Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Morsko prase im se zapetljalo u mrežu: Vratili su ga u more

Neobična vrsta morskog psa prasca ribarima se slučajno u subotu zapetljao u mreže. Kako su vidjeli da se radi o rijetkom primjerku vratili su ga u more

Foto: čitatelj24sata
2 komentara

Muž je u subotu otišao u ribolov sa svojim šefom kad im se u mrežu zapetljao mali morski pas. Rade ovaj posao već godinama i nikad do sada nisu vidjeli takvu vrstu, ispričala nam je čitateljica čiji je muž kod Dugog otoka snimio rijetku vrstu. Odlučili su je uslikati i odmah vratiti u more da ne ugine.

Foto: čitatelj24sata

- Dobro da su ga vratili jer je to morski pas prasac, Oxynotus centrina. Inače zaštićena životinja - rekao nam je stručnjak za morske pse dr.sc. Alen Soldo.

Kako su nam objasnili iz portala Podvodni ženke ove vrste su okruglaste i zbijene, dok su mužjaci, kao što je ovaj na slici, elegantniji, dvostruko mršaviji od ženki.

U drugim zemljama se još zove i hrapavi zbog kože koja mu izgleda kao brusni papir. Ova vrsta živi najviše na dubinama od 100-600 metara. Pliće je jako rijedak. Nitko ciljano ne lovi prasce, uvijek se ulove slučajno.

Foto: čitatelj24sata

- Treba im dugo razdoblje da bi dosegli spolnu zrelost pa su zbog toga osjetljivi na ribolovne aktivnosti. Ukupno može težiti do 20 kilograma. Što se tiče Jadrana do nedavno se nije puno znalo o njegovom prisustvu dok nije počelo ozbiljnije istraživanje dubljeg mora. Sada znamo da ih ima u dubljem Jadranu, ponajviše ih se pronašlo na području Jabučke kotline, na 200 metara dubine- rekli su iz portala. 

Prije istraživanja dubljeg mora znanje o ovoj vrsti najviše je ovisilo o dojavama ribara, a toga gotovo da i nije bilo. Ponekad se ulove pliće ali stvarno rijetko, poznato je službeno manje od deset takvih ulova u plitkom moru. Interesantno je da se u zadnja dva tjedna, osim ovog primjerka, na društvenim mrežama pojavila još dva komada. 
 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message