Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Zagrebački Zoo veći za člana: Zebra Sabina okotila mladunče

Simpatičan mališan, podrijetlom iz Afrike, još nema prepoznatljiv crno-bijeli uzorak. Naime, na bijelom se krznu za sada ističu smeđe pruge

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba
3 komentara

Zebra Sabina postala je mama, objavili su veselu vijest iz Zagrebačkog ZOO-a. U nedjelju, na Svjetski dan planeta Zemlje, na svijet je donijela zdravo mladunče koje je već nakon petnaest minuta uspješno stalo na svoje noge. 

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

U međuvremenu je napravilo i prve korake, a nestabilan hod iz sata u sat postaje sve sigurniji. Za sada u stopu prati majku što zbog sisanja mlijeka, a što zbog sigurnosti. Naime, prvih dana mlado je uz majku daleko od drugih zebri kako bi ju naučilo prepoznavati vidom, njuhom i sluhom. Iako tata Gustav štiti krdo, mama je prvi red zaštite.

Simpatičan mališan, podrijetlom iz Afrike, još nema prepoznatljiv crno-bijeli uzorak. Naime, na bijelom se krznu sada ističu smeđe pruge.

 - Najmlađi član zagrebačke obitelji zebri u trenu je postao ljubimac djelatnika i posjetitelja Zoološkog vrta. Ne znamo još kojeg je spola. Pretpostavlja se da je ženka, no sa sigurnošću ćemo to utvrditi tek kada se počne odvajati od majke. U ovom razdoblju naš je posao poštivati prirodu - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Gravidnost grantove nizinske zebre traje nešto više od godinu dana, a mladunče zebre pri okotu ima tridesetak kilograma. Ženka okoti najčešće jedno mlado svake dvije godine.
    
U Zoološkom vrtu grada Zagreba prošlo je mladunče zebre na svijet došlo 2015. godine. Tata Gustav ponosan je na svoje potomstvo, a na njegovu obitelj ponosni su i djelatnici Vrta. Naime, prije mladunčeta iz 2015. godine u Maksimiru nije bilo mladunaca zebre više od deset godina.
    
Pred novim mališanom za nekoliko je dana novi izazov. Tada će početi pasti travu.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Odrasla jedinka može doseći težinu od tristo kilograma te duljinu tijela od 246 centimetara.
    
U prirodi zebre žive dvadesetak, a u zoološkim vrtovima gdje su zaštićene od grabežljivaca poput lavova i hijena, čak četrdesetak godina.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message