Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Zauvijek napušten: Jezivi otok duhova na kojem nema života...

Otok Hashima, poznat kao i 'Vojni brod', jedan je od 505 nenaseljenih otoka. Otok je bio dom za oko pet tisuća radnika koji su ondje iskopavali ugljen. Rudnici su zatvoreni 1974. i od tada je napušten

Foto: abeautifulmindart /Instagram
21 komentara

Otok Hashima, poznat kao i 'Vojni brod', jedan je od 505 nenaseljenih otoka, udaljen 15-ak kilometara od Nagasakija. Tvrtka Mitsubishi na njemu je započela eksploataciju ugljena s dna mora, a otok je bio naseljen od 1887. do 1974. godine.

Foto: abeautifulmindart /Instagram

Otok je bio dom za oko pet tisuća radnika jer su ondje iskopavali ugljen. Nakon što je nafta zamijenila ugljen, broj stanovnika počeo je padati. Rudnici su zatvoreni 1974. i od tada je otok napušten.

Foto: thekoyostudio /Instagram

Od nekadašnjeg živog gradića, sa školama, bolnicama, parkovima, bazenom, ostale su samo ruševine. Zabrana prilaska na otok trajala je 35 godina, a od 2009. do otoka se može doći i brodovima.

Foto: abeautifulmindart /Instagram

Danas je Hashima jedna velika ruševina betonskih blokova, opasana zidinama koje su otok trebale štititi od vjetrova. Na otoku je sniman film 'Skyfall' iz serijala James Bond.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message