Obavijesti

News

Komentari 17
Foto: Reuters/Canva
TKO JE RINAT AHMETOV?

Mentorirao ga je mesar-mafijaš, Zelenski ga optužio za puč, kod njega u čeličani traje krvavi rat

Do prvog milijuna došao sam riskantnim ulaganjima - objasnio je jednom prilikom Ahmetov podrijetlo svojeg bogatstva. Često su ga optuživali za kriminal, ali mu nikad nisu ništa dokazali...

Otac rudar, majka prodavačica, sin multimilijarder.

Kako to? Kako to? Pjeva Vojko u svojem hitu, a odgovor je jednostavan. Pa privatizacija nakon raspada SSSR-a.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Tko je Rinat Ahmetov: Mentor mu je mesar-mafijaš, a Zelenski ga je optužio za državni udar 01:14

Priča o Rinatu Ahmetovu, najbogatijem Ukrajincu i vlasniku nogometnog kluba Šahtar slična je, ako ne i identična, desecima priča ruskih oligarha. Rođen je 1966. godine u Donjecku u tatarskoj obitelji i o njegovoj mladosti se jako malo zna. U razdoblju od 1985. do 1995. godine povezivali su ga s organiziranim kriminalom, tvrdili da je dio ukrajinske mafije, ali te optužbe nikad se nisu 'održale'. 

Zagreb: Multimilijunaš Rinat Ahmetov, predsjednik NK Šahtar, stigao u Zagreb

- Do bogatstva sam došao ulagajući u prodaju ugljena i drugih ruda. Riskantnim transakcijama došao sam do svojeg prvog milijuna - rekao je kratko jednom prilikom Ahmetov o svojim počecima.

Srna: Ne mogu vjerovati što su Rusi tražili. Šaljite ih u zatvor!
Srna: Ne mogu vjerovati što su Rusi tražili. Šaljite ih u zatvor!

U Ukrajini je krajem 80-ih i 90-ih godina Ahmetov bio poznat i kao desna ruka kontroverznog poduzetnika Ahata Bragina, bivšeg mesara i propalog studenta. I dok je Ahmetov njegovao imidž biznismena i nije se pojavljivao prečesto u javnosti, Bragin je bio potpuno drugačiji tip. U mafijaškom svijetu nosio je nadimak 'Grk Alik', gotovo otvoreno je ratovao s drugim gangsterima u Ukrajini nakon raspada SSSR-a. Bragin je bio i predsjednik Šahtara, tad prosječnog ukrajinskog prvoligaša koji je bio daleko od današnje slave. Nije u njemu tad bilo Brazilaca, nije bilo ni Hrvata, a nije bilo ni dobrog nogometa. 

No kad ste predsjednik kluba, onda je red da dođete i podržite svoju momčad. Upravo je to Bragin radio 15. listopada 1995. godine. Stigao je sa svojih pet zaštitara, jer je godinu prije preživio atentat, te je krenuo put svojeg mjesta. 

'Nogomet za mir': Evo kada će Hajduk igrati protiv Šahtara
'Nogomet za mir': Evo kada će Hajduk igrati protiv Šahtara

Koju sekundu poslije čula se snažna eksplozija. Od Bragina i njegove pratnje nije ostalo gotovo ništa. Navodno su kontroverznog poduzetnika na koncu prepoznali po Rolexu na komadu ruke koji su pronašli. A tko je bio iza atentata? Dio javnosti odmah je prst uperio u Ahmetova, koji najviše 'profitira' smrću svojeg kolege i postaje broj jedan. On je to optužbe u startu s gnušanjem odbacio.

Zagreb: Multimilijunaš Rinat Ahmetov, predsjednik NK Šahtar, stigao u Zagreb

- Zajedno smo stigli na stadion. Njegov automobil je prvi stigao i kako smo kasnili nije me pričekao već je krenuo kroz tunel kad je eksplodiralo. Nije se dogodilo na tribinama kako je dio medija pisao, a ja sam bio nekoliko metara od eksplozije i sam sam mogao nastradati - rekao je Ahmetov.

Policija je na kraju otkrila kako je iza atentata stajala rivalska mafijaška grupa, a za ubojstvo je na kraju osuđen i jedan policajac koji je u njemu sudjelovao.

