Obavijesti

Kolumne

Božić iz reklame: Bitniji nam je sjaj oko nas, a ne onaj u nama

Božić iz reklame: Bitniji nam je sjaj oko nas, a ne onaj u nama
1

I ne, ne dolazim iz neke problematične obitelji, moja je obitelj sasvim normalna ili uobičajeno nenormalna, kako hoćete, i volimo se, ali jedno moram priznati – za Božić smo u potpunosti ludi.

VIDEO

Prošle sam godine na blogu u širokom luku zaobišla božićnu tematiku, onako kako sam inače zaobilazila radovanje Božiću jer emotivno i psihičko božićno stropoštavanje lakše podnesem ako prethodno ne uzletim visoko ili ako ne uzletim uopće. I dok se većina već u studenom počne radovati sjajuckavostima svih boja i oblika, božićnim kolačima i svemu onome što ide uz to, meni se već u studenom ozbiljno koluta očima pri pomisli na neizostavan božićni kaos koji tek treba uslijediti.

Božićna sam jutra obično započinjala izvitoperenim loše naspavanim licem i očima nateknutima od plakanja, prazno zalijepljenima za ekran mobitela u kojem se odvija Facebook s hrpama pofotkanih toplih čarapa i dimećih šalica čaja, sudionicima brojnih cozy natjecanja u nekoliko lifestyle kategorija, čestitkama punima srceta, blagoslova itd. Ranijih godina bio je to samo ekran manje naprednog mobitela u koji su stizale nepregledne hrpe sms forwarduša na koje sam odgovarala podjednakom i lažnom razinom ushićenja, a u još ranijim godinama, onim djetinjim, bilo je to zadihano prozorsko staklo s čije je druge strane mirno padanje snijega lupalo kontrast svemu onome što se u kući događalo.

I ne, ne dolazim iz neke problematične obitelji, moja je obitelj sasvim normalna ili uobičajeno nenormalna, kako hoćete, i volimo se, ali jedno moram priznati – za Božić smo u potpunosti ludi.

Pitam se kako bi bilo da smo barem jednu godinu išli onako labavo i da nismo od Božića pravili big deal, da je manje toga sjajuckalo oko nas, a više u nama.

Sigurna sam da nas ima više s ovakvim iskustvima i da ste se, poput mene, često pitali što nije u redu s vama i vašom obitelji, zašto pobenavite i ima li tomu lijeka. Vjerojatno se samo nikada nismo naučili nositi s pritiscima koje nosi moderno blagdansko raspoloženje jer, budimo realni, puno je tu sranja koja od čovjeka traže prelaženje fizičkih, psihičkih i financijskih granica (ili samo mislimo da traže), a sve da bi se postiglo nemoguće vakuumsko stanje savršenog Božića. Svi bi Božić iz reklame.

Iz nekoga suludog razloga u narodu postoji vjerovanje da za Božić sve mora biti onako kako inače nije, da se baš tad mora izmicati sav namještaj ne bi li se očistili svi kutevi kuće koji nam inače i ne padnu napamet, da se baš tad mora smaknut svaki i onaj tek rođeni kućni pauk i ukloniti svako prokleto nametničko zrnce prašine, da se baš tad mora napeći toliko mesine da je ima dosta za narednih sedam dana dok se svima ne počne povraćati od nje, da se baš tad mora natjecat sa susjedstvom i rodbinom u broju ispečenih kolača, da se baš tad mora biti nasmješen od jutra do mraka. Baš tad SVE mora biti savršeno i zato satri se, narode, jer mali će Bog sigurno navratiti i u tvoju kuću i vidjeti da ti ono milje ne stoji kako bi trebalo stajati i da ti onaj prozor nije dobro opran, a onda tko zna što bi se sve moglo dogoditi.

Uzmemo li u obzir i ostale nagomilane pritiske (posao, neisplaćene plaće, bolesti) nije čudo što ljudi u vrijeme Božića lako pucaju. U ozračju blagdanske napetosti postanemo lako zapaljivi, a usred zapaljenja nastaju i kvarovi pa se poput pokidanih mašina obično počnemo vrtjeti unazad, izbacujući grozne ostatke prošlih vremena, sve ono što zamjeramo jedni drugima godinama, desetljećima, sva razočaranja i ružne riječi. Sve to najednom postane vrlo aktualno i spremno nabiti se na nos svakome tko je na bilo koji način sudjelovao u našem životu.

Koliko sam puta poželjela dati sve ono meso, kolače i poklone za par sati mira i ugodnog obiteljskog okruženja, onakvog kakvo smo znali imati u sasvim obične dane, koje nitko nije najavljivao, koje nitko nije reklamirao.

I nije da nikada nismo pokušali učiniti ništa da spasimo Božić. Trudimo se svaki put, ali se svaki put nekako poskliznemo sami na sebe, na svoj stres i slabosti. Jedina dobra spoznaja tada je ona da Božić prolazi. Jutro poslije čudna se magla napetih živaca počne razilaziti iako sve još uvijek bude puno tragova onoga što smo počinili kao božićni vukodlaci. Nakon dva dana sve opet bude normalno, tek tu i tamo čovjek se potepne na sram il’ tugu zbog još jednog upropaštenog blagdana.

Ove godine ne slavimo zajedno. Svatko je na svojoj strani. Nedostajat će mi bez obzira na sve. Pitam se kako bi bilo da smo barem jednu godinu išli onako labavo i da nismo od Božića pravili big deal, da je manje toga sjajuckalo oko nas, a više u nama.

Ne dajte se raspametiti glupostima u razdoblju čudesa i šljokica, držite prioritete na oku i samo opušteno.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici: 


Zovem se Ivana Gložić i autorica sam bloga Naranča na kojem uglavnom pišem o svakodnevnim nastojanjima i neodustajanjima, ali i o onima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom za život. Zašto Naranča? Zato što simbolizira radost. Osim na blogu, možete me pratiti i putem Facebooka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang