Obavijesti

Kolumne

Komentari 56

Branitelji se opet okreću kako puhnu novi vjetrovi iz HDZ-a

Udruge branitelja i šatoraša održale su danas sastanak sa Zoranom Milanovićem u središnjici SDP-a. Vidjeli su Klemm i Jukić da se Plenković i Milanović rukuju, pa su i oni pružili ruku "briselskom Zoki".

VIDEO

Nisu podizali šator, nisu jurišali na policiju, nisu se penjali po krovovima, nisu postavljali plinske boce, prijetili oružjem i pozivali na mobilizaciju brigada, niti su se polijevali benzinom. 

Lijepo su jutros došli na sastanak sa Zoranom Milanovićem, onim kojeg su godinu dana rušili, derali mu se ispod prozora njegova stana, optuživali ga za izdaju hrvatskih branitelja i vođenje antihrvatske politike, i u razgovoru mu ponudili suradnju u rješavanju problema sa Srbijom.

Nije braniteljskim udrugama i bivšim šatorašima, kako su izjavili nakon sastanka, više bitno ni tko će biti SDP-ov ministar branitelja, nakon što su godinu dana pokušavali svrgnuti Freda Matića i Bojana Glavaševića. "To je stvar tih stranaka", kazao je Dražimir Jukić.

Sad tvrde kako su protiv registara i protiv prijetnji, a za politiku dijaloga i suradnje, protive se "huškačkoj i ratnoj retorici" i zalažu za razvoj demokratskog društva.

Vjerodostojne mijene

Uglavnom, vidjeli su branitelji da se šef HDZ-a Andrej Plenković pristojno rukuje sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem pa su i oni odlučili pružiti ruku.

I time su još jednom pokazali kako vjerodostojno, baš u skladu s najnovijim sloganom HDZ-a, slijede sve političke mijene u HDZ-u. 

Duga je povijest te uzročno-posljedične veze braniteljskih udruga i vodstva HDZ-a. I savršeno se, kao na geološkim rasjedima, može iščitati kako ponašanje branitelja slijedi retoriku čelništva te stranke.

Recimo, u periodu nakon Tuđmanove smrti, dok je stranka u oporbi još tražila svoj identitet, a Ivić Pašalić koristio svoj utjecaj da preuzme čelnu fotelju, branitelji su sudjelovali u pučističkim manifestacijama na splitskoj Rivi i zagrebačkom Trgu bana Jelačića, organizirali su straže oko kuće haškog optuženika Janka Bobetka, jačali paraobavještajno podzemlje i stvarali atmosferu državnog udara.

Mirka Norca dizali su u heroje, slavili su bijeg Ante Gotovine. Invalidi su u režiji HDZ-a i u nazočnosti Jadranke Kosor, organizirali dramatične predstave u Ministarstvu branitelja.

Kad je stranku preuzeo Ivo Sanader, mirno su primili presude Norcu, uhićenje Gotovine i kazneni progon hrvatskih optuženika za ratne zločine. 

Zveckanje plinskim bocama

Kad je HDZ ponovno pao u oporbu, a stranke se dokopao Tomislav Karamarko, braniteljske udruge opet su se probudile, povampirile, uzbudile i pobunile. Zveckalo se oružjem i plinskim bocama, pozivalo na rušenje nehrvatske vlasti, hvatalo policiju za grkljane, jurišalo na Banske dvore.

I čim je Karamarko izvisio, a na čelo HDZ-a došao "briselski Plenki", Josip Klemm i Dražimir Jukić diplomatski pružaju ruku Milanoviću i njegovim ljudima u središnjici SDP-a. Dajući tako i SDP-u priliku da se dodvori braniteljima i skine sa sebe stigmu nenarodne vlasti koju su joj upravo ti šatoraši na čelu s Klemmom godinu dana nabijali.

Sada čak i otvaraju mogućnost razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, priznajući mu isti onaj legitimitet koji su godinama osporavali premijeru Milanoviću. To se, eto, zove napredak.  

I tako su udruge branitelja još jednom potvrdile status vjerodostojnog barometra koji precizno registrira promjenu političke klime u HDZ-u.

To, naravno, ne znači da već sutra, u slučaju poraza HDZ-a na izborima, neće otvoriti nove frontove protiv vlasti tog istog SDP-a s kojim su danas lijepo razgovarali.

"Briselskom Zoki" zasad nije teško dokazivati se većim domoljubom od "briselskog Plenkija", pa i od "briselske Kolinde".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode