Obavijesti

Tech

Komentari 3

Google dao 3,2 milijarde dolara za Nest i pametne termostate

Google dao 3,2 milijarde dolara za Nest i pametne termostate
1

Google snažno ulazi na novo veliko tržište pametnih kućanskih uređaja, ali ovim su dobili i velik broj ljudi koji su radili za Apple. Posao će zaključiti za par mjeseci

VIDEO

Google je nastavio svoj velik šoping niz te su u ponedjeljak objavili kako su odlučili kupiti tvrtku Nest Labs za 3,2 milijarde dolara. 

Tvrtka je inače postala poznata po svojim pametnim termostatima te dimnim detektorima. Njihovi termostati uče iz navika korisnika te koriste senzore kako bi znali ima li nekog u prostoriji. 

Nest su inače osnovali Tony Fadell i Matt Rogers koji su prije toga radili u Appleu. Iz Googlea kažu da će Nest i dalje raditi pod Fadellovim vodstvom s vlastitim identitetom, prenosi BBC.

Upravo Fadella mnogi spominju kao bitnu stavku cijele ove kupnje. On je u Appleu bio do 2008. godine, a mnogi ga nazivaju 'ocem iPoda' i rada na prvih 18 generacija Appleova glazbenog playera, a bio je uključen i u dizajn prvog iPhonea. Fadell je za BBC rekao kako je prvi put u kontakt s Googleovim čelnicima došao 2011. godine te da se njima, a i mnogim ljudima iz Googlea svidio Nest kojeg su ugradili u svoje domove. 

Cijeli posao trebao bi se završiti u sljedećih par mjeseci. Inače, Googleova najveća akvizicija je bila 2011., kada su za Motorolu dali 12,5 milijardi dolara. 

Kako piše Reuters, Google će ovime snažno ući u veliko i novo tržište u kojem se sve više kućanskih uređaja povezuje na Internet. Analitičar Shaym Patil rekao je kako ne bi bilo čudno očekivati da će Google proširiti ono čime se Nest bavi. Pretraga na LinkedInu pokazuje i da je stotinjak od skoro 300 radnika Nesta nekad radilo za Apple. Iz Nesta su odgovorili i na neka od pitanja koja su se pojavila nakon objave o kupovini. Tako ističu da privatnost podataka ostaje iznimno bitna i da se tu ništa neće mijenjati pa ne bi trebalo biti dijeljenja podataka prema Googleu. Korisnici iOS uređaja i dalje će imati sve svoje mogućnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dio kometa osvijetlio je nebo iznad Španjolske i Portugala: 'Osjećao sam se kao u filmu'
KAO DA JE BIO DAN

Dio kometa osvijetlio je nebo iznad Španjolske i Portugala: 'Osjećao sam se kao u filmu'

Stanovnik Lisabona Bernardo Taborda (31) Reutersu je rekao da je šetao gradom s prijateljima kad je nebo odjedanput postalo jarko zeleno. "Bilo je nevjerojatno...", rekao je Taborda

Isprobali smo Huaweijev udarac Appleovu satu: Tanji, lakši i izdržljiviji Watch Fit 3 na testu
KOCKASTI SUPUTNIK

Isprobali smo Huaweijev udarac Appleovu satu: Tanji, lakši i izdržljiviji Watch Fit 3 na testu

Huawei Watch Fit 3 dolazi u četvrtastom kućištu, puno ozbiljnijeg izgleda od prethodnika, ali i sa odličnom kvalitetom izrade. Sat je iznimno lagan, a baterija mu komotno traje desetak dana s jednim punjenjem
Solarne oluje griju more: Zbog toga će biti više uragana?
SUNČEVA AKTIVNOST NA VRHUNCU

Solarne oluje griju more: Zbog toga će biti više uragana?

Znanstvenici kažu kako Sunce kada je aktivno pokreće snažne baklje energiziranih čestica koje pucaju kroz svemir. Kada one udare u Zemlju te čestice sa sobom donose sunčevu energiju koja zagrijava oceane