Jeste li spremni za nešto novo i totalno drugačije? Ovog puta sam se poigrala s neobičnim kombinacijama okusa koje drugima vrlo vjerojatno ne bi pale na pamet.
Čudesna tjestenina u 'kombi' s kikirikijem, ćuftama i jabukama
Inspiraciju sam potražila u okusima koji zajedno pašu, te me zanimalo bi li se to preslikalo i na jelo s tjesteninom. Unaprijed ističem, nije za one slabijeg srca. Šalim se, naravno, no zbilja se radi o okusima na koje će klasičari okrenuti očima i reći - ma ova nije normalna. Slažem se, svakom njegovo, ali za mene je kuhanje prvenstveno igra okusa i mjesto za kreativnost bez granica gdje vrijedi riskirati. Nekad dobiješ top, a nekad flop, bitno je da se eksperimentira.
Najdraži partner u igri s okusima mi je Marodi, za čijom ću tjesteninom posegnuti u trenucima inspiracije i istraživanja novih okusa. Kako i ne bih kad tjestenina uvijek ispadne savršeno al dente, neovisno o mojim kreacijama.
Radi se od dva recepta: s prvim sam prenijela okuse peanutbutter&jelly kombinacije (kikiriki maslac i pekmez) u kontroverzno jelo koje uključuje špagete i mesne okruglice, a s drugim kombinaciju okusa sira s jabukama.
Špageti u umaku od kikirikija s ćuftama s pekmezom
Sastojci za dvije osobe:
- 250 g Marodi špageta
- 100 g neutralnog kikiriki maslaca
- 300 g mljevene junetine
- Sol, papar
- 100 g pekmeza od bobičastog voća (ja sam koristila od borovnica)
- Mladi luk i sjemenke sezama za dekoraciju
Priprema:
- Umijesiti junetinu s dobrim prstohvatom soli i papra pa napraviti kuglice od 30 g.
- Na žlici ulja okruglice pržiti na laganoj vatri 10 minuta. Potom dodati pekmez i na laganoj vatri uz često miješanje kuhati do se lijepo ne zgusne.
- Marodi špagete skuhati prema uputama s pakiranja. Ocijediti (ali sačuvati 100 ml škrobne vode od kuhanja) pa vratiti u lonac, dodati kikiriki maslac i sačuvanu vodu pa prokuhati dok se lijepo ne prožme s umakom.
- Servirati okruglice na Marodi špagete, preliti s preostalim pekmez umakom i ukrasiti nasjeckanim mladim lukom i sjemenkama sezama.
Svrdla s karameliziranim jabukama i ricottom
Sastojci za dvije osobe:
- 300 g Marodi svrdla
- 400 g nasjeckanih jabuka
- 100 ml jabučnog octa
- 100 g meda
- 4 grančice majčine dušice
- 200 g ricotte
Priprema:
- Jabuke staviti kuhati u lonac zajedno s octom, medom i majčinom dušicom. Kad zakipi staviti na srednje jaku vatru i pustiti da krčka 20 minuta dok ocat ne ispari, a jabuke ne omekšaju. Izvaditi majčinu dušicu kad je gotovo.
- Marodi svrdla skuhati prema uputama.
- Pomiješati Marodi svrdla s jabukama i ricotta sirom.
- Ukrasiti sa sitno sjeckanom majčinom dušicom ili mentom.
U slast.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan načinU Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebnoVozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode