Obavijesti

Junior

Komentari 0

Majmuni urlikavci: Zbor koji vas neće razočarati

Majmuni urlikavci: Zbor koji vas neće razočarati
3

Prirodno stanište ovih životinja ugroženo je zbog pretjerane sječe šuma, a njima prijete krivolovci

VIDEO

Kada ste posljednji put bili na nekom koncertu? Ako je već prošlo dosta vremena, onda je ovo prava prilika da posjetite Zoološki vrt jer je naš životinjski zbor dobio novo pojačanje - crne urlikavce

Ovi majmuni su iz porodice hvataša. Dom im je Južna Amerika gdje naseljavaju tropske kišne šume. Mužjake i ženke veoma je lako razlikovati. Naime, mužjaci su veći i mogu težiti gotovo sedam kilograma, a krzno im je posve crno. Ženke su, očekivano, manje i teže oko 4,5 kila, dok im je krzno žutosmeđe boje. Da bi stvari bile još kompliciranije, mladunci se rađaju s krznom predivne zlatne boje koja se polako mijenja kako odrastaju. Ove majmune krasi i dugačak, snažan rep koji im služi kao peti ud. Njime se hvataju za drveće, penju se i pridržavaju za grane.

Zabavnik

Urlikavci su društvene životinje i žive u grupama koje su često sastavljene od članova šire obitelji. Svi članovi grupe podjednako se brinu za sve mladunce, svoje ili tuđe. Neobično je što se i mužjaci jednako posvećuju mladuncima za vrijeme rasta i odgoja mališana. Doduše, grupa je oprezna i ne dopušta mladim i neiskusnim mužjacima da se petljaju u odgoj mladunaca. Mladi mužjaci često znaju maltretirati i gnjaviti mladunce pa ih je bolje držati podalje od potomstva. Ono što je svakako najveća odlika urlikavaca je njihovo “urlanje”. 
Zahvaljujući posebnom glasovnom aparatu koji je smješten u povećano ždrijelo, urlikavci mogu veoma glasno vikati. Ovi majmuni su teritorijalne životinje, ali brane samo onaj teritorij na kojem se u tom trenutku nalaze, budući da lutaju u potrazi za hranom.

Rijetko se spuštaju na tlo jer sve što im zatreba mogu pronaći visoko u krošnjama drveća

Kako bi drugim grupama urlikavaca jasno dali do znanja da je određeno područje zauzeto, naša grupa urlikavaca svako jutro urla iz petnih žila, “obilježavajući” tako svoj teritorij. Kada prestanu urlati, idu u potragu za hranom. 

Urlikavci su biljojedi i najviše vole jesti lišće raznoraznih biljaka, ali često se znaju počastiti voćem, pupovima i cvijećem. Rijetko kad se spuštaju na tlo jer gotovo sve što im treba pronalaze u krošnjama. 
Stanište crnih urlikavaca je u opasnosti zbog intenzivne sječe šuma, a samim urlikavcima prijetnja je i krivolov koji je u Južnoj Americi, nažalost, veoma česta pojava. Upravo su zato ovi majmuni na posebnom popisu tako da se uvoz i izvoz jedinki strogo kontroliraju. Upoznajte naše urlikavce i doznajte tko je najglasniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin