Obavijesti

Junior

Komentari 0

Ptica Dodo

Ptica Dodo
1

Neobična bucmasta ptica živjela je na Mauricijusu, a izumrla je u 17. stoljeću kad su na otok stigli ljudi

VIDEO

Dodo je bio velika ptica koja nije mogla letjeti. Nešto kao kokoš. Iako je u srodstvu s golubom, krila su mu s vremenom zakržljala jer nije imao prirodnih neprijatelja niti se morao boriti za hranu ili životni prostor. Hranio se plodovima i sjemenkama raznih biljaka, od kojih je najpoznatija vrsta drveta čiji je latinski naziv Sideroxylon grandiflorum, a koje se po njemu naziva dodoovo drvo. Pretpostavlja se da je bio visok oko metar i težak oko 20 kilograma (otprilike kao dijete od 3-4 godine). 
Ptica Dodo živjela je samo na Mauricijusu, a izumrle su još krajem 17. stoljeća - naravno, kad su ljudi stigli na otok. Godine 1598. na otok je slučajno, nošeno velikom olujom, došlo pet nizozemskih brodova. Oni su postali i prvi stanovnici Mauricijusa. Dodo nije imao neprijatelja pa je bio vrlo prijateljski raspoložen prema došljacima. No oni, nažalost, nisu bili takvi. Doveli su sa sobom domaće životinje, mačke, pse, ali i štakore, koji su napadali mladunčad. 
Zli doseljenici iživljavali su se i lovili ove bucmaste ptice te ih zatvarali u kaveze i nosili u Europu kako bi se pohvalili ovom novom vrstom. Iako njihovo meso nije bilo ukusno, ljude je ubijanje zabavljalo. Posljednji primjerak nestao je 1685. godine.

Ne zna se kako je dodo dobio ime, ali naziv je vjerojatno pogrdan. možda od nizozemske riječi dodoor (ljenjivac) ili dodaars (debela stražnjica). neki tvrde da je riječ nastala od portugalskog doido (budala, luda) ili po njegovu glasanju koje je zvučalo kao ‘do-do’.

Danas se dodo nalazi na grbu mauricijusa, a igračke s njegovim likom su na tom otoku najprodavanije. Pojavio se i u knjizi Alisa u Zemlji čudesa. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode