Obavijesti

Junior

Komentari 1

Što nam se to sve šulja po svemiru oko naše Zemlje?

Što nam se to sve šulja po svemiru oko naše Zemlje?
1

Nebo je puno zvijezda, oblaka, tu su sunce i mjesec, a nekad dođe i neočekivani posjetitelj koji brzo 'prozuji' nebom i nestane. To su asteroidi, meteoriti i kometi

VIDEO

Naše nebo puno je zvijezda, oblaka, tu su sunce i mjesec, a ponekad dođe i neki neočekivani posjetitelj koji brzo 'prozuji' nebom i nestane. To su asteroidi, meteoriti i kometi.

Asteroidi su komadi stijena koji kruže oko Sunca poput sićušnih planeta. Meteoriti su manji objekti koji su nastali od komada asteroida ili prašine kometa. Kometi su komadići leda i prašine iz dijelova svemira izvan našeg Sunčevog sustava. Ponekad se dogodi da oni slete i na Zemlju.

Zvijezde padalice

Tako često nazivamo meteore, iako nemaju nikakve veze sa zvijezdama. Oni su maleni komadići stijena iz svemira koji izgaraju bljeskom kada uđu u Zemljinu atmosferu, pa ih vidimo kao bljesak svjetlosti koji u trenu nestane. A u stvarnosti često nisu veći od kamenčića šljunka.

Meteori i meteoriti

Meteori uglavnom izgaraju na visini od osamdesetak kilometara iznad tla. Međutim, oni koji padnu na Zemlju, zovu se meteoriti. Najveći poznati imao je 60 tona i pao je na mjesto današnje Afrike u prapovijesno doba.

Kometi

U posljednjih 400 godina najvažniji komet koji je projurio kraj naše Zemlje bio je Hale-Boppov komet koji je prozujao 1997. godine. Komete vidimo kad se njihova putanja približi Suncu. Ono topi led kometa, pa za njim ostaje trag koji nama izgleda kao rep, a zapravo je prašina i plinovi dugi kilometrima. 

Asteroidi

Oni srećom ne padaju na Zemlju, nego se drže Sunca. Kruže oko njega, a ponekad se približe našoj Zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana