Obavijesti

Junior

Komentari 0

Njegovih je više od 80 izuma, od električne četkice do aviona

Njegovih je više od 80 izuma, od električne četkice do aviona
3

Iako nije rođen u Hrvatskoj, Penkala je izabrao biti Hrvat te je promijenio ime u Slavoljub. Po njemu je kemijska olovka dobila ime, ali to nije sve...

VIDEO

Mnogi misle da naziv za kemijsku olovku penkala dolazi od engleske riječi pen (olovka). Istina je da je penkala dobila ime po hrvatskom izumitelju Slavoljubu Penkali.Već kao dječak rastavljao je satove i brave na ladicama. 

U Zagrebu se bavio izumiteljstvom te je tijekom života dovršio 80 izuma iz kemije, medicine, mehanike, fizike i zrakoplovstva. Njegovi izumi su: držač nalivpera kojim se ono zatakne za džep, deterdžent, termofor, termosica, rotacijska četkica za zube, džepna svjetiljka...

Rođen je 20. travnja 1871. godine kao Eduard Penkala u mjestu Liptovský Mikuláš u današnjoj Slovačkoj. Nakon školovanja u Beču i Dresdenu doselio se sa suprugom, pijanisticom Emilijom Stoffregen u Zagreb. U Zagrebu je dobio posao kao kraljevski tehnički kontrolor. Nova domovina Penkali se toliko svidjela pa je odlučio promijeniti ime u Slavoljub. Penkala je 1906. godine patentirao svoj najpoznatiji izum, mehaničku olovku pod nazivom Penkala koju je počeo proizvoditi u Zagrebu. Olovka koja se ne mora šiljiti oduševila je svijet. Penkaline olovke i nalivpera izvozile su se u više od 70 zemalja. 

Dizajn zaštitnog znaka svojeg poduzeća (u kojem je bilo zaposleno 800 radnika), simpatičnog čovječuljka s ogromnim ušima i špičastim nosom, osmislio je Penkala. Bila je to njegova karikatura. 

Prvi njegov izum je termofor 1903. godine, koji se danas smatra pretečom termos-boce. Dvije godine poslije Penkala je patentnom uredu prijavio novi izum - rotirajuću četkicu za zube. 

Do izuma je došao sasvim slučajno, i to zbog kćeri Thee. Kako nije voljela prati zube te se prije svakog pranja skrivala u kući, odlučio je nešto poduzeti i pomoći kćeri. 

Penkala je često putovao, a u hotelima su ga znali uznemiravati razni kukci. Tako je osmislio i sredstvo za uništavanje insekata, tj. insekticid. Između ostalog, izumio je i deterdžent za rublje. 

Sav novac koji je zaradio od olovka i nalivpera uložio je u gradnju prvog hrvatskog zrakoplova. Tijekom gradnje zrakoplova Penkala je sagradio hangar na vojnom vježbalištu na zagrebačkom Črnomercu. Tako je stvorio prvu pistu u Hrvatskoj.

Ovaj plodonosni izumitelj umro je 5. veljače 1922. godine u 51. godini od upale pluća. Zagrepčani su mu priredili do tada neviđeni sprovod. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pokrenuo je TOZ

S poduzetnikom Eduardom Mosterom osnovao je Penkala-Moster i otvorio tvornicu olovaka. Ona postoji i danas pod imenom TOZ.

Popularna penkala

Na osnovi samo deset uzoraka svoje mehaničke olovke koje je odaslao Europom, Penkali je stiglo čak 100.000 narudžbi za izradu tih olovki. 

Leptir ga je inspirirao da izumi zrakoplov

Penkala je volio prirodu te je sa sinom Eduardom često promatrao leptire i ptice. Očarao ga je leptir Neptis lucilla. Zahvaljujući njemu dobio je ideju kako konstruirati avion te je po njemu nazvao dvosjed koji je sagradio 1909. Godinu dana poslije je i poletio. Njime je upravljao Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode