Obavijesti

Junior

Komentari 1

Najjači vjetrovi: Uragani i tornada ruše sve pred sobom

Najjači vjetrovi: Uragani i tornada ruše sve pred sobom
2

Uragan je puno veći i širi od tornada, ali oboje su vrlo razorni i opasni. Gdje oni prođu, sve je uništeno, gradovi, sela, kuće... Ne može ih se nikako spriječiti

VIDEO

Prirodne katastrofe su pojave koje nastaju pod djelovanjem prirodnih sila, a imaju razorne moći. Pojavljuju se iznenada i uništavaju sve ispred sebe, a ljudi nikako to ne mogu spriječiti. Među njima su i jake oluje, a najjači i najopasniji su uragan i tornado. Snažni tornado opustošio je nedavno američku Oklahomu. Poginulo je 24 ljudi, a mnogi su ostali bez domova. 

Tornado je puhao brzinom od 320 km/h i bio širok tri kilometra. Jedna je od najsilovitijih pojava u prirodi. Prilično je česta pojava u Americi, a zovu ga još i twister. Najveći broj ovih oluja javlja se u svibnju, lipnju i srpnju. U većem dijelu područja zahvaćenog olujom tornado se pojavljue kao crni oblak ljevkasta oblika. Okreće se velikom brzinom. Kreće se po površini zemlje ili mora često mijenjajući pravac kretanja. Usisava sve pred sobom i ostavlja pustoš. Nastaje zbog miješanja toplog i hladnog zraka u atmosferi. Tornado se ne može sa sigurnošću prognozirati pa često iznenadi. 

Od uragana se razlikuju po tome što im je promjer manji. Uragani su najveće oluje. Zračnim vrtlogom ruše sve pred sobom. Uragane najavljuju tamni oblaci i vjetar. U rušilačkom pohodu mogu prijeći više tisuća kilometara.

Uragan je spiralnog oblika. U sredini je vedro, a okolo su visoki zidovi debelih oblaka. Nastaju uvijek na moru, a kad dotaknu kopno, brzo se smire. No opasni su jer stvaraju velike valove koji uništavaju obalne gradove. Po jačini se dijele u pet kategorija. Znanstvenici ih opisuju poput živih bića. Faze njihova razvoja nazivaju se razdobljem inkubacije, rođenja, sazrijevanja, starenja i smrti. Nekad “živi” 30 dana, a nekad samo nekoliko sati.

Uragani nastaju uvijek iznad vrlo toplih mora 

Glavnu ulogu u nastajanju uragana ima vlažan i topao nestabilan zrak. Takav zrak se diže kada je lakši od okoline, npr. kada se tlo jako zagrije. Toplina i vlaga iz toplog mora utječu na njegovo nastajanje (more mora biti toplije od 26,5 stupnjeva Celzijevih).Pomiješani stvaraju velike uraganske spirale u čijem središtu se nalazi miran dio, takozvano “oko”.

Bura je ‘mala beba’ i za najslabiji uragan

Iako bura u Dalmaciji može puhati i brzinom od 150 km/h, nije razorna kao tornado ili uragan. Razlika je u tome što bura prosječno po satu puše rijetko iznad 80 km/h, a udare ima orkanske (oko 150 na sat). U najslabijem uraganu vjetar puše prosječno oko 120 km/h, a u najjačem čak i 300 km/h s još jačim udarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom