Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Održana 60. Vučkovića dječja alka

U spomen na svoje pretke koji se se istaknuli junaštvom i odvažnošću u bitci s Osmanlijama 1715., u zaseoku Vučkovići su 1955. osnovali dječju alku

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
0 komentara

U spomen na svoje pretke koji se se istaknuli junaštvom i odvažnošću u bitci s Osmanlijama 1715., u zaseoku Vučkovići su, po uzoru na slavnu Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju, dječju.

Na ovogodišnjoj, ujedno i 60. po redu, pobijedio je Vito Vučković.

U Vučkovića dječjoj alki smiju sudjelovati samo dječaci do 10 godina. Svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko...

Alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda su najstariji mještani.

U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića.

Mali alkari tijekom natjecanja ne jašu nego trče i pritom imaju samo jedan san – kada odrastu žele i sami jednoga dana sudjelovati na velikoj alki.

Jedinstvena i zanimljiva, Vučkovića dječja alka prerasla je okvire lokalne fešte. Danas je događaj za sebe, koji pruža neponovljivo iskustvo svakom posjetitelju, baš kao i prava Sinjska alka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message