Obavijesti

Kolumne

Komentari 26

Kako bi skandal s arbitražom mogao ipak spasiti Hrvatsku

Kako bi skandal s arbitražom mogao ipak spasiti Hrvatsku
1

Bolje da je izbio ovakav skandal i srušila se vjerodostojnost arbitražnog suda, nego da je Hrvatska izgubila spor zbog onoga što je potpisala u Arbitražnom ugovoru.

VIDEO

Bivša premijerka Jadranka Kosor sinoć se u Otvorenom HTV-a jako uzrujala zbog najnovijeg skandala s arbitražnim sucima u postupku oko razgraničenja u Savudrijskoj vali.

Kritizirala je slovensko obrađivanje sudaca, nedopustivo druženje i dogovaranje slovenskih predstavnika s ostalim sucima, žalila zbog gubitka vjerodostojnosti sudišta i zbog kompromitacije cijelog arbitražnog postupka.

Nije ni čudo, veliki je ulog ovdje u igri.

Pa ipak, ona bi mogla u tome pronaći zrnce utjehe.

Za nju je bolje da je izbio ovakav skandal i srušila se vjerodostojnost postupka, nego da je Hrvatska izgubila spor zbog onoga na što je pristala u Arbitražnom ugovoru 2009. godine.

Ovako, što god se na kraju dogodilo, kakva god presuda bila - ako do nje na koncu uopće dođe - Hrvatska će iz svega izaći kao moralna pobjednica. 

Pa makar pravno izgubila.

Slovenci kao Maradona

Na tom tragu bila je i sinoćnja izjava prof. dr. Maje Seršić, hrvatske zastupnice na arbitražnom sudu. Na primjedbu urednika RTL Direkta Zorana Šprajca kako je već bilo naznaka o tome da su Slovenci znali kako presuda ide u njihovu korist, ona je rekla: "Druga je stvar ako ide u nečiju korist, ne možete spriječiti da arbitraža ide u nečiju korist. Ali druga je stvar način na koji se to postigne".

Na što je bivši predsjednik Ivo Josipović slikovito dodao: "Rekao bih da su naši susjedi Slovenci pokušali biti kao Maradona na Svjetskom prvenstvu - rukom zabiti gol".

Ali to svejedno ne znači da Maradona i bez toga ne bi pobijedio Engleze. Kao što je pokazao onim drugim golom kad je predriblao pola engleske reprezentacije. Stvar je i fair playu.

Tako je i ovdje. Cijeli spor možda je doista išao Sloveniji u korist i ona bi ga dobila čak i da nije "igrala rukom". No, nakon ovoga, nitko joj više neće vjerovati da ga je dobila pošteno. 

Niti da ga je dobila zahvaljujući onome što joj je Hrvatska ustupila u arbitražnom sporazumu.

Prijeti gubitak teritorija

Ivo Josipović bio je jedini zastupnik SDP-a koji je 2009. godine, u jeku predsjedničke kampanje, glasao protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

"Sporazum je loš, nepravedan i dovest će do toga da izgubimo dio teritorija koji nam pripada po međunarodnom pravu", govorio je tada. "On je oblik ucjene koji će vrlo vjerojatno dovesti do gubitka dijela mora, dijela hrvatskog teritorija".

Danas Josipović podsjeća kako je sporazum sadržavao klauzulu o "junctionu" čime se "cijela stvar navlačila na jednu stranu". "Kompletna arbitraža zapravo je izgledala kao jedan mehanizam kojim se zapravo željeli verificirati ono što je Slovenija tada tražila. Ovo je pravni, politički i moralni skandal".

Hrvatska bi, dakle, morala biti sretna što je izbio upravo ovakav skandal. 

Bolje da nas pokradu

Što se cijela priča okrenula protiv slovenskih predstavnika i sudaca, što je kompromitiran cijeli postupak. Da ne bi ispalo kako je na kraju izgubila zbog onoga što je tada potpisala.

Nije onda ni čudo što je Kosor sinoć izbjegavala pitanja o arbitražnom sporazumu, usmjeravajući čitavu raspravu, a naročito napade Damira Kajina, upravo na taj skandal.

Ako već gubimo, bolje da gubimo nepošteno.

Protiv sporazuma kao "oblika trgovanja teritorijem" tada je govorio i Ivo Sanader. Pa su ga izbacili iz HDZ-a. Protiv njega je pisalo 26 intelektualaca i javnih osoba i u Saboru glasalo šestero zastupnika. O sporazumu je 45 zastupnika SDP-a bilo "konstruktivno suzdržano". O njemu je direktno ovisio nastavak pregovora s EU.

Mnogi su, dakle, upozoravali na problematičan sporazum o arbitraži. A mnogi su o tome šutjeli da ih se ne bi optužilo da su protiv ulaska u Europu.

I sigurno se nitko od njih ne bi previše iznenadio kad bi presuda suda išla u slovensku korist. 

Pa kad je već tako, onda nije zgorega da se naruši kredibilitet suda koji donosi presudu.

Konstruktivno suzdržani SDP

Onda neće biti kriva ni Jadranka Kosor, ni "konstruktivno suzdržani SDP", ni Sabor koji je sa 129 glasova ratificirao taj papir, zajedno s tim spornim odredbama i unatoč tvrdnjama uglednih zastupnika kao što je bio Josipović da je "cijela arbitraža izgledala kao mehanizam kojim se željelo verificirati ono što je Slovenija tražila".

A nitko se neće sjećati ni Nevena Mimice, tadašnjeg SDP-ova predsjednika Odbora za europske integracije, kojeg je smetalo što Kosoričina Vlada nije navela kriterije prema kojima će se sastavljati lista potencijalnih sudaca arbitara.

Pa sada vidimo da se suci i stranke u sporu njeguju vrlo prisne odnose, posjećuju po kućama i na privatnim večerama.

Krivi će biti samo akteri ovog najnovijeg skandala koji je zasjenio sve potencijalne hrvatske gubitke.

Ako je to neka utjeha, Jadranka Kosor bi je morala prihvatiti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana