Obavijesti

Junior

Komentari 0

Kako su nastale zastave?

Kako su nastale zastave?
3

Zastava ili barjak je simbol državne pripadnosti i neovisnosti neke zemlje. Zastava je najčešće komad jednobojne ili višebojne tkanine, katkad i s ukrasnim simbolima

VIDEO

Zastava ili barjak je simbol državne pripadnosti i neovisnosti neke zemlje. Svaka država na svijetu ima svoju zastavu. Zastava je najčešće komad jednobojne ili višebojne tkanine, katkad i s ukrasnim znakovima. Pričvršćuje se na uspravan motku ili koplje. Zastava se može nositi i isticati, a njome se može i mahati. Ljudi koji nose zastavu žele na taj način očitovati da pripadaju određenoj zemlji ili organizaciji.

Ideja o zastavi vjerojatno je nastala prije mnogo tisuća godina, među prvobitnim lovcima i ratnicima. Oni su svakako željeli da ih prepoznaju i neprijatelji i saveznici, kako bi znali trebaju li se boriti ili im biti naklonjeni. Prve zastave najvjerojatnije su bile izrađene od koža životinja i od ptičjeg perja, piše skole.hr.

U starom Egiptu vojnici su nosili motke sa figurom neke ptice napravljenom od kovine. Na vrhu te motke, osim ptice, znala bi se naći i životinja ili kakav drugi predmet. Prve zastave od tkanine upotrijebili su Kinezi i Indijci. Vjeruje se da su Kinezi imali zastave od tkanine već 1100. godine prije nove ere. U prvom razdoblju povijesti starog Rima vojnici su također nosili motke, na čijim su vrhovima bile figure raznih životinja. Tek kasnije su i oni počeli upotrebljavati zastave sašivene od platna.

Tijekom srednjeg vijeka u Europi se upotrebljavalo mnogo vrsta zastava. Tada vojnici nisu imali posebnih uniformi. U borbama i ratovima nije bilo lako prepoznati svoje vojnike od neprijateljskih. Tada su se vojnici počeli skupljati oko svojih zastava, a one su im pokazivale i smjer kretanja vojske.

Tako su, na primjer, križari na svojim pohodima nosili zastave, a plemićke i kraljevske obitelji su na svojim zastavama imale posebne simbole ili obilježja, po kojima su se raspoznavale.

Hrvatska zastava

Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvstske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'