Obavijesti

Kolumne

Komentari 27

Blagdani s ljubimcima: Držite van dosega kosti, slatko i žice

Blagdani s ljubimcima: Držite van dosega kosti, slatko i žice
1

Kod ukrašavanja doma i drvca pazite da su strujne žice dobro izolirane jer ih ljubimci vole gristi, nemojte im davati ljudsku hranu i pazite da ne progutaju ukrase

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Ne možemo se riješiti buha

Poštovani, 

Imam štenca zlatnog retrivera staroga 7 mjeseci. Primijetio sam da ima buhe i kupio sam ampulu, no shvatio sam da mu to ništa nije pomoglo i da i dalje ima buhe. Postoji li neki šampon da ga okupam ili neko pametnije rješenje?

Hvala unaprijed.

Važno je tretirati i prostor u kojem pas boravi protiv buha

Poštovani,

Pet posto populacije buha nalazi se na životinji, dok 95 posto buha živi i polaže jaja u kući odnosno u prostoru gdje vaš ljubimac najviše boravi. Stoga je "rat" s buhama često dugotrajan i traje par mjeseci. Važno je da redovito tretirate svog psa preparatima protiv buha, a još važnije da tretirate prostor protiv buha jer u protivnom "ratu" nema kraja. Više o toj temi pisali smo u ovoj kolumni

Blagdani s ljubimcima i na što bi trebalo pripaziti

Božićni i novogodišnji blagdani samo što nisu stigli i svi se užurbano pripremamo za njih. Pažnja nam je često usmjerena na pripreme nadolazećih blagdana, pa se može dogoditi da nam promaknu neželjene situacije s kućnim ljubimcem. Stoga vam želim dati nekoliko savjeta kao bi blagdani s  ljubimcima prošli bez stresa i veterinarske intervencije.

Čokoladne ukrase držite van dohvata psa

Prilikom ukrašavanja božićnog drvca pripazite da ukrasne čokoladne bombone stavite van dosega ljubimca. Čokoladni bomboni mogu biti izuzetno opasni jer čokolada sadržava teobromin kojeg psi vrlo teško metaboliziraju, što može rezultirati različitim komplikacijama, pa i smrti. Simptomi se obično javljaju 12 sati nakon jedenja čokolade, no mogu i prije. 

Prvi simptomi su uzbuđenje, povraćanje, proljev, pojačano mokrenje i žeđ, a ako situacija postane ozbiljna ubrzan rad srca, koma i smrt.

Mace mogu progutati ukrasne trake

Svjetlucavi nakit kao što su šljokice, vrpce i konfete mace često dovode do ludila. One ga hvataju, igraju se njime, no znaju ga i žvakati pa i progutati. Takve situacije su opasne jer takvi predmeti mogu opstruirati probavni trakt što se manifestira jakim povraćanjem i posljedičnom dehidracijom. Kirurški zahvat je vrlo čest i ponekad jedini način rješavanja takvih slučajeva.

Bor dobro učvrstite

Obratite pažnju prilikom učvršćivanja božićnog drvca - ako ono nije stabilno ljubimac ga može u igri srušiti na sebe pri čemu može doći do ozljeda.

Izolirajte žice

Električne instalacije od lampica bora posebno zaštitite jer neki kućni ljubimci poput kunića i pasa neće moći odoljeti da ih malo ne gricnu. Tada može doći do udara električnom strujom koja u najboljem slučaju prolazi opeklinama, a u najgorem slučaju smrću.

Ljudska hrana nije namijenjena psima

Na stolovima će biti više hrane nego obično, a to sve privlači ljubimce. Nikako ih nemojte hraniti s namirnicama koje nisu namijenjene njima. Blagdanska hrana im je jako izazovna, a u većini slučajeva izaziva lakše probavne tegobe kao što su povraćanje i proljev. Ipak, može doći i do kompliciranijih problema poput upale gušterače. Neki ljudi još uvijek svoje ljubimce nagrađuju kostima (u ovo doba godine najčešće su to svinjske, pureće i riblje). Kosti su izuzetno opasne i nikako ih se ne bi smjelo davati niti psima niti mačkama. 

Komplikacije davanja kostiju su razne, od zapinjanja kostiju u ustima, jednjaku, želucu i crijevima, zatim gastritisa, ileusua, opstipacije, enteritisa itd. Stoga ako ih želite nagraditi, nagradite ih poslasticama primjerenima njima.

Alkohol nije za ljubimce

Pripazite na alkoholna pića kojih u ovo doba godine ima više, a mogu se naći na dohvat vašem ljubimcu. Životinje se također mogu napiti, no mogu se i otrovati alkoholom što može rezultirati komom i smrću.

Ne zaboravite na dar!

I na kraju ako želite svog ljubimca iznenaditi darom pripazite na izbor. Dar mora biti primjeren vrsti, pasmini i dobi. Dar nemojte nikako ukrašavati niti pakirati kako Vaš ljubimac slučajno zabunom ne bi progutao ambalažu ili dekoraciju.

Želim Vam da u krugu svoje obitelji, prijatelja i ljubimaca dočekate sretne i radosne božićne i novogodišnje blagdane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume