Obavijesti

Tech

Komentari 21

Android, Apple ili Windowsi: Vodič za odabir pravog tableta

Android, Apple ili Windowsi: Vodič za odabir pravog tableta
3

Tableti gotovo da i nisu postojali prije 4 godine, a danas ih ima toliko da se teško snaći u toj šumi izbora. Tražite li tablet, ovaj vodič mogao bi vam olakšati izbor

VIDEO

Prije samo nekoliko godina tableta uopće nije bilo, potom se 2010. godine pojavio iPad i pokrenuo revoluciju te nas doveo do situacije da imamo izbor u kojem se iznimno teško snaći. U moru ponuda raznih tableta, možemo birati između različitih vrsta, proizvođača, veličina, kvalitete, ali i mnogima ključnog faktora - cijena. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za što uspješniji odabir tableta koji će odgovarati vašim potrebama.

Zašto kupiti tablet?

Naravno, sama korist tableta za svakog je prilično osobna stvar. Nekima će to biti dobar alat za jednostavno obavljanje poslovnih zadataka, drugima će biti odličan gadget za gledanje filmova ili igranje igara, dok neki u njemu neće vidjeti smisla. Reći će kako je njima laptop i dalje dobar. No, tablet ima i niz prednosti nad laptopom, a nakon nekoliko dana korištenja mnogi ubrzo uvide te prednosti i zavole tablet uz izjave 'Pa, ovo je genijalno', ili, 'Nisam znao da sve to mogu s tabletom'...

Najveća prednost tableta pred laptopima je ta što su lagani i lakše prenosivi te tako mogu biti uvijek uz vas. Za razliku od težih laptopa, prosječna veličina tableta je oko 7-10 inča što znači da stanu u svaku torbu, kovčeg ili veći džep. Također, tableti su uvijek prisutni, a kao i telefoni, uvijek su uključeni. Ako trebamo odgovoriti na mail, provjeriti neku stranicu, pronaći recept, tablet samo otključamo i sve je pred nama. Ne trebamo čekati da se sustav podigne...

Platforma, procesor, ekran - bitni faktori odabira tableta

Gledanje filmova visoke kvalitete, slušanje glazbe, snimanje kvalitetnih fotografija i videa, čitanje, igranje nije bilo lakše i pristupačnije. Kada se odlučite za kupnju tableta, bitno je odabrati tablet po vašoj mjeri. Bez obzira preferirate li Appleov iPad, neki od Androida ili ste više naklonjeni Windows platformi, morate obratiti pažnju na ključne faktore pri kupnji:

1. Operacijski sustav
Operacijski sustav ili platforma odnosi se na sustav koji podržava vaš tablet, dakle: Android, iOS ili Windowsi. Najbitnije aplikacije dostupne su na gotovo svim platformama, no svaka nudi svoje prednosti i nedostatke.  

Appleov iOS nudi ogroman broj aplikacija prilagođenih iPadu i sve rade skoro savršeno. Izbor uređaja nije velik, ali se zna njihova kvaliteta i cijena koju drže dobro kao i VW Golf. 

Android je iznimno fleksibilan tako da njihovi tableti se mogućnostima i proširivosti približavaju stolnim računalima. Ogroman broj različitih uređaja nude svaki svoje posebnosti (Galaxy Note s olovkom, Asus sa serijom koja spaja telefon i tablet u jednom uređaju). Nedostatak brojnih aplikacija na Androidu je da nisu prilagođene tabletima, a kod odabira Androida trebate paziti i da tablet ima noviju verziju Androida. Trenutni uređaji dolaze s Androidom 4.4 KitKat.

Windows 8 otvara mogućnost korištenja i instaliranja standardnih programa ili igara, a sve što treba je potom spojiti miš i tipkovnicu i uživati u pucačinama na tabletu. Prednost im je i Office koji ih pretvara u odlične alate za rad. Nedostatak im je što ne nude toliko velik izbor aplikacija (jeftiniji Windows RT) kao Android ili iOS.

