Viral

Komentari 23

Škampzilla kod Paškog mosta! Ulovio najvećeg škampa na svijetu, ima čak 43 centimetra

Škampzilla kod Paškog mosta! Ulovio najvećeg škampa na svijetu, ima čak 43 centimetra

Škamp može službeno narasti samo do 25 centimetara, što je kao i za sve rakove dužina od vrha rostruma (vrha roščića na glavopršnjaku) do repa, a Tomin je ulov u toj dimenziji za 5 milimetara duži

Profesionalni ribar Tome Šarić, prije nekoliko je dana oborio svjetski rekord i ulovio ogromnog škampa u blizini Paškog mosta. Kako prenosi Novi list, škamp je dug nevjerojatnih 43 cm i težak 350 grama.

Škamp (Nephrops norvegicus, Linnaeus, 1758) može službeno narasti samo do 25 centimetara, što je kao i za sve rakove dužina od vrha rostruma (vrha roščića na glavopršnjaku) do repa, a Tomin je ulov u toj dimenziji za 5 milimetara duži što je nedvojbeno novi rekord Jadrana, ali i svjetski rekord.

Ovaj ulov, koji se ne viđa svaki dan, iznenadio je i Tomu koji se već 40 godina bavi isključivo lovom škampa u Velebitskom kanalu.

- Dan-dva prije Uskrsa, u jednoj vrši, tu, prema Paškom mostu, diga san ovoga koji se baš i ne viđa svakog dana. Bija je ukupno dug nevjerojatnih 43 centimetra i težak 350 grama! Eto, možda van može biti zanimljiv… - s neskrivenim zadovoljstvom kazao je Tomo.

- Ovaj moj posao nije ni lak ni jednostavan. Velebitski kanal je maksimalno dubok oko 70 metara, a škampi se drže na dubinama od 40 do 45, a ponekad i na 60 metara. E sad, triba ih znati pronaći jer sve zavisi o dobu godine, trenutnom vitru, kurentima, ali i o potresu koji ih zatrpa na dnu. A onda, kad ih se zatrpa, triba neko vrime da se sve smiri pa da se oni opet pojave i postanu aktivni - dodao je Tome.

Kad je dobra sezona, kaže Tome, moguće je uloviti i 15 do 20 kilograma po danu.  

- Iako je prije škamp bio dosta prorijeđen, u posljednjih nekoliko godina dobro se oporavio. Ulovi budu, kako-kada. Ponekad, kad je sezona i kad je jako dobro, tada mogu uloviti i 15 do 20 kilograma po danu, a kad je loše, ka što je, recimo u 10. i 11. misecu, tek tri-četiri kile, jer se škamp u to vrime zakopava i postaje neaktivan - rekao je Tome.