Obavijesti

Kolumne

Komentari 67

Ajmo mi plaćati političare kako je Orešković platio ljetovanje...

Ajmo mi plaćati političare kako je Orešković platio ljetovanje...
1

Bivši premijer Tihomir Orešković nakon tri mjeseca konačno je platio troškove ljetovanja u vili Costabella Ali ne onoliko koliko je pisalo na fakturi, već koliko je sam izračunao da je potrošio. Deset puta manje.

VIDEO

Tihomir Orešković dugo je računao, računao, računao... 

I konačno izračunao.

Nakon više od tri mjeseca odlučio je podmiriti troškove svog boravka u državnoj vili Costabella, ali ne u onoliko iznosu koliko je stajalo na fakturi koju mu je isporučila Agencija za komercijalnu djelatnost,  već onoliko koliko je on ocijenio da treba platiti.

Pa umjesto 100.113 kuna za 32 (!) dana u toj vili, Orešković je u državni proračun uplatio ravno 18.132 kune. Onoliko koliko misli da je zapravo potrošio. Usput je optužio AKD da mu namješta i podmeće i da ga želi prevariti i maltene opljačkati.

On misli da treba platiti deset puta manje i tko mu što može? Hoće li mu poslati ovrhu?

Neki cinici misle da bi se za primjerom bivšeg premijera trebali povesti i njegovi građani: sami izračunati koliko trebaju (ili mogu) platiti grijanje, struju, vodu, poreze i prireze i ne obazirati se na fakture koje im isporučuju razne, uglavnom državne tvrtke.

Ali ima onih koji su to već napravili prije Oreškovića.

Plati pa se klati

Evo, recimo, Miro Bulj. On je nedavno priznao da nije želio plaćati RTV pretplatu, pa čak ni ovrhe koje su mu zbog toga dolazile na kućnu adresu, pa je onda to pretvorio u politički program Mosta: jednim udarcem smanjiti pretplatu i promijeniti zakon o ovrsi.

Jer, već smo se odavno mogli uvjeriti da Most u prvom redu - možda čak i jedino - zanima novac. 

Bulj nije plaćao pretplatu jer mu je, tako bar kaže, bila previsoka i nije odgovarala kvaliteti programa kojeg je gledao, Orešković nije platio troškove boravka u državnoj vili jer mu se činilo da je sve to preskupo.

A ista logika širi se i kroz ostale Mostove zakonske prijedloge.

Baš jučer u Hrvatskom saboru raspravljalo se o Hrvatskoj narodnoj banci. Nekada davno, a bilo je to prije godinu dana, Most je najavljivao reformu monetarne politike. Danas, njegove zastupnike i predlagače zakona muče plaće i materijalni troškovi zaposlenika u HNB-u.

Muče ih, kako reče Tomislav Panenić predstavljajući izmjene Zakona o HNB-u, ""saune, masaže, tenis, teretane, skvoš", što se u državnoj reviziji sve navodilo pod materijalne troškove.

Nema skvoša

Onda je SDP optužio Most da priprema "lex Boris Vujčić", protiv guvernera kojeg se optuživalo za raskošan način života. To je postala supstanca. Srežimo plaće i oduzmimo skvoš. Monetarna reforma može pričekati.

Zatim, Most se uhvatio smanjivanja RTV pretplate, one koja je Bulju bila previsoka i preskupa. Nije bitno kako će javni servis funkcionirati, hoće li biti politički nastrojen, nekvalitetan, površan, negledljiv... Niti kako će funkcionirati s manjom pristojbom. 

Ne, prvo ćemo srezati pristojbu, a time još unazaditi kvalitetu programa i vrijednost za novac, dok prava reforma javnog servisa može pričekati. 

Most je predložio i rezanje mase plaća u lokalnoj samoupravi. Nekada davno spominjali su totalni preustroj županija, gradova i općina. Sad režu plaće. Ostalo može pričekati.

Kao što čine Božo Petrov i njegovi načelnici kad dođu na vlast. Prvo reži plaće, a onda pitaj tko kako radi. I kako će i tko ubuduće raditi.

Mostovce u pravilu svrbi tuđi džep. Jer se za vlastiti znaju pobrinuti.

Tako je Božo Petrov prijetio da će saborskim zastupnicima srezati plaće na 9.999 kuna. Pa su potpisali porezne izmjene prema kojima će upravo Petrov dobiti 1500 kuna veću plaću.

Puno zuji, malo meda daje

Također, Mostovci su bili opsjednuti produktivnošću. Puno rada za malo para. 

Pa ne samo da Mostovi zastupnici markiraju iz Sabora kad god im se ukaže prilika, pa i prespavaju sjednicu saborskog odbora gdje su predlagači zakona, već je njihov šef Božo Petrov kao potpredsjednik Vlade uredno petkom o državnom trošku jurio u Metković gdje je fušario u ambulanti rada.

A sada će njihovi ministri i zastupnici, poreznim izmjenama, dobiti još veću plaću. 

Ne mogu oni tako malo raditi, koliko mogu zaraditi.

Tihomir Orešković bio je predsjednik Vlade praktički četiri mjeseca (tehnički još toliko) i u tom periodu uspio je mjesec dana provesti u državnoj vili. Ostatak sjednica održavao je telefonom ili nije održavao uopće.

Plati koliko se klati

Most to nije previše zabrinjavalo, taj odnos rada i plaće. Kao što ga nije smetalo što Orešković mjesecima nije želio podmiriti troškove tog boravka, nego je platio koliko mu se prohtjelo.

Baš kao Miro Bulj sa svojom RTV pretplatom. 

Prije osam godina britanski bend Radiohead ponudio je fanovima da sami odrede koliko će platiti za kupnju njihova novog albuma. Možda bi Most, kao dežurni štedljivac, mogao uvesti sličnu praksu za naše zastupnike, ministre pa sve do župana i gradonačelnika.

Ponuditi građanima da sami odrede koliku bi im plaću dali za njihov rad, slično kao što je bivši premijer Orešković odredio koliko bi platio svoje ljetovanje. Koliko bi platili Plenkovića i Pernara, a koliko Milanovića i Bulja. 

Bio bi to zanimljiv eksperiment. 

Nekako sumnjamo da bi zaživio.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić