Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Nikola Tesla: Genijalni izumitelj koji je promijenio svijet

Otkrio je X-zrake, kozmičke zrake, radar, generator, indukcijski motor te naizmjeničnu struju. Bez njega bi današnji način života bio nemoguć

24sata
Foto: 24sata
30 komentara

Svi su danas čuli za Nikolu Teslu. Bio je veliki izumitelj.

Otkrio je X-zrake, kozmičke zrake, radar, generator, indukcijski motor te naizmjeničnu struju koja je promijenila svijet. 

Veći dio života proveo je u New Yorku, a u njegovom rodnom Smiljanu kraj Gospića, otvorili su memorijalni centar u njegovu čast. Tamo se mogu vidjeti razni Teslini izumi i saznati zanimljivosti iz njegova života. 

No osim što je bio veliki znanstvenik, Tesla je bio i osobenjak. Nije se volio rukovati s ljudima jer se panično bojao zaraze. Znao je izračunati volumen svih stvari čim bi ih vidio. 

Obožavao je golubove i stalno ih je hranio. Nije podnosio ženski nakit i smetali su mu zvukovi koje su drugi jedva čuli. 

Tesla je predvidio i internet.

Patentirao je više od 700 izuma

Za svoj rad Tesla je 1912. godine trebao dobiti Nobelovu nagradu za fiziku. Odbio ju je jer je nagradu trebao dobiti sa Thomasom Alvom Edisonom s kojim tada više nije bio u dobrim odnosima. Tesla je patentirao čak 700 izuma.

Jaje se brzo okreće i uspravi

U Teslinom memorijalnom centru djecu najviše oduševi Teslino jaje. Ono stoji usred magnetskog polja koje ga natjera da se počne vrtiti i da se uspravi. Tesla je jaje prvi put zavrtio 1888. godine, a izumom je javnost oduševio pet godina kasnije. 

U Smiljanu je i kopija Tesline ispitne stanice, laboratorija u kojem je radio u SAD-u. U njoj je Teslin transformator od milijun volti. Posjetitelji mogu držati fluorescentne cijevi koje svijetle jer bežično primaju električnu energiju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message