Obavijesti

Viral

Komentari 75

Piramida Sunca: Djelo prirode ili prva piramida na svijetu?

Piramida Sunca: Djelo prirode ili prva piramida na svijetu?
13

Istraživač Semir Osmanagić uvjeren je da se pod brdom Visočica u BiH krije drevna piramida koju su izgradili Iliri. Iako su geolozi protiv njega, nastavlja iskapanja

VIDEO

Službeno, narodi u Europi nikada nisu gradili piramide. No teorija o bosanskim piramidama pretpostavlja da su brdo Visočica i još dva brda u blizini Visokog u Bosni i Hercegovini zapravo piramide koje su izgradili Iliri u razdoblju od 12.000 do 500 g. pr. Kr. Autor teorije je istraživač amater bosanskog podrijetla koji živi u SAD-u, Semir Osmanagić. 

Njegovu teoriju pobijaju znanstvene činjenice i geološka istraživanja koja ukazuju da su piramidalna brda nastala isključivo geološkim mehanizmima. Europska udruga arheologa je 2007. kritizirala bosanskohercegovačke vlasti koje podupiru teoriju o piramidama i financiraju arheološka iskopavanja kojima se uništava srednjovjekovni stari grad Visoki. 

Osmanagićeva iskopavanja otkrila su geološku strukturu za koju istraživač tvrdi da je popločena ulazna ravnina s tunelima. Osmanagić kaže kako je u iskopavanjima u travnju 2006. sudjelovao tim arheologa iz Australije, Švedske, Irske i Škotske. Većina arheologa koje je imenovao tvrdi na lokalitetu nikada nisu bili niti su pristali raditi u iskopavanjima. 

Teorija o piramidama: Sve ih gradio isti narod?

Osmanagić je brdo Visočicu nazvao Piramidom Sunca, a dva manja brda Piramidom Mjeseca i Piramidom bosanskog zmaja. Za medije je izjavio kako su piramide vjerojatno izgradili Iliri između 12.000 g. pr. Kr. i 500 g. pr. Kr. Tvrdi kako je iskopavanjima naišao na kamene blokove i tunele, a ranija geološka istraživanja pokazala su da je na oblikovanje brda utjecala ljudska ruka. Osmanagić kaže i kako su na brdu našao tunele koje objašnjava kao ventilacijske otvore. 

Uspoređivao je bosanske piramide s onima u središnjoj Americi i Egiptu te došao do zaključka kako ih je sve sagradio isti narod. Piramide kod Visokog, prema Osmanagiću, sagradili su posljednje. Kasnije je ipak rekao kako to možda nije najtočnije i objavio kako bi brdo Visočica moglo biti 'majka svih piramida'. Takvu ideju argumentirao je postojanjem sakralne geometrije i numeroloških poruka koje su ostavljene u piramidi  za buduće  generacije.

Osmanagić želi istraživanja završiti do 2012. kako bi se piramide uvrstile na popis svjetske baštine UNESCO-a. Time bi se, tvrdi,  'razbio oblak negativne energije i Zemlja bi mogla primiti kozmičku energiju iz središta galaksije'. 

Rezultati iskopavanja

Nakon što je u travnju 2005. dobio dopuštenje za sondažna bušenja, Osmanagić je zaključio kako bušenja ukazuju na brojne anomalije i upućuju na postojanje piramide ispod gornjeg dijela brda Visočica. Satelitska i zračna snimanja lokaliteta otkrila su kako brdo zaista ima piramidalan oblik, čije su četiri stranice okrenute prema četiri strane svijeta, poput drugih svjetskih piramida. Starost piramide nije točno utvrđena. 

Nastavljena su manja iskopavanja na vrhu brda i u podnožju gdje je Osmanagićev tim pronašao kamene blokove i stepenice. Krajem godine osnovali su fondaciju Arheološki park: Bosanska piramida sunca koju čine predsjednik Semir Osmanagić i drugi znanstvenici te profesor Senad Hodović, kooridinator za organizaciju i logistiku. Osmanagić  je dobio dopuštenje da iskopavanja nastavi i 2006. kada je satelitskim snimkama otkrivena i treća navodna piramida, koju je nazvao Piramidom bosanskog zmaja. 

U siječnju 2006. znanstvenik Amer Smailbegović, jedan od članova fondacije Arheološki park, analizirao je termalne inercije brda i zaključio kako da brda Visočica (Piramida Sunca), Plješivica (piramida Mjeseca)i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije. Uzvišenja se hlade brže od okoline jer su materijali u njemu manje gustoće i veće poroznosti što utječe na gubitak topline koji je normalan za umjetno stvorene strukture. Otkriće je bilo dovoljno da započnu detaljna istraživanja. 

Detaljna istraživanja počela su 14. travnja 2006. u tunelu nedaleko Visočice. Iskopani su obrađeni blokovi pješčara teški do pet tona za koje pretpostavljaju da su obrađeni ljudskom rukom. U tunelima su pronašli postotak kisika od 20,9 posto što potvrđuje tezu da unutar tunela postoje ventilacijski sistemi. Tuneli također imaju raskršća pod kutom od 90 stupnjeva koja se podudaraju sa suprotnim stranama svijeta. 

Analiza geodetskog zavoda BiH pokazala je da su dužine svih stranica 364 m i i tvore jednakostranične trokute. Sjeverna strana orijentirana je prema kozmičkom sjeveru, koji od geografskog odstupa za 21 minutu. U katastarskom uredu Općine Visoko potvrđeno je da geodetski vrhovi triju piramida tvore jednakostranični trokut s kutevima od 60 stupnjeva, bez ijedne minute odstupanja. 

Što kažu stručnjaci? 

Jedan od malobrojnih entuzijasta koji podupire Osmanagićev rad je Škot Graham Hancock, novinar i pisac koji se posebno koncentrira na izgubljene i nestale civilizacije.

- Nisam iznenađen masivnim otporom arheologa o ovom pitanju koji govore da tamo nema ništa jer je to standardan način njihovog djelovanja. Kada imate šokantnu ideju, koja prijeti da će ugroziti njihovu ugodnu ideju o historiji, oni to automatski odbacuju. I ne samo to, automatski je napadaju. Kao da ste dirnuli u osinje gnijezdo i odjednom vas sve te ose napadaju. Zato nisam iznenađen i ne uzimam te napade za ozbiljno. Uopće, imam vrlo malo poštovanja prema mišljenju zvaničnih arheologa o ovim pitanjima. Oni su odlični s detaljima, kada u ruci imaju male artifakte koje iskopavaju, ali kada su u pitanju veće ideje koje izlaze iz njihovih uskih okvira, nisu u stanju da se nose s tim - rekao je Hancock, tijekom posjeta piramidama kod Visokog. 

Godine 2009. Joseph Davidovits, profesor i osnivač francuskog Instituta za polimere, analizirao je uzorke s brda Visočica te otkrio kako je osnova uzoraka geopolimerni cementni beton. Dokaz da se radi o cementu na cijelu priču o bosanskim piramidama baca novi tračak svjetla.

Kritika: Iliri nisu imali znanje da izgrade piramide

Mnogi stručnjaci i arheolozi sumnjaju u Osmanagićeve tvrdnje. Neki su ga i optuživali da promiče lažne znanstvene teze. 

Profesor Garrett Fagan s državnog sveučilišta u Pennsylvaniji rekao je kako se ne bi smjelo dopuštati da netko uništava prave lokalitete kako bi tražio vlastite zablude. 'To je kao da netko ruši Stonehenge kako bi ispod njega pronašao prostorije s drevnim mudrostima', rekao je Fagan.

Stručnjak za grčku i balkansku prapovijest Curtis Runnel, sa sveučilišta u Bostonu, na temu bosanskih piramida rekao je kako je u vrijeme kada Osmanagić pretpostavlja da su piramide izgrađene, Balkan bio unutar glacijacije, u doba velikih hladnoća i suhe klime. Jedini tadašnji stanovnici prostora Balkana bili su gornjopaleolitički lovci koji su ostavili tragove u spiljama među kojima su jednostavni alati, ognjišta i ostaci životinja  te nisu poznavali ni alate ni vještine potrebne za izgradnju tako velike građevine. 

Bosanski profesor Vrabac sa Univerziteta u Tuzli smatra kako je brdo prirodna geološka formacija te da se sastoji od klastičnih sedimenata slojevitog sastava. Oblik brda je posljedica procesa u miocenskoj eri. 

Profesor Anthony Harding je u pismu The Timesu 25. travnja 2006. Osmanagićeve ideje nazvao 'šašavim i apsurdnim'. Harding , tadašnji predsjednik Europske udruge arheologa, lokaciju je i osobno obišao. Nakon posjeta je rekao kako su vidjeli površine prirodnog kamena s raspuknućima i rascjepima, no 'bez znakova ičega što bi izgledalo kao arheološki nalaz'. 

Afera 'Izmo Guglić'

Bloger poznat kao Izmo Guglić u veljači 2008. je na internetsku stranicu Semira Osmanagića poslao dva 'znanstvena rada' prepuna besmislica kamufliranih u riječnik 'new agea'  i potpisana sa Dr. Phil Amer Kovačević. Tekstove je poslao kako bi ispitao hoće li ih objaviti na internetu. Prema preporuci Osmanagića tekstovi su objavljeni pod naslovom 'Bosanski ljiljan: jedno razmišljanje u prilog tezama Semira Osmanagića'. Jedan od tekstova Osmanagićev tim preveo je i na engleski jezik, a nakon toga je suradnik Davorin Vrbančić napisao članak inspiriran onim Dr. Phil Amera Kovačevića. Izmo Guglić je na svom blogu objavio da su oba članka prevara i da je Amer Kovačević izmišljen. Ipak, nitko njegove članke nije uklonio sa Osmanagićeve stranice.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Sijamske smo blizanke, ali ja sam lezbijka, sestra voli dečke. Evo zašto smo se odrekle seksa'
ISPOVIJEST NA INTERNET FORUMU

'Sijamske smo blizanke, ali ja sam lezbijka, sestra voli dečke. Evo zašto smo se odrekle seksa'

Ja, Mia, sam lezbijka, dok je Lia hetero. Imala sam djevojku donedavno, ali prekinule smo kad sam upisala fakultet. Lia je imala vezu na daljinu s jednim dečkom dok je bila mlađa, pišu djevojke...

VIDEO Plaši suprugu 10 godina. Njezini izrazi lica su urnebesni: 'Ponekad se upiškim u gaćice'
PA OVO JE HIT

VIDEO Plaši suprugu 10 godina. Njezini izrazi lica su urnebesni: 'Ponekad se upiškim u gaćice'

Shannon je postala viralna zvijezda nakon što je suprug Matt objavio snimke na društvenim mrežama. Plaši je od 2014. godine u svim mogućim situacijama: Dok pegla, suši kosu, sprema suđe...
Znate li riješiti ovu mozgalicu: Koliko je labudova u jatu?
SVI SE POSVAĐALI OKO ODGOVORA

Znate li riješiti ovu mozgalicu: Koliko je labudova u jatu?

Znate li vi pravi odgovor na ovaj matematički zadatak?