Obavijesti

Viral

Komentari 7

Uginuo štakor-heroj: Pronašao je 71 minu i osvojio medalju pa otišao u zasluženu mirovinu...

Uginuo štakor-heroj: Pronašao je 71 minu i osvojio medalju pa otišao u zasluženu mirovinu...
3

Štakor Magawa koji je proglašen herojem je uginuo preko vikenda. Prošle godine je nakon uspješne karijere otišao u mirovinu, a zadnje trenutke je proveo igrajući se...

VIDEO

Štakor Magawa koji je proglašen herojem zbog uspješnog otkrivanja nagaznih mina, uginuo je u dobi od osam godina.

Obučavala ga je skupina APOPO iz Belgije, a tijekom svoje petogodišnje karijere uspješno je otkrio 71 nagaznu minu i 28 neeksplodiranih komada streljiva u Kambodži, prenosi DailyMail. Tako je očistio čak 34 hektara zemlje. 

Iz udruge APOPO su obavijestili da je Magawu preminuo tijekom vikenda. 

FILE PHOTO: Magawa, the recently retired mine detection rat, sits on the shoulder of its former handler So Malen at the APOPO Visitor Center in Siem Reap, Cambodia

- Svi u udruzi smo pogođeni njegovim gubitkom, stvarno smo zahvalni za sav posao koji je napravio - stajalo je u priopćenju APOPO-a. 

Magawa je prošle godine otišao u mirovinu. Nekoliko mjeseci ranije je dobio priznanje za svoj rad i uručena mu je minijaturna zlatna medalja. 

Magawa je u dobrotvornoj organizaciji u Tanzaniji ipak tada ostao kako bi 'mentorirao' nove štakore koji su odobreni od strane Kambodžanskog centra za uklanjanje mina (CMAC). 

'Bila mi je čast raditi s njime' 

- Svako otkriće koje je napravio i eksploziv koji je pronašao je smanjilo rizik smrti ili ozljeda nekoga - nadodali su iz APOPO-a.

Njegov voditelj Malen je prošle godine u lipnju za BBC je rekao da je on nepobjediv i da mu je bila čast što je radio s njim.

- Malen je, ali je pomogao spasiti mnoge živote. Omogućio nam je da vratimo prijeko potrebnu sigurnu zemlju našim ljudima što brže i što isplativije - nadodao je. 

FILE PHOTO: Magawa, the recently retired landmine detection rat, eats corn at the APOPO Visitor Center in Siem Reap

Magawina obuka je počela kada je imao samo četiri tjedna, a osoblje udruge se počeli baviti njime i upoznavati ga s mirisima i zvukovima. 

Prije nego što je počeo raditi na terenu je morao proći slijepi test gdje je niz nagaznih mina bilo skriveno na površini od 400 metara kvadratnih. 

Magawa je postao prvi štakor u 77 godina povijesti udruge koji je dobio takvu nagradu. 

- Primiti ovu medalju je čista čast, pogotovo za naše trenere koji se rano ujutro ude da bi trenirali životinje. S APOPO-om radim već 20 godina. Ovo je također veliko za ljude u Kambodži i diljem svijeta koji pate od nagaznih mina. PDSA zlatna medalja dovodi globalno pozornost o problemu s nagaznim minama - rekao je izvršni direktor i suosnivač APOPO-a, Christophe Cox. 

Osim njega, oglasio se i glavni direktor PDSA, Jan McLoughlin i rekao da je rad Magawe i APOPO-a jedinstven i izvanredan. 

- U Kambodži se procjenjuje da je između četiri i šest milijuna nagaznih mina postavljeno između 1975 i 1998 godine, što je nažalost uzrokovalo više od 64 000 žrtava. Magawin posao mijenja život muškarcima, ženama i djeci koji su pogođeni ovim nagaznim minama. Svako njegovo otkriće smanjuje rizike od ozljeda ili smrti lokalnog stanovništva. Program PDSA nastoji podići status životinja u društvu i odati počast nevjerojatnom doprinosu koje daju naše životinje. Magawina predanost, vještine i hrabrost su primjer toga i zaslužuju najveće priznanje. Sretni smo što smo mu dali PDSA zlatnu medalju - nadodaje Jan. 

Treniraju s kuglicama s mirisom eksploziva 

Tijekom njihovog treninga s APOPO-om, štakori su obučeni da povezuju zvuk klika s hranom u dobi od samo 10 tjedana. 

Štakor koji nanjuši bombe ide u mirovinu: 'Otkrio je 71 nagaznu minu, vrijeme je da se odmori'
Štakor koji nanjuši bombe ide u mirovinu: 'Otkrio je 71 nagaznu minu, vrijeme je da se odmori'

Kada priđu kuglici od čaja koje sadrži miris TNT-a, eksplozivni sadržaj u nagaznim minama, čut će klik i dobiti hranu kao nagradu. 

Inteligentna bića se zatim uče razlikovati kuglice koje sadrže TNT i one bez TNT-a, tako što samo čuju klik i dobiju nagradu ako reagiraju na dobra jaja. 

Životinje mogu uočiti kemijski spoj unutar eksploziva i ignorirati bilo koji otpadni metal koji leži okolo, što ih čini mnogo bržima od detektora metala. 

Nakon toga treneri izvode štakore van da rade u posudama za tlo u različitim uvjetima s kuglicama od čaja koji su zakopani u zemlji. 

Mogu se kvalificirati štakorima herojima tek kada pronađu sve nagazne mine na terenu bez da daju jednu lažnu indikaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Preveli smo jezik vašeg psa: Što  govori naginjući glavu ulijevo, a što mašući repom udesno!?
ŠTO PSI GOVORE?

Preveli smo jezik vašeg psa: Što govori naginjući glavu ulijevo, a što mašući repom udesno!?

Psi znaju da mahanje repom u lijevom smjeru predstavlja neprijateljsko ponašanje, a u desnom prijateljsko. Isto tako smo zaključili da desna strana mozga proizvodi manje prijateljsko ponašanje, i obrnuto

Pogledajte nevjerojatnu sobu u Zagrebu koja se renta za 250 eura: 'Namještaj kao iz smeća'
OGLAS NA FACEBOOKU

Pogledajte nevjerojatnu sobu u Zagrebu koja se renta za 250 eura: 'Namještaj kao iz smeća'

U oglasu piše kako se iznajmljuje namještena soba sa upotrebom kuhinje i kupaone. Soba po osobi sa režijama je 250 eura, nalazi se u prizemlju, a oglašivač kaže kako se nalazi u mirnom i tihom kvartu te ima parking
'Ako kod kuće pjevušite sve ove pjesme onda znate da ste pravi homos.. pardon, fan Eurovizije'
VODITELJICA NA EUROSONGU:

'Ako kod kuće pjevušite sve ove pjesme onda znate da ste pravi homos.. pardon, fan Eurovizije'

A kad ste na pozornici i gledaju vas milijuni, onda ćete poslati i predmetom šale. Pa su se neki šalili kako ih voditeljice podsjećaju na kečap i senf... A njihova zadnja šala nije svima sjela