Obavijesti

Kolumne

Komentari 72

Bengalski tigar demagogije: Nisam ja, nego špije i masoni

Bengalski tigar demagogije: Nisam ja, nego špije i masoni
1

Nije on, nego Mate Granić, vodio ministarstvo vanjskih poslova, pomoćnik ministra bio je sedma rupa na svirali, ako je netko uzeo novac to je bio mason Laxa

VIDEO

Uzdrmanog ega, Ivo Sanader pomalo tremozno je odgovorio na prva, formalna pitanja suca Turudića. 

 - Radno mjesto Hrvatski sabor, plaća oko 16 000 kuna, zanimanje doktor znanosti... - rekao je. 

Doktor znanosti nije zanimanje nego titula, to je 'pacerska' pogreška koju valja pripisati početnoj nervozi. No čim je ušao u film, Ivo Sanader počeo je nalikovati čovjeku kojeg smo poznavali - opet je to bio stari, samouvjereni govornik, 'bengalski tigar hrvatske demagogije'. 

Čin dobio osobno od Franje 

On je "pukovnik hrvatske vojske", koji je taj čin zaradio od Vrhovnog zapovjednika, Tuđmana osobno, i to ne bilo kad, nego 1993.,  kad je grmilo i sijevalo. Nikada on taj čin nije spomenuo, sve dosad - to je poruka o skromnosti i samozatajnom domoljublju  -  ne, on je skrušeno i predano "služio domovini" i bila bi smrtna uvreda tvrditi da se, ne dao bog, okoristio. Dobar dio Sanaderova nastupa proizlazi iz  njegove dominantne osobine: narcisoidnog ega. Svjedoci vele da se, na opće čuđenje,  i u ćeliji ponaša kao premijer. Smeta ga što su novinari ismijavali njegov vojni čin, što ga se tretira kako nekoga tko bi iskoristio trenutak dok domovina krvari itd.

'I still got it!'

Sviđao se nekom ili  ne, Ivo Sanader ima snažan, dojmljiv nastup, kao malo tko u ovoj zemlji. No, prije no što mu se povjeruje, valja se prisjetiti kako je na splitskoj Rivi, govoreći masi od 100 tisuća ljudi,  s naizgled snažnim uvjerenjem i golemim žarom govorio kako "nema tog naroda koji će sudu predavati svoje heroje" pa je samo malo kasnije mrtav hladan okrenuo ploču.

Njegovo je obraćanje sudu, kako je primijetio Žarko Puhovski, u prvom redu bilo obraćanje javnosti. Bude li tako nastupao u suđenju za Inu ili Fimi mediju, jao njegovoj bivšoj stranci i njegovoj bivšoj desnoj ruci, Jadranki Kosor. Predmet Hypo je stranački neutralan, pa obrana vjeruje da je zato i izabran kao prvi. Ako se svaki tjedan održi po jedno ročište, eto Sanadera u zatvoru do izbora pa neće moći nastupati kao Zorro osvetnik.

Dobro, ajmo sad 'za istač' - Jesi uzeo ili nisi uzeo?

No sve su to sitnice zanimljive komunikolozima ili teatrolozima. U sudskom zapisniku, na temelju kojega Vijeće donosi odluku, ne ostaju takve didaskalije. U meritumu stvari, pitanju je li Sanader uzeo proviziju za uvođenje Hypo banke na hrvatsko tržište i dodjelu kredita hrvatskoj državi, optuženik je pokazao da vlada materijom. Bio je savršeno pribran, vrlo koncentriran.  Kakva provizija? Što bi im on za to omogućio?  Gdje su dokazi? Nije on vodio ministarstvo vanjskih poslova, pomoćnik ministra bio je sedma rupa na svirali, ako je netko uzeo novac to je bio mason Laxa, a ne on. Sve je to 'belosvetska', 'hohštaplerska' zavjera masona, nekakvih 'slobodnih zidara', 'jezuita' i 'očenašeka'. To će sigurno otvoriti put brojnim teorijama zavjere - i sigurno to Čedo nije slučajno spomenuo.  

 Kakva je tu šteta nastala po hrvatsku državu? Zašto ga Austrijanci ne gone, ako ih je oštetio, nego Hrvatska?

Optužba će morati predočiti jasne dokaze da je Sanader dobio novac. Čini se da je  optuženi bivši premijer upro prstom na Matu Granića, "očenašeka" koji je inkriminiranih godina vedrio i oblačio u Ministarstvu vanjskih poslova. No Granić je u ovom slučaju samo svjedok pa će odgovor na to pitanje ipak biti samo usputan. Čak i ako su dijelili eventualnu proviziju, odgovoran će biti samo Sanader, jer je u optužnici navedeno samo njegovo ime.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera