News

Komentari 4

Štakor koji nanjuši bombe ide u mirovinu: 'Otkrio je 71 nagaznu minu, vrijeme je da se odmori'

Štakor koji nanjuši bombe ide u mirovinu: 'Otkrio je 71 nagaznu minu, vrijeme je da se odmori'

Štakor za otkrivanje mina nagrađen je zlatnom medaljom za 'hrabrost i predanost dužnosti'. Magawa je bila prvi štakor koji je dobio PDSA odličje u 77 godina nagrada

Divovski afrički štakor po imenu Magawa koji je proveo godine njuškajući nagazne mine u kambodžanskom selu prestao je raditi i uživat će u dobro zarađenim bananama i kikirikijima u mirovini, izjavili su iz AFP-a.

Magawa, porijeklom iz Tanzanije, obučena je od strane belgijske humanitarne udruge APOPO koja kaže kako je glodavac pomogao u čišćenju mina sa 225.000 četvornih metara zemljišta u svojoj petogodišnjoj karijeri, što je ekvivalent 42 nogometna terena.

- Međutim, nakon otkrivanja 71 nagazne mine i 38 komada neeksplodiranih naprava postaje pomalo umoran - rekao je AFP-u u subotu Michael Heiman, ravnatelj programa humanitarne udruge u Kambodži.

Magawa, a mine-sniffing rat, is pictured in Siem ReapMilijuni nagaznih mina položeni su u Kambodži između 1975. i 1998. godine, što je prouzročilo desetke tisuća žrtava piše Yahoo!News.

APOPO je obučio Magawa u svojoj rodnoj Tanzaniji za otkrivanje kemijskog spoja unutar eksploziva nagradivši ga ukusnim poslasticama poput kikirikija i banane.

Magawa, a mine-sniffing rat, is pictured in Siem Reap

Štakor za otkrivanje mina nagrađen je zlatnom medaljom za 'hrabrost i predanost dužnosti'. Magawa je bila prvi štakor koji je dobio PDSA odličje u 77 godina nagrada, pridružujući se raskošnoj skupini hrabrih pasa i mačaka pa čak i golubova.

Magawa može prijeći područje veličine teniskog terena za samo 30 minuta, što bi trajalo četiri dana koristeći konvencionalni detektor metala.

Magawa, a mine-sniffing rat, is pictured in Siem Reap

Skupina od 20 novoobučeni štakora koji su nedavno stigli u Kambodžu upravo su dobila akreditaciju od vlasti za početak rada na otkrivanju mina.