Zelenski: Ševa, ti si u Londonu dobar s Romanom. Pitaj ga da se uključi, da nam pomogne...
Zelenski: Ševa, ti si u Londonu dobar s Romanom. Pitaj ga da se uključi, da nam pomogne...

Bilo kako bilo, Ahmetov je postao 'gazda' Šahtara. Nije mu se baš sviđalo kako je klub vođen do tog trenutka, jer pozicije je Bragin dijelio na principu 'rođo moj', pa je reorganizirao sve strukture u klubu i zaposlio profesionalce. Vrhunac uspjeha doživjeli su 2009. godine kad su osvojili europski trofej predvođeni našim bivšim reprezentativcem Darijom Srnom

No nećemo previše o nogometu. Jer Šahtar je Ahmetovu u principu sporedni biznis. Nekad u to vrijeme postaje i šef banke Dongorbark i nastavlja sa svojim ulaganjima, što mu, naravno, donosi nove milijune.

Donetsk: Princeza Maja od Hohenzollerna posjetila je Ukrajinu

Par godina poslije, tamo 1999., opasno se zamjerio državnim vlastima koje su ga javno optužile da je vođa kriminalnog sindikata. Optužbe je odbacio, za njih nikad nije procesuiran. Osim što mu je narušen ugled, mogao je nastaviti dalje. Već iduće godine osniva kompaniju SCM, koja danas u svojem portfoliju ima desetke drugih manjih firmi, a 2013. godine bila je zaslužna za skoro četiri posto ukrajinskog BDP-a. I zbog toga se suočio s političkim napadima za pogodovanje...

Tko je Roman Abramovič: Ostao bez roditelja kao dijete, Putina je doveo na vlast, a sad strepi
Tko je Roman Abramovič: Ostao bez roditelja kao dijete, Putina je doveo na vlast, a sad strepi

A kako se najbolje obraniti od političkih optužbi? Pa pridružiš im se! Osniva gospon Ahmetov tako svoju stranku, ulazi u parlament, ali se na poslu pojavljuje svega jednom. I to prvog dana na svečanoj ceremoniji.

- Ta stranka je leglo kriminalaca - vrištale su ukrajinske novine optužujući Ahmetova i društvo za više vrsta kriminala, uglavnom za financijske prevare i pranje novca. 

No Ahmetovu ništa nisu uspjeli dokazati, iako su istraživali ubojstva i nestanke u regiji Donbas, koja datiraju još tamo od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Za svaki slučaj, on se 2005. godine sklonio u Monte Carlo, kako bi izbjegao potencijalno pritvaranje. Vlast iz Ukrajine prozivala ga je otvoreno za kriminal, ali dvije godine kasnije, optužbe su pale i Rinat se mogao slobodno vratiti u Ukrajinu. Tamo ga je dočekala vlada Viktora Juščenka, s kojom je Ahmetov sjajno surađivao na obostrano zadovoljstvo. Opet su stizale optužbe za korupciju, za ovo, za ono, ali sve su se odbijale od gazde Šahtara.

'Rusi ne smiju reći što misle jer će završiti u zatvoru. Svijet se mora probuditi što prije...'
'Rusi ne smiju reći što misle jer će završiti u zatvoru. Svijet se mora probuditi što prije...'

Ovaj dobar prijatelj Darija Srne, za kojeg kažu da je jedini igrač u povijesti kluba koji ga je mogao nazvati kad bi mu nešto trebalo, u centru kontroverzi nalazio se idućih godina još dosta puta. Pro-ruski orijentirani stanovnici Donbasa optuživali su ga da sponzorira ukrajinsku paravojsku, Ukrajinci su ga optuživali da je 'spreman prodati lojalnost pobjednicima', ali on je tim naklapanjima stao na kraj.

Zagreb: Multimilijunaš Rinat Ahmetov, predsjednik NK Šahtar, stigao u Zagreb

- Ja sam za ujedinjenu Ukrajinu. Ruske snage na našem teritoriju izvode genocid. Donbas je Ukrajina - rekao je jednom prilikom 2015. godine. 

Ovaj biznismen vlasnik je i čeličane Azovstal, u kojoj se trenutačno vodi posljednja bitka za Mariupolj. Nekoliko stotina ukrajinskih vojnika tamo već par dana izdržava teške napade ruskih snaga i brani svoj položaj. Još tamo 2014. godine Ahmetov je, baš u sklopu ove čeličane, osnovao i privatnu policiju kako bi mogao obraniti pogon od ruskih napada i pljački.

Od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine pokrenuo je nekoliko humanitarnih organizacija na kojih je potrošio, kažu nam razni zapadni mediji, više stotina milijuna dolara. 

Zagreb: Multimilijunaš Rinat Ahmetov, predsjednik NK Šahtar, stigao u Zagreb

Prošle godine Ahmetov je završio na naslovnicama svih ukrajinskih medija zbog sukoba s predsjednikom Zelenskim. Bivši komičar zakazao je press konferenciju, mediji su se okupili, ali nisu znali što ih čeka...

Bogati, žestoki i razmaženi: Za njih pravila ne postoje, naučeni su da novac može kupiti baš sve
Bogati, žestoki i razmaženi: Za njih pravila ne postoje, naučeni su da novac može kupiti baš sve

- Ahmetov me pokušava zbaciti s vlasti uz pomoć Rusije. Imamo snimke na kojima se raspravlja o pokušaju puča. Na svojoj televiziji servira laži o meni i mojim kolegama, a sve zbog 'anti-oligarskog' zakona kojeg smo donijeli i koji šteti samo njemu i sličnima - rekao je Zelenski u studenom 2021. godine, niti pola godine prije nego što će početi potpuna ruska invazija na Ukrajinu.

- Te optužbe su apsolutna laž. Ne znam koji su motivi predsjednika, ali ja ću nastaviti braniti ukrajinske slobode - rekao je Ahmetov na te optužbe.

Nakon početka rata, iako posjeduje najskuplju nekretninu u Engleskoj, kao i još nekoliko vila po Europi, odlučio je ostati u Ukrajini.

- Neću napustiti svoju domovinu. Ostajem tu dok ne pobijedimo - rekao je za Forbes u ožujku ove godine.

Kijev: Njema?ki ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u posjeti je Ukrajini
Putinova bliska suradnica: Zovu je Vale Čaša, pije više od tipova, a 'proslavila' se preko saune...
Putinova bliska suradnica: Zovu je Vale Čaša, pije više od tipova, a 'proslavila' se preko saune...

A isti taj Forbes procjenjuje kako se njegovo bogatstvo dosta 'osušilo' zbog ruske invazije. Prema njihovim procjenama iz 2021. godine bio je 'težak' oko osam milijardi dolara, dok je danas ta brojka oko četiri milijarde dolara. Vrijedi zabilježiti i kako je prije ruske aneksije Krima i početka sukoba u Donbasu na računima imao oko 13 milijardi dolara, što je palo na 'samo' 2,6 mlrd. dolara u 2016. godinu. Ali nakon toga opet je krenuo njegov uzlet, pa bi istog trebalo očekivati i kad napokon dođe do primirja. Već je najavio i kako će tužiti Rusiju za štetu na svojim pogonima, pogotovo u okruženoj čeličani. 

Komentari 17
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Raskol u Kijevu. Kličko oštro napao Zelenskog zbog grešaka: Ne može se zauvijek lagati...
'SAD PLAĆA ZA GREŠKE'

Raskol u Kijevu. Kličko oštro napao Zelenskog zbog grešaka: Ne može se zauvijek lagati...

"Previše je informacija koje nisu odgovarale stvarnosti", kazao je 52-godišnji bivši svjetski boksački prvak, optuživši ukrajinskog predsjednika za "pogreške"...

Evo kako je Henry Kissinger još 2014. godine isplanirao rješenje za ukrajinsku krizu i Ruse
MAJSTOR I ŠEGRT

Evo kako je Henry Kissinger još 2014. godine isplanirao rješenje za ukrajinsku krizu i Ruse

"Ukrajina bi trebala biti slobodna formirati bilo koju vladu u skladu s izraženom voljom svog naroda", ali i "pažljivo izbjegava institucionalno neprijateljstvo prema Rusiji", pisao je dugogodišnji Putinov pouzdanik...
Ruskinja prijavila 1.400 ljudi zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao. Osjećam radost'
'IMAM DOSTA POSLA'

Ruskinja prijavila 1.400 ljudi zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao. Osjećam radost'

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema neovisnoj ruskoj skupini za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditiranje ruske vojske