Obavijesti

Junior

Komentari 0

Dečki traže 12 jaja ne bi li se oženili, a cure ih zakopavaju

Dečki traže 12 jaja ne bi li se oženili, a cure ih zakopavaju
2

Svaka se talijanska pokrajina ističe zanimljivim običajima koje su učenici zagrebačke OŠ Vladimira Nazora pokušali istražiti i istaknuti najzanimljivije

VIDEO

U Italiji postoje nazivi za rani i kasni Uskrs – Pasqua bassa i Pasqua alta. Ove godine govorimo o kasnom Uskrsu, Pasqua alta, jer pada u travnju.

Svaka se talijanska pokrajina ističe zanimljivim uskrsnim običajima i događajima koje su učenici zagrebačke Osnovne škole Vladimira Nazora pokušali istražiti i istaknuti najzanimljivije od njih. Željeli su saznati koje su sličnosti i razlike između hrvatskih i talijanskih običaja, uskrsnih jela i raznolikih manifestacija.

Svećenik 'raznese' kola puna pirotehnike

U Firenci, srcu Toskane, Uskrs se slavi običajem poznatim kao Scoppio del Carro.

 Velika šarena kola koja vuče bijeli vol prolaze kroz grad sve dok povorka ne stigne pred baziliku Santa Maria del Fiore. Nakon svete mise svećenik u kola ispali raketu u obliku golubice čime pokrene vatromet jer se u kolima nalaze pirotehnička sredstva. Sve je to popraćeno velikom paradom u kojoj se ljudi maskiraju u srednjovjekovne kostime. U Toskani je običaj i to da se u zemlju posade mali križevi od maslinovih grančica.

Vražji ples na Siciliji

Veliki petak (Venerdì Santo) obilježava se procesijama. Snažni muškarci nose gradom goleme kipove svetaca te stakleni lijes u kojem se nalazi Isusovo tijelo. 

U Palermu na Siciliji na Veliki se petak održava Ballo dei diavoli, vražji ples, tijekom kojega zamaskirani muškarci simbolično prikazuju borbu između dobra i zla. Svojim plesom nastoje spriječiti susret kipova uskrsnuloga Krista (Cristo risorto) i Djevice Marije (Madonna) koji je ipak moguć zahvaljujući utjecaju anđela zaštitnika što izaziva veliku radost u publici.

Seljaci grle svoje voćke, a mladići moraju naći 12 jaja kako bi se oženili

U nekim dijelovima Italije seljaci na zvuk uskrsnih zvona odlaze zagrliti voćke kako bi im zaželjeli dobar urod. Ceremonija razbijanja jaja u Tredoziju tradicionalna je igra u kojoj je pobjednik onaj tko prvi uspije razbiti ljusku tuđeg jajeta.

Manifestacija Noza da paur u Alti Badiji održava se prije Uskrsa u malom selu San Leonardo. Svi mladići odlaze k djevojkama iz sela u lov na jaja. Ako uspiju pronaći 12 jaja, brzo će se oženiti. Djevojke moraju zakopati jaja do završetka tog događaja, točnije do sljedećeg utorka, kako bi izbjegle nesreću.

Više o običajima u Italiji pročitajte na Školskom portalu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin