Obavijesti

Junior

Komentari 0

Sunce nas 'drži' na mjestu u svemiru

Sunce nas 'drži' na mjestu u svemiru
3

Da nema gravitacije sunca, zemlja bi se samo ‘odvrtila’ u beskonačni svemir

VIDEO

Sunce je jedna od milijuna i milijuna zvijezda, ali bez nje ne bi bilo života na Zemlji. Najbliža nam je zvijezda, a široka je kao čak 109 Zemlji. Mi ga vidimo kao veliku, okruglu crvenu loptu jer smo mu bliže od ostalih zvijezda. Druge zvijezde mogu biti veće i svijetlije od Sunca, ali mi ih vidimo samo kao male točkice na noćnom nebu jer su puno udaljenije. 

Sunce je puno veće nego što uopće možemo zamisliti. Sastoji se od šest slojeva i, kao sve zvijezde, velika je “lopta” puna plinova. Potrebno je čak osam minuta da bi se na Zemlji vidjela svjetlost koja je upravo napustila Sunce i to zovemo brzinom svjetlosti. U prošlosti se vjerovalo da se Zemlja ne pomiče i da se Sunce vrti oko Zemlje. Mnogi narodi klanjali su se Suncu i vjeruje se da su pretpovijesni kameni krugovi (među kojima je najpoznatiji Stonehenge) sagrađeni kao dio vjerskog štovanja ove zvijezde. 

Sunce kontrolira naša godišnja doba, kako i kad usjevi i plodovi rastu. O njemu ovisi i kad idemo spavati i kad ćemo se probuditi. Zbog Sunčeve gravitacije, koja nas privlači, vrtimo se oko njega. Da upravo sad stojite na površini Sunca, bili biste 28 puta teži nego na Zemlji. Nikad nemojte gledati direktno u Sunce jer je vrlo jako i štetno za oči.

Najbliža zvijezda

Volite li igranje s prijateljima na otvorenom ili kupanje na plaži te uživanje na moru? Volite li snijeg i zimske radosti? Sve to moguće je upravo zbog Sunca, zvijezde koja nam je najbliža. Bez Sunca bi cijela Zemlja bila velika smrznuta pustoš i ne bi bilo života na planetu.

Žuti patuljak

Kako Mjesec kruži oko Zemlje, vrlo rijetko se nađe na putu između Sunca i planeta na kojem živimo te sakrije gotovo svu svjetlost. To zovemo pomrčinom. Može doći i do djelomične pomrčine, koju ste nedavno imali priliku vidjeti.

Pomrčina Sunca

Staro je više od 4,5 bilijuna godina! Temperatura na površini je viša od 5500°C. Solarne baklje uzrokuju auroru borealis.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'