dječak je izradio najveću repliku Titanica

Od Lego kockica: Dječak je izradio najveću repliku Titanica
1

Brynjar kaže da mu je projekt gradnje replike Titanica pomogao da se bolje nosi s autizmom. Prije nego što je započeo s projektom, imao je velike probleme s komuniciranjem...

VIDEO

Najveću na svijetu, repliku broda Titanic izgrađenu od Lego kockica napravio je 10-godišnji autistični dječak iz Islanda. Izrada replike trajala je 11 mjeseci i na nju je utrošeno ukupno oko 700 sati rada. Brynjar Karl Bigisson, kojemu je sada petnaest godina, u svoj je Titanic ugradio 56.000 Lego kocki. Dužina replike iznosi gotovo osam metara, a visina oko metar i pol, piše CNN.

Brynjar se još kao petogodišnji dječak satima igrao s Lego kockama. 

- Ponekad sam slagao prema uputstvima, a ponekad sam koristio samo vlastitu maštu - kazao je. 

U početku je bio opsjednut s vlakovima, no to se promijenilo kada ga je djed Ludvik Ogmundsson odveo brodom na pecanje. Izlet je pobudio u dječaku ogroman interes za brodove. Kada je navršio deset godina, o Titanicu je već znao sve. 

Projekt za cijelu obitelj

- Kad sam s majkom otišao u Legoland u Danskoj i po prvi put vidio sve te fantastične velike modele poznatih građevina, aviona i brodova, vjerojatno sam tada počeo razmišljati o tome da i ja napravim Lego repliku. Kad sam imao deset godina, počeo sam razmišljati o tome da izgradim Lego Titanic prema veličini Lego čovječuljaka - objasnio je. 

U Brynjarov projekt uključili su se i ostali članovi obitelji. Donacijama od obitelji i prijatelja kupio je potrebne kocke. Djed koji je po zanimanju inženjer, od originalnog je nacrta Titanica napravio nacrt u Lego veličini i pomogao u procjenjivanju koliko će kocki trebati za izradu replike, a majka mu je pružila svesrdnu podršku u ovom velikom izazovu. 

- Da ona nije podržala moj projekt, on se vjerojatno nikad ne bi ostvario - kaže.  

Za jednu kreaciju od 'legića' potrebno je i nekoliko mjeseci
Za jednu kreaciju od 'legića' potrebno je i nekoliko mjeseci

Brynjar kaže da mu je projekt gradnje replike Titanica pomogao da se bolje nosi s autizmom. Prije nego što je započeo s projektom, imao je velike probleme s komuniciranjem, što ga je činilo nesretnim i usamljenim. Sada ima puno više samopouzdanja i daje intervjue o svojem postignuću, piše CNN. 

- Kada sam počeo s građenjem, imao sam asistenta koji mi je u školi pomagao na svakom koraku, ali sad učim bez ičije pomoći. Popravio sam ocjene, a drugi učenici u razredu me tretiraju kao sebi ravnog. Dobio sam priliku da putujem, istražujem i upoznam divne ljude - kazao je.

Brynjarova majka je objasnila kako je odgajajući Brynjara, na početku bila jako zabrinuta zbog budućnosti svojeg sina. Brinule su je sve prepreke i poteškoće koje mnoga djeca koja se nalaze na autističnom spektru moraju savladati. Danas je ponosna što drugim roditeljima autistične djece može reći da je ostvarenje ciljeva i snova ipak moguće. 

- Kada vam vaše dijete dođe sa zanimljivom, velikom i ludom zamisli ili ciljem, to dijete vam se obraća i treba vašu pomoć. Pažljivo slušajte i pokušajte pronaći načine da ga podržite u ostvarenju njegovog cilja. To bi vam mogla biti najbolja investicija u vašeg potomka - objašnjava.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.