Obavijesti

Kolumne

Komentari 76

Brak na Pantovčaku: Opus Dei kvari, Ivo Josipović spašava

Brak na Pantovčaku: Opus Dei kvari, Ivo Josipović spašava
1

Josipovićev savjetnik Stjepo Bartulica, pripadnik Opusa Dei, dobio je svoju definiciju braka, pa je red da i predsjednik države dobije svoju definiciju kojom se to ublažava.

VIDEO

Da je Ivo Josipović inatljiv čovjek, moglo bi se reći da je u inat svom savjetniku za vjerska pitanja Stjepu Bartulici, inače pripadniku organizacije Opus Dei, predložio da se u Ustav unese odredba o tome da se "životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu".

I to odmah uz referendumsku odredbu o braku kao zajednici muškarca i žene. A možda je čak upiše i prije nje, ako se rokovi tako poklope.

No, budući da se za Josipovića nikad ne bi reklo da je inatljiv, već pomirljiv i razuman čovjek širokih nazora, onda se može zaključiti kako je to taj ustavni prijedlog bio tek doprinos ravnoteži moći na Pantovčaku: Bartulica je dobio svoju definiciju braka, pa bi bio red da Josipović kao šef dobije svoju definiciju o zaštiti ostalih životnih zajednica.

Jer, predsjednik se nije ljutio što njegov savjetnik Bartulica sudjeluje u organizaciji referenduma za kojeg je i sam izjavio da "Hrvatsku legitimira kao zemlju netolerancije i nerazumijevanja, neprihvaćanja drugih i drukčijih".

Moralne po(r)uke

Tada je pozivao građane da "razmisle o posljedicama referenduma" koji će poslati "velike moralne i političke poruke", ali nismo imali prilike čuti je li i  svog savjetnika pozvao da malo razmisli o tome što radi. Možda mu je Bartulica udijelio par insajderskih informacija.

Zbog toga ne bi bilo baš lijepo da se savjetnik Bartulica naljuti na svog predsjednika zato što sada, kako bi to rekli ovi iz Opusa Dei,  "nastoji izigrati rezultate referenduma na kojem su građani jasno rekli što žele".

Ili da, nedajbože, podnese ostavku na savjetničko mjesto zbog toga što se u fundamentalnim stvarima razilazi sa svojim šefom Josipovićem. Jer i u nedosljednosti valja biti dosljedan.

Pa ako je već Josipović danima trubio o tome da je referendum "nepotreban" te da neće imati nekih "neposrednih posljedica", onda je posve logično da je i sam izašao s "nepotrebnim" ustavnim prijedlogom kojim želi kompenzirati "nepostojeće" posljedice ustavne definicije braka.

Tako, naime, izgleda hrvatska pomirba.

(Ne)normalna Hrvatska

Dok se narod svađao, a društvo podijelilo na "normalnu i nenormalnu Hrvatsku" (pri čemu svatko sam odabire kojoj strani pripada), dok su se dizale barikade, trubilo o diskriminaciji, pričalo o sotonama i lomačama, a djecu plašilo Željkom Markić, na Pantovčaku je vladala idila.

Predsjednik koji je svojedobno trijumfirao na svjetonazorskom otporu onima koji su stali iza kandidature Milana Bandića i savjetnik koji predvodi svjetonazorski rat protiv manjina, zalaže se za snažniju klerikalizaciju društva i javno koketira s idejom zabrane pobačaja, mirno kohabitiraju u idili Predsjedničkih dvora.

Svatko radi svoje, svatko misli svoje, svatko štiti svoje, svatko planira svoje. Svatko ima priliku upisati nešto svoje u Ustav.

Referendum o braku imao je, kako Josipović kaže, velike moralne i političke posljedice svugdje -  osim na Pantovčaku. 

Josipović plaća Bartulicu da mu dijeli savjete o vjerskim zajednicama. Bartulica se zalaže za ono što Josipović smatra štetnim za Hrvatsku. Josipović predlaže ustavnu odredbu koja izravno prkosi Bartuličinoj definiciji braka, a time i obitelji. Bartulica to mirno prihvaća.

Mobilizacija birača

A kad dođe vrijeme, Josipović će ponovno krenuti u mobilizaciju birača pozivajući ih na otpor klerikalnoj nesnošljivosti, diskriminaciji i političkom crnilu kojeg prolijevaju oni oko Bartulice. 

Ali nipošto u inat svom savjetniku za vjerska pitanja. Njegove savjete će i dalje cijeniti, upijati, slijediti, pa i plaćati.

Sva sreća da Ivo Josipović nije inatljiv čovjek.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana