Obavijesti

Viral

Komentari 77

Vještica Bathsheba ulazila je u majke i kroz njih ubijala djecu

Vještica Bathsheba ulazila je u majke i kroz njih ubijala djecu
9

Na upit je li radnja filma autentična, Andrea Perron je izjavila da su događaji prilično realno prikazani u odnosu na to što se doista zbivalo na 'ukletoj farmi' u Harrisvilleu

VIDEO

U filmskoj je industriji vrlo popularno napomenuti da je djelo snimljeno prema istinitom događaju, pogotovo kada je pitanju horor žanr. Zato smo izdvojili deset najpoznatijih iz te kategorije i istražili što još o tim pričama treba znati, odnosno što su nam redatelji i scenaristi 'zaboravili' reći.

Horor The Conjuring iz 2013. jedan je od najboljih i najuspješnijih u žanru zadnjih godina. To dokazuje i podatak da je zaradio preko 300 milijuna dolara, a što se moglo i očekivati da će biti slučaj budući da je bio najavljen kao film snimljen prema istinitoj priči iza koje stoje slavni istraživači paranormalnog Ed i Lorraine Warren.

S obzirom da su i oni predstavljeni u filmu, djelo se može doživjeti i kao svojevrsno priznanje njihovome radu, a riječ je o paru koji je tijekom karijere tražio istinu u više od deset tisuća slučajeva koji su bili na ovaj ili onaj način povezani s natprirodnim.

The Conjuring

O čemu govori The Conjuring? Baš kao i u mnogim prethodnim i kasnijim slučajevima u koje su bili upleteni, Ed i Lorraine Warren odazvali su se pozivu obitelji Perron da istraže pojave u njihovom novom domu.

Roger i Carolyn Perron su u trošnu kuću u Harrisvilleu uselili 1971. godine, pa uz petoro kćeri vrlo brzo shvatili da imaju posla s mračnim silama.

Njihov pas Sadie je pronađen kako leži mrtav pored kuće odmah po useljenju, a obitelji je nedugo potom dobrodošlicu poželio nevidljivi entitet koji je napao kćeri Christine i Nancy.

Očekivano, tu nevoljama ni blizu nije bio kraj, pa kada je duh nasrnuo na njihovu sestru Andreu, majka Carolyn je u pomoć pozvala Warrene.

Oni su zaključili da će biti nužan egzorcizam, te su tijekom istrage otkrili da je kuća nekoć pripadala Bathshebi Sherman, ženi optuženoj da je vještica i uhvaćenoj u nastojanju da vlastito tjedan dana staro dijete žrtvuje vragu.

Bathsheba si je naposljetku 1863. godine oduzela život i pred smrt proklela zemljište. 

Opsjedala je druge majke i kroz njih je ubijala djecu

Warreni su tako otkrili da je na 'ukletom teritoriju' bilo mnoštvo ubojstava i samoubojstava, ali i konačan zastrašujući podatak - da je Bathsheba opsjedala druge majke i tako ubijala njihovu djecu.

U opsjednuću je uspjela i s Carolyn, međutim njezin suprug Roger te Warreni je uspijevaju zaustaviti u posljednji trenutak - sekundu prije napada škarama na Christine. Potom Roger na svoju ruku vrši egzorcizam i opsjednutu majku spašava od zloduha.

Na povratku prema kući Ed i Lorraine razgovaraju o odlasku u Amityville, što će biti slučaj koji će ih proslaviti, ali i prestraviti kao niti jedan kasnije.

Na upit je li radnja filma doista autentična, Andrea Perron je izjavila da su događaji prilično stvarno prikazani u odnosu na to što se dogodilo na toj farmi.

- U filmu ima malo odstupanja i pjesničke slobode, ali sveukupno je sve u njemu prikazano onako kako se zbilo - izjavila je Perron, te tako odgovorila na zajedljive komentare skeptika.

Stoga, ostat će na svakome od vas da vjeruje ili ne vjeruje u priču te obitelji, odnosno u ono što je na jeziv način prikazano u filmu.

Ed i Lorraine Warren

Supružnici Ed (rođen 1926.) i Lorraine Warren (rođena 1927.) još 1952. godine su osnovali Udruženja za psihička istraživanja Nova Engleska. Ed je u svijet paranormalnoga ušao kao veteran Drugog svjetskog rata, bivši policajac i samouki ekspert za demonologiju, dok je Warren radila kao vidjelica i medij.

Kao što smo već istaknuli, surađivali su na više od deset tisuća slučajeva ' s ruba znanosti', a tijekom karijere su profesionalno odgojili nekolicinu ljudi.

Ed je umro u kolovozu 2006. godine, ali unatoč tome što je izgubila partnera, Lorraine se do danas nastavila baviti istraživanjem jer je Ed od nje tako zatražio.

Entiteta oko nas je kao komaraca, ali većinom nisu demoni

Ukleta kuća u Amityvilleu ih je proslavila, ali im i uvelike ugrozila ugled jer je s godinama dokazano da mnoge stvari nisu bile prikazane onako kako su se uistinu dogodile.

Nadalje, njihov je kredibilitet doveden u pitanje i kod slučaja opsjednuća u Connecticutu jer je Ray Garton, autor koji je pisao knjigu o događaju, kasnije optužio Eda da ga je nagovorio da izmišlja detalje (o oba slučaja možete opširnije pročitati u ovome specijalu).

Optužbama unatoč, Lorraine nikada nije odstupila od tvrdnji da su slučajevi bili stvarni, te je višekratno u intervjuima ponavljala da je slučaj u Amityvilleu bio nešto najstrašnije čemu je svjedočila. 

- Ne biste vjerovali koliko je oko nas entiteta. Ima ih kao komaraca, ali u većini slučajeva nemate posla s demonima. Mnogi entiteti samo vole igrati takvu ulogu, ali ponajviše je ipak duhova ljudi - izjavila je u jednom od intervjua Lorraine, a prema čijim će iskustvima zasigurno biti snimljeno još mnoštvo filmova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

'Sijamske smo blizanke, ali ja sam lezbijka, sestra voli dečke. Evo zašto smo se odrekle seksa'
ISPOVIJEST NA INTERNET FORUMU

'Sijamske smo blizanke, ali ja sam lezbijka, sestra voli dečke. Evo zašto smo se odrekle seksa'

Ja, Mia, sam lezbijka, dok je Lia hetero. Imala sam djevojku donedavno, ali prekinule smo kad sam upisala fakultet. Lia je imala vezu na daljinu s jednim dečkom dok je bila mlađa, pišu djevojke...

VIDEO Plaši suprugu 10 godina. Njezini izrazi lica su urnebesni: 'Ponekad se upiškim u gaćice'
PA OVO JE HIT

VIDEO Plaši suprugu 10 godina. Njezini izrazi lica su urnebesni: 'Ponekad se upiškim u gaćice'

Shannon je postala viralna zvijezda nakon što je suprug Matt objavio snimke na društvenim mrežama. Plaši je od 2014. godine u svim mogućim situacijama: Dok pegla, suši kosu, sprema suđe...
Znate li riješiti ovu mozgalicu: Koliko je labudova u jatu?
SVI SE POSVAĐALI OKO ODGOVORA

Znate li riješiti ovu mozgalicu: Koliko je labudova u jatu?

Znate li vi pravi odgovor na ovaj matematički zadatak?