Obavijesti

Junior

Komentari 0

Najmanje države na svijetu

Najmanje države na svijetu
5

Neke od najmanjih država na svijetu su: Vatikan, Monako, San Marino, Tuvalu, Nauru, Maršalovi otoci, Makao...

VIDEO

Postoje države koje su manje od nekih svjetskih gradova. Ovu su neke od njih:

 Vatikan

Najmanja je država na svijetu s površinom od 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika od kojih niti jedan nije stalni državljanin. Vatikan se nalazi unutar Rima, a nastao je 1929. godine Lateranskim ugovorom kao nasljednik nekada moćne i velike Papinske države. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima – Papa. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape te ima samostalnu upravu, sudstvo i vanjsku politiku. Ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu Švicarsku gardu.

Monako

Državica okružena francuskim teritorijem najgušće je naseljena zemlja na svijetu. Inače je riječ o parlamentarnoj monarhiji na čelu koje se nalazi knez Albert II. Monako je, između ostalog, poznat i o održavanju natjecanja u Formuli 1 koja se naziva Velika nagrada Monaka te po teniskom turniru Masters 1000 – Monte Carlo.

Osim toga, Monako je zemlja kasina koji su u svijetu dodatno popularizirani kroz filmove o Jamesu Bondu, a tamo se nalazi i poznati Oceanografski muzej.  Površina Monaka je  1,98 kilometara kvadratnih.

Gibraltar

Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva koji se nalazi između Atlantskog oceana i Sredozemnog mora, a poznat je po Gibraltarskim vratima koja odvajaju Europu i Afriku.

Glavna atrakcija Gibraltara je njegova topografija, turisti uglavnom cijeli dan provedu vozeći se žičarom kako bi razgledali prekrasan krajolik ovog mjesta čija površina iznosi 6,8 kilometara kvadratnih.

Nauru

Republika Nauru je otočna država u Tihom oceanu, najmanja je izvaneuropska država i najmanja je republika na svijetu. Površina joj je 21 km2 i ima oko 9300 stanovnika (2010.). Jedina je država na svijetu koja nema glavni grad.

 Tuvalu

Ova otočna država ukupne površine 26 km2 nalazi se u Tihom oceanu južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Sastoji se od 9 koraljnih otoka u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 m, pa bi zbog podizanja razine mora ova država mogla nestati kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihove internet domene .tv

San Marino

Kao što je Monako potpuno okružen Francuskom tako je San Marino potpuno okružen Italijom. Riječ je o trećoj najmanjoj državi Europe te jednoj od najstarijih država na svijetu. Prema predaji, osnovao ju je 301. godine klesar Marin s otoka Raba. Marin je sa svojim prijateljem Leom pošao u Rimini, ali zbog progona kršćana sklonio se na brdo Monte Titano i izgradio kapelicu. Ta kapelica je činila jezgru budućeg grada San Marina.

Službeni datum osnutka države je 3. rujna 301. godine. Površina San Marina iznosi 60,57 kvadratnih kilometara.

Lihtenštajn

Ova kneževina graniči sa Švicarskom i Austrijom, a cijela zapadna granica Lihtenštajna je određena lijepom rijekom Rajnom. Zbog svog planinskog reljefa danas ima dosta razvijen skijaški turizam.

Zbog svog krajolika ova državica također je popularna među planinskim penjačima i atletičarima. Površina Lihtenštajna iznosi 160 kilometara kvadratnih.

 Maršalovi otoci

Republika Maršalovi otoci je otočna država u Tihom oceanu ukupne površine 181 km2,  sastoji od 29 atola i 5 izoliranih otoka. Ovo je prilično nova država pošto je neovisnost stekla tek 1986 kada su se odvojili od SAD-a. Maršalovi otoci su jedno od najboljih svjetskih odredišta za ronioce zbog svog prekrasnog podmorja i ostataka brodova iz drugog svjetskog rata.

 Sveti Kristofor i Nevis

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva otoka (Sveti Kristofor i Nevis). Otoci su većinom vulkanskog podrijetla i ukupna površina ove države je 261 km2. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija.  Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veći otok i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manji otok nazvao je Nevis (španj. nieves = snijeg).

Makao

Macau je nekad bio portugalska kolonija, a nalazi se blizu Kine. Poznato je kao jedno od mjesta za kockanje, ali zapravo ima i divanu povijesnu baštinu koju je prepoznao i UNESCO. Iako je i dalje regija Kine, Macau zadržava svoju neovisnost kroz vlastitu valutu, običaje i ukusnu kuhinju. Teritorij na kojem živi više od pola milijuna stanovnika sastoji od poluotoka i dva otoka ukupne površine od 29,5 kilometara kvadratnih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin