Viral

Komentari 3

'Ruski špijuni kroz povijest su se infiltrirali u CIA-u i FBI, Putin i danas ima svoje ljude 'unutra'

'Ruski špijuni kroz povijest su se infiltrirali u CIA-u i FBI, Putin i danas ima svoje ljude  'unutra'

Američki agent FBI-a Robert Hanssen više od 20 godina prodavao je tajne dokumente Rusima. Sad, kad je svijet na rubu rata, brojni agenti strahuju da su njihove agencije opet infiltrirane...

Ruski špijuni kroz povijest su odradili pregršt tajnih zadataka. Za većinu njih i ne znamo. Jer ako javnost zna za postojanje nekog tajnog agenta ili špijuna, onda taj gospodin ili gospođa i ne rade svoj posao baš kako treba...

Jedan od najpoznatijih slučajeva dvostrukog agenta u posljednje vrijeme je onaj Amerikanca Roberta Hanssena, koji je 22 godine kao agent FBI-ja odavao tajne podatke Rusima. Uhićen je tek 2001. godine, služi 15 uzastopnih doživotnih kazni u najstrože čuvanom američkom zatvoru ADX Florence, a njegov slučaj je pravosudni odjel američke vlasti proglasio "vjerojatno najvećom katastrofom curenja informacija u povijesti".

FILE PHOTO - The lobby of the CIA Headquarters Building in Langley

Rusima je ovaj gospodin prodavao baš sve. Od tajnih planova u slučaju nuklearnog rata, nacrta novih oružja, tehničkih detalja nuklearnih podmornica... Iako već više od 20 godina nema nikakav kontakt s Rusima, ovaj je dvostruki agent opet završio u centru pozornosti zbog knjige 'Špijun na otvorenom' autorice Lis Wiehl, koja je godinama radila kao državna tužiteljica.

Prikupljajući potrebne materijala za knjigu o Hanssenu, intervjuirala je na desetke agenata FBI-a, CIA-a, ali i zaposlenike raznih ministarstava i svima je postavila isto pitanje "Postoji li šansa za novog Hanssena danas?".

- Svi, ali baš svi, 100 posto ispitanih mi je odgovorilo potvrdno na to pitanje - tvrdi Wiehl i dodaje kako je većina njih rekla da vjeruje kako već postoje infiltrirani agenti.

Jedan od ljudi koji su pristali s autoricom pričati pod pravim imenom i prezimenom je bivši specijalni agenta FBI-a, Jack Thompson.

- Nemam nikakvih razloga ne vjerovati da trenutačno postoji proces novačenja tajnih agenata u američkim organizacijama od ruske strane. Siguran sam da su u pojedine organizacije već ušli - rekao je Thompson.

- Putin je bivši KGB-ovac. Ako tko zna vrijednost informacija, on zna. Moramo zaštiti naše podatke - govori za kraj autorica, javlja Daily Star.