Obavijesti

Kolumne

Komentari 209

Ako policija nije štitila table, nije ih trebala ni postavljati

Ako policija nije štitila table, nije ih trebala ni postavljati
1

Nasilni udar na dvojezične table koje su jutros osvanule u Vukovaru, udar je na one koje te table predstavljaju. Prijeti li nam opasnost od eskalacije nasilja u Vukovaru?

VIDEO

"Nitko ovdje nije nikome priječio da vodi sudski postupak na dva jezika, da se školuju na dva jezika ili da ishode osobnu iskaznicu na dva jezika", objasnio je Vlado Iljkić, pravnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, te poručio: "Dvojezičnost u Vukovaru postoji". 

Ali se ne smije vidjeti.

Ovdje se, kaže Iljkić, radi o simbolima. Pa je stoga rulja od nekoliko desetaka prosvjednika, umjesto na svoje sugrađane srpske nacionalnosti, jutros čekićima navalila na ćirilične table koje su osvanule u Vukovaru.  

A policija je sve to nemoćno promatrala. Tako država brani svoje institucije. Tako što pušta rulju da ih demolira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Simboli Vukovara

Ako table s dva pisma, kako kažu u Stožeru, "predstavljaju totalno obezvrjeđivanje simbola Vukovara", onda njihovo razbijanje predstavlja brutalno obezvrjeđivanje hrvatske države, njezinih zakona i Ustava.

Unatoč najavama i prijetnjama da će se spriječiti postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, policija svejedno nije spriječila rulju da ih skine sa svih važnijih zgrada, za što je dobila pljesak samih nasilnika. Možda se to pokazalo mudrim, da ne dođe do žešćih sukoba i krvoprolića, ali svejedno se valja zapitati: zašto su postavljali table, ako ih nisu htjeli zaštititi od skidanja?

Policija je morala računati na sigurnosni rizik, morala je zaštititi institucije i zakone, morala je osigurati table od agresivnih prosvjednika. Ili ih nisu uopće trebali postavljati. 

Sva sreća da se ovdje radilo samo o tablama. Zasad. Premda njihovo rušenje, kako je bez uvijanja poručeno iz Stožera, simboliziraju napad na dvojezičnost, a time i na suživot u Vukovaru.

Pothranjivanje strasti 

O svemu se sada može raspravljati. O tome da nije bilo vrijeme za postavljanje tabli, naročito pod okriljem noći, iako je ministar Arsen Bauk najavio da će se to dogoditi na "javnoj svečanosti", može se govoriti o tome da je provociranje sukoba oko ćirilice novo skretanje pozornosti s gorućih problema u ovoj državi, da je ovo samo pothranjivanje desničarskih strasti, da nam sve to nije sada trebalo te da je to potpuno sporedno pitanje. 

Ali to sve ne opravdava sve ono što se dogodilo u Vukovaru. Odnosno, što je policija dopustila da se dogodi. Udar na državne institucije i zakone za koje članovi Stožera govore da su se borili. Udar na pravnu državu i javnu sigurnost. Udar na sugrađane srpske nacionalnosti koji žive u Vukovaru, imaju predstavnike u Gradskom vijeću i koji su se još 2009. godine s HDZ-om izglasali Statut kojim se predviđa dvojezičnost u tom gradu.

Zar su prosvjednicima u Vukovaru dozvoljeni vandalizam, nasilje, sukob s policijom, dakle sve ono što je zabranjeno svakom drugom hrvatskom građaninu, samo zato što nastupaju pod egidom "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara"?

Toga smo se već nagledali u bliskoj prošlosti i vjerovali smo da su u ovoj zemlji zakoni isti za sve. Očito smo bili u krivu.

Čekići i paradajzi

Famozni Stožer ima pravo prosvjedovati i negodovati, lobirati, pa čak i vrijeđati i prijetiti - a možda i gađati premijera pomidorima, kako ih je on velikodušno pozvao u jednom intervjuu - ali nema pravo čekićima atakirati na državne institucije.

I to još na policijsku zgradu. Koju navodno čuva policija.

Ako su "sile mraka" postavile dvojezične table po Vukovaru, koje ih sile onda silom skidaju? 

Možda će neki reći da svemu tome ne treba pridavati preveliku pažnju - ministar Arsen Bauk jutros o svemu tome nije imao pojma - ali svejedno treba imati na umu da nas od razbijanja ćiriličnih tabli do razbijanja onih za koje su te table postavljene dijeli samo jedan mali korak. 

Želimo li ga napraviti?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Pet profesija koje su najsklonije preljubu - jeste li među njima?
JESTE LI IZNENAĐENI?

Pet profesija koje su najsklonije preljubu - jeste li među njima?

Znate li kojih je pet profesija najsklonije prevariti partnera i kako na to utječu inteligencija, bogatstvo, stres, alkohol i droga kojima neki pribjegavaju u stresnom okruženju

Filip Detelić priča nam o obitelji i poslu: 'Moj nos? Rodio sam se takav, nije me kamion pogodio'
OBOŽAVA I NOGOMET

Filip Detelić priča nam o obitelji i poslu: 'Moj nos? Rodio sam se takav, nije me kamion pogodio'

Vječni dinamovac i kerempuhovac Filip Detelić priprema novu premijeru, na malim ekranima gledamo ga u ‘Tvoje lice zvuči poznato’, a na ljeto snima nastavak kultnog filma ‘ZG80’
U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'
BILO JE DIVNO, U POČETKU...

U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'

Britanka Marie Williams podijelila je svoju priču o braku s muškarcem koji je bio ovisan o seksu te duže vrijeme nije shvaćala kako da izađe iz te priče