Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
77 komentara

U moru kraj Šibenika pronašao Kolindin jogurt iz Jugoslavije?

U moru kraj Šibenika slučajni prolaznik je pronašao plastičnu čašu jogurta, staru oko 30-ak godina. Mnogi su se odmah sjetili 'jogurt revolucije' koju je pokrenula izjava bivše predsjednice...

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
77 komentara

Prije nekoliko dana jedan je biciklist pronašao plastičnu čašicu jogurta staru tridesetak godina u plićaku kod tvrđave sv. Nikole u šibenskom kanalu.

Šibenik: Biciklist u moru pronašao plastičnu čašicu jogurta staru tridesetak godina | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL - Proizvod koji je imao trajnost od pet dana, zapakiran je u ambalažu koja zagađuje okoliš i nakon 25 godina. Poruka je, plastika se ne razgrađuje, stvara se mikroplastika koja ulazi u prehrambene lance i na kraju tog lanca je sam čovjek koji zagađuje okoliš - poručila je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ravnateljica je i pozirala s povijesnim primjermkom plastične čašice pronađenom u kanalu sv. Ante, a nalaznik je nagrađen besplatnom ulaznicom na državu.

Šibenik: Biciklist u moru pronašao plastičnu čašicu jogurta staru tridesetak godina | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenik: Biciklist u moru pronašao plastičnu čašicu jogurta staru tridesetak godina | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Možda je upravo ovo Kolindin jogurt iz Jugoslavije, jedan od rijetkih između kojih je morala birati?

Podsjetimo, izjava bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o jogurtima prije par godina postala je glavni predmet sprdnje na društvenim mrežama, a pronalazak ove prastare plastične čašice samo je mnoge podsjetilo na tu njenu legendarnu izjavu.

- Odrasla sam u komunizmu i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati sljedećeg tjedna - izjavila je tada.

Svi su joj se počeli smijati jer je Jugoslavija u vrijeme njenog odrastanja imala više desetaka različitih vrsta tekućih, čvrstih i voćnih jogurta i kiselih mlijeka, ovčjih i kravljih, ali i acidofilnih mlijeka i kefira.

SKORO 300 VRSTA Kolinda, kako mislite nije bilo jogurta u Jugi? Bilo je i voćnih

Znanstveni rad Dimitrija Sabadoša i Branke Rajšić iz 1975. godine pod nazivom "Organoleptička kvaliteta jugoslavenskih jogurta i drugih fermentiranih mlijeka", pokazuje da je bilo čvrstog jogurta, tekućeg jogurta, čak i voćnog jogurta.

U Jugoslaviji je, kako kažu autori, bilo i kiselog mlijeka, kefira i acidofilnog mlijeka. 

Znanstveni rad Dimitrija Sabadoša i Branke Rajšić iz 1975. godine pod nazivom "Organoleptička kvaliteta jugoslavenskih jogurta i drugih fermentiranih mlijeka", pokazuje da je bilo čvrstog jogurta, tekućeg jogurta, čak i voćnog jogurta.

ISMIJAVAJU PREDSJEDNICU Jogurt-revolucija na internetu: 'Koliko ga voliš od 0 do Koli?'

U Jugoslaviji je, kako kažu autori, bilo i kiselog mlijeka, kefira i acidofilnog mlijeka. Od 305 uzoraka fermentiranog mlijeka, njih čak 83,3% su bili - jogurti. Čvrstih 85 uzoraka, tekućih 70, a voćnih 99! 

Kolinda je tako pokrenula tzv. 'jogurt revoluciju', a Twitter se nije mogao zasititi sprdanjem na tu temu...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message