2. Rezolucija i dijagonala

Naravno, veličina tableta opet je prilično subjektivna kategorija i ovisi o onome za što će vam služiti. Mali tablet od 7 inča bit će dobar ako trebate uređaj za čitanje knjiga ili surfanje, no za neki rad bolja su opcija uređaji dijagonale 10 inča jer mogu u docku poslužiti i kao dodatni ekran. No, danas su česti i tableti s ekranima oko 8 inča (iPad Mini, Xperia Z3 Tablet Compact, Galaxy Tab 3, LG G Pad 8.3...), a takvi uređaji nude optimalnu dijagonalu i dimenzije. Viša rezolucija na tabletu znači i oštriju sliku, bolji užitak gledanja filmova, čitanja knjiga i igranja igara. Sve je veći broj tableta koji nude i manje ekrane s Full HD rezolucijom. Uz dijagonalu i veličinu uređaja bitno je povezana i težina. Mnogi proizvođači rade na tome da uređaji budu što lakši i tanji pa prije kupnje svakako provjerite koji vam je tablet ugodan za držanje u rukama. Ako netko od vaših prijatelja ima model koji želite, isprobajte ga na nekoliko minuta da se uvjerite odgovara li vam.

3. Memorija
Koliko ćete videa, glazbe, fotografija, tekstova i igara moći spremiti, ovisi o memoriji vašeg tableta. U ovom slučaju vrijedi, više je bolje, no to znači i višu cijenu. Česta opcija bit će tablet sa 16 GB interne memorije, no memorijske kartice nisu preskupe, a osigurat će vam dovoljno dodatnog prostora za vaše aplikacije, filmove i glazbu. Pogledajte i nudi li tablet, koji vas zanima, dodatni cloud (online) prostor. Česta su opcija iCloud (Apple), Dropbox (uz određene proizvođače) ili OneDrive (Windows).

4. Wi-Fi, 3G ili 4G
Ako tablet uglavnom koristite kod kuće, tada nije bitno ima li vaš tablet 3G podršku, odnosno da u njega umetnete SIM karticu. Upravo takvih Wi-Fi modela i ima jako puno, no njihov je nedostatak da morate biti blizu Wi-Fi signala. Tablet s 3G ili 4G podrškom bit će nešto skuplji, ali omogućit će vam da svugdje imate internetski pristup. Dodatni trošak je tu i ugovor ili prepaid bonovi. Ako i imate Wi-Fi model, na internet možete ako koristite svoj telefon kao Wi-Fi hotspot.

5. Processor i RAM
Što je procesor snažniji, to će vaš tablet lakše podnijeti istovremeni rad više pokrenutih aplikacija, manje će biti zastajkivanja u radu, ali i cjelokupni dojam korištenja će biti ugodniji. Na procesor morate obratiti posebnu pozornost ako želite igrati i grafički zahtjevne igre. Najnoviji top modeli uglavnom dolaze s četverojezgrenim procesorima (neki imaju i osam) te sa 3GB radne memorije, kod koje također vrijedi pravilo, više je bolje. 

I naravno, na kraju, no ništa manje bitno, je cijena koju ste spremni platiti za svoj novi tablet. Tableti se razlikuju u cijeni koja se definira prema gore navedenim faktorima. Što su ti faktori veći to je tablet kvalitetniji i cijena mu je viša. Ako ste odredili raspon koji planirate potrošiti, a vaš favorit je unutar toga, onda ste 'na konju'. No, ako se nađete u nedoumici, usporedite njihove bitne parametre, ali i ako neki model ima nešto od dodatne opreme (ili neki zahtijeva da još nešto kupite, poput maske) te pogledajte koji ima duže jamstvo. Radi lakšeg snalaženja tableti se mogu rangirati i u dvije skupine:

1. Povoljniji tableti za manje zahtjevne
Ove tablete obično proizvode neki manje poznati brandovi, a najjeftiniji modeli mogu se naći već za 400-ak kuna. I dok se tu nalaze modeli kod kojih su žrtvovane performanse zbog što niže cijene, ovi proizvođači nude i prilično snažne i bogato opremljene uređaje, koji mogu konkurirati najpoznatijim proizvođačima. U ovoj ćete kategoriji lako naći povoljan uređaj, idealan za gledanje crtića. 

2. Skuplji brandovi zadovoljavaju i najzahtjevnije
Cijena ovih tableta nešto su više, a u ovu kategoriju spadaju Apple, Samsung, Sony i drugi poznati brandovi. Snažnije performanse, kvalitetnija izrada, obrada i dizajn su glavne odlike, a uz njih možete doživjeti produktivnost laptopa, ovisno o specifikacijama koje odaberete. Ovi tableti mogu zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje tehnologije.

Bez obzira koji tablet odaberete, imajte na umu da uvijek mora odgovarati vama i vašim potrebama i da uvijek znate zašto ste odabrali baš taj uređaj. Tablete za sve potrebe naći ćete i na Mondu po povoljnim cijenama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin