Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

78% učenika pati od nekog oblika mentalnih poteškoća

78% učenika pati od nekog oblika mentalnih poteškoća
1

Posebno je poražavajuće da je čak svako sedmo dijete imalo suicidalne misli ili ponašanje. Najčešći problem s kojim se susreću djeca i mladi su depresija, poremećaji prehrane...

VIDEO

Istraživanje udruge za mentalno zdravlje djece u Velikoj Britaniji pokazalo je kako su u proteklih godinu dana učitelji primijetili da je čak 78 posto učenika patilo od nekakvih problema vezanih uz mentalno zdravlje.

Posebno je poražavajuće da je čak svako sedmo dijete imalo suicidalne misli ili ponašanje. Najčešći problem s kojim se susreću djeca i mladi su depresija, poremećaji prehrane, samoozljeđivanje ili neki od oblika ovisnosti. Podatak koji posebno zabrinjava jest da većina djece i mladih teško dobiva pomoć od sustava zdravstvene zaštite, a s njihovim se poteškoćama ne znaju nositi niti njihovi najbliži članovi obitelji. Na početak prvog tretmana čeka se po nekoliko mjeseci, a mnoga djeca nikad ni ne počnu liječenje.

Zbog toga je britansko ministarstvo zdravstva pokrenulo akciju u kojoj će s čak 300 milijuna funti opremiti škole i zaposliti psihologe kako bi djecu s problemima mentalnog zdravlja što ranije uključili u postupak rješavanja problema, ali i kako bi pomogli roditeljima da problem detektiraju. Ni na svjetskoj razini situacija nije ništa bolja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, čak 20 posto djece i mladih diljem svijeta imaju neki poremećaj mentalnog zdravlja, od kojih tek svako peto dijete dobije adekvatno liječenje.

I na prošlogodišnjem simpoziju “Promicanje mentalnog zdravlja: Pogled u sebe”, koji je okupio hrvatske stručnjake, istaknuto je kako su poremećaji mentalnog zdravlja kod mladih osoba rastući problem cjelokupnog društva, svakog, pa tako i hrvatskog. Ono što je posebno važno je riješiti problem stigmatizacije mentalnih poremećaja u društvu i što ranije uključiti djecu i mlade u sustav liječenja, a stručnjake usmjeriti u edukaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se tiče rada s djecom koja se bore s problemima vezanima uz mentalno zdravlje, stručnjaci ističu važnost razvoja vještina i osnaživanje mladih, razvijanje dobre komunikacije, iskrenosti i povjerenja. Ono što su istaknuli kao jedan od problema rješavanja poteškoća mladih u Hrvatskoj, a što je problem s kojim se suočavaju i stručnjaci u svijetu, jest nedovoljno povezivanje stručnjaka na svim razinama. Da bi se djeca i mladi mogli razviti u zdrave odrasle osobe potrebna je prije svega dobar oslonac u okolini, ali ni podrška sustava ne smije izostati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang