Obavijesti

Junior

Komentari 0

Počelo karnevalsko ludilo na Kvarneru

Počelo karnevalsko ludilo na Kvarneru
11

Blagdan Sveta tri kralja znači samo jedno - svlačenje uobičajenog i odijevanje karnevalskog ruha

VIDEO

Blagdan Sveta tri kralja znači samo jedno - svlačenje uobičajenog i odijevanje karnevalskog ruha. 

I ove se godine nastavila stoljetna tradicija. Kraljevi su predali svoja blaga, a samo nekoliko sati poslije u Žejanama, Munama i okolnim primorskim selima - začula su se prva pusna zvona.  Zvončari ovoga kraja počinju prvi - u noć nakon Sveta tri kralja i zvone sve do Pepelnice kako bi što prije otjerali zimu i dozvali proljeće. Tradicija je to koja traje više od 500 godina, a i onima najmanjima čast je zvati se zvončarom.

Riječki karneval 2016. počet će 17. siječnja podizanjem Pusta u nekoliko riječkih naselja. Prema najavama iz Turističke zajednice Grada Rijeke, tijekom toga "petog riječkog godišnjeg doba" održat će se brojne karnevalske manifestacije, zabave, radionice, popularni "pusni tanci", "maškarane promenade", dječje zabave "redute" (krabuljni ples), izbor princeze i princa karnevala, humanitarne akcije, sportski turniri, balovi, koncerti, Maškarani maraton Radio Rijeke, Maškarana jota i druga događanja. 

Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaja "ključa grada" iz ruku gradonačelnika Obesnela u ruke Meštra karnevala Tonija najavljeni su za 22. siječnja u trsatskoj Dvorani maladosti.

Tradicionalni Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, parodija na poznati svjetski rally, bit će 23. siječnja, a natjecanje u snowboardu uz more, na Gatu Karoline Riječke "Carnival Snowboard Session" bit će 30. siječnja.

Dječja karnevalska povorka prošetat će središtem Rijeke također 30. siječnja, s oko pet tisuća maskiranih mališana u sedamdesetak karnevalskih skupina, dok će velika međunarodna povorka, u kojoj se mogu vidjeti razne tradicijske, ali i najnovije maske te alegorijska kola, središtem grada krenut će točno u podne 7. veljače.

Nakon velike povorke, na moru ispred riječke luke bit će spaljen Pust, a Pust u riječkim naseljima bit će osuđen i spaljen prema tradiciji na Pepelnicu, 10. veljače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana