Ukoliko ovaj mnogima ukusan obrok volite 'pojačati' kajmakom ili jogurtom, zadovoljstvo ćete platiti još i više...
Poskupjeli su sarajevski ćevapi. Pljušte komentari: Udar na BiH
Kada prvi put zakoračite u uske ulice Baščaršije, miris s roštilja vodi vas ravno do srca Sarajeva, do ćevabdžinice. Sarajevski ćevapi nisu samo obrok, oni su tradicija, ritual i emotivna veza generacija s gradom koji, kako u šali kažu, miriše na dim, lepinju i luk.
No, ljubitelje tog specijaliteta zatekla je vijest da su ćevapi poskupjeli.
Kako piše Dnevni avaz, umjesto dosadašnjih 12 KM, za ovo gurmansko zadovoljstvo u Sarajevu sad treba izdvojiti 14 KM (7,16 eura) koliko košta 'desetka', odnosno 7 KM (oko 3.58 eura) za 'peticu'. To su nove službene cijene ćevapa u ćevabdžinicama u starom dijelu Sarajeva, bez kajmaka i ostalih dodataka. Ukoliko ovaj mnogima ukusan obrok volite 'pojačati' kajmakom ili jogurtom, zadovoljstvo ćete platiti još i više.
Nanizalo se komentara građana.
'Skuplji su nego u Njemačkoj. Sigurno im i radnici zarađuju isto kao u Njemačkoj', 'Tko god od turista pusti da ga varaju u Sarajevu taj nije normalan', 'Šalu na stranu, ne razumijem što se diže uzbuna. 14 KM nije zaista skupo ako hoćete jesti u lokalu. To je od prilike 7€ i nigdje u Europi nećete dobiti obrok u lokalu za 7€', 'Ovo je udar na BiH', 'Gdje će im duša?'.
Sarajevski ćevap je od 2024. zaštićen kao autohtoni brend i posebni bosanskohercegovački proizvod.
'Kako kažemo, ako dođete u Sarajevo i ne probate ćevape kao da niste ni bili odnosno morate se vratiti' - rekla je tada gradonačelnica Benjamina Karić. Odlikuje ga posebna tekstura tijesta i okus po orijentalnom začinu čurekotu čije je podrijetlo u jugoistočnoj Aziji.