Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Dobrodošli u taj divni svijet poduzetništva

Znajući kako izgleda rad poduzetnika pitam se da li su svi oni koji planiraju biti poduzetnici spremni za ulazak u taj svijet koji na početku izgleda jako privlačan

VIDEO

"Ležim u krevetu. Budim se. Osjećam da je jako rano. Pogledam na sat. Pola pet. Kos u blizini mog prozora pjeva jutarnju pjesmu. Vrapci skakuću po limu prozora, galame. Znam započinju jutarnju tjelovježbu ili se možda opet svađaju. Sve to ne smeta mojoj supruzi i kćeri da spavaju snom pravednika. Pokušavam ponovo zaspati, vrtim se, malo mi je vruće, počinju mi se gomilati misli u glavi. Danas je isplata plaća, nemam dovoljno novaca na računu, moram zvati dužnike, dužni su sve više mjeseci. To mi je prvi zadatak čim dođem u firmu. Nadolazi druga misao, uznemiruje me. Ponuda koju smo predali prije tjedan dana još nije prihvaćena, o njoj ovisi posao sljedećih pet mjeseci. Što čekaju, zašto se ne javljaju? Da ih zovem? Ma ne. Mogli bi shvatiti da ovisimo o njihovoj odluci. Čekat ću još nekoliko dana. Sjetio sam se da mi je poslovođa jučer javio da se pokvario stroj za tokarenje. Moram zvati servisera još danas. Opet će se izvlačiti kako nema vremena i da će doći za pet dana, a stroj nam treba......"

Ako mislite da je ovo opis početka radnog dana tipičnog neorganiziranog poduzetnika, varate se.Ovo je jedan od 90% poduzetnika koji sudjeluje u stvaranju BDP-a i zaslužan je što naš nacionalni „brod nije odavno potonuo”. Poduzetnici sanjaju vlastiti posao. Vjerovali ili ne, to je tužna ali i radosna istina.

Znajući kako izgleda rad poduzetnika pitam se da li su svi oni koji planiraju biti poduzetnici spremni za ulazak u taj svijet koji na početku izgleda jako privlačan. Čitajući glasila, prateći objave različitih nadležnih institucija i njihove mjere za poticanje gospodarstva, sve izgleda sjajno i jednostavno, no da li je baš tako. Da li je većina naših sugrađana predodređena da budu poduzetnici, kao što nam pokušavaju sugerirati putem medija. Odgovori se nameću sami po sebi ako malo proučimo statističke pokazatelje grada Zagreba. 2005. godine u gradu je bilo registrirano 20.260 obrta dok ih je u 2011. godini bilo 15.515. Dakle, zatvoreno je 4.745 obrta. Reći će poznavatelji prilika da je to posljedica recesije. Jesu li u pravu? Da, djelomično jesu, međutim ima puno više drugih uzroka koji su doveli do zatvaranja obrta, stečajeva tvrtki, štrajkova, velikog broja nezaposlenih i sveopće gospodarske situacije. 

Zato sam odlučio započeti seriju kolumni koje će korak po korak voditi one koji se odluče zakoračiti ili ploviti svijetom poduzetništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za početak iskreno odgovorite na nekoliko osnovnih pitanja:

Želim li raditi samostalno? 

Imam li iskustva u poslu koji mislim raditi? 

Imam li dovoljno motivacije za samostalni rad? 

Da li će me obitelj podržavati? 

Da li ću imati hrabrosti napustiti sadašnji posao? 

Da li sam sklon avanturizmu i posljednje, najvažnije, imam li dovoljno novaca za pokretanje svog posla?

Ako su odgovori na ova početna pitanja pozitivni vi imate osnovne pretpostavke postati poduzetnikom. Na vas se ne odnose statistički podaci koji kažu sljedeće:

- preko 70% osoba koje se odluče za samozapošljavanje nisu se pripremili za novu ulogu i odgovornosti koju će imati u budućnosti,

- 90% novih poduzetnika nije istražilo tržište na kojem bi nudilo svoje usluge ili proizvode,

- rezultat toga je da 50% tvrtki propadne nakon pet godina, a 95% nakon osam godina

Nakon osobne odluke da postanete poduzetnik svakako morate obaviti razgovor u krugu obitelji koja mora prihvatiti činjenice da nećete uvijek imati novaca za plaćanje računa koji vam pristižu, da ćete raditi puno više nego prije, nećete imati slobodne vikende, vaša reputacija kao osobe i reputacija obitelji bit će na iskušenju te da je ulaganje kapitala koji ste uštedjeli rizično. Sve to imat će dalekosežne posljedice na odnose u vašoj obitelji i zato ona mora biti uključena u odlučivanje oko vašeg ulaska u svijet poduzetništva.

S druge strane, Da se Steve Jobs obazirao na gore navedeni način razmišljanja i statistike nikad ne bi imali informatičku revoluciju kojoj svjedočimo posljednjih par godina, ipak gore izrečeno se mora znati i imati na umu kad se kreće u poduzetničke vode. 

Zato razmišljajte pozitivno. Ako postanete poduzetnik sudbina vas i vaše obitelji je u vašim rukama. Moći će te organizirati posao kako vama odgovara, radit će te s različitim ljudima, naučit će te puno, nećete morati raditi poslove koji vam se ne sviđaju, imate će te neodoljiv osjećaj uspjeha, a okolina će vas cijeniti i poštovati daleko više nego prije. Ako ste i dalje čvrsti u odluci i ako imate podršku u obitelji počnite razmišljati o vlastitom poduzetničkom projektu.

Pokretanje poslovanja nije nešto što se događa preko noći. Bilo bi lijepo da se ujutro probudite i u rukama držite proizvod koji se prodaje kao lud, ali to jednostavno nije slučaj. Na vama je da pažljivo donosite odluke koje će vam pomoći u pronalasku savršene poslovne ideju. Da biste to učinili, morat ćete provesti istraživanja, osnažiti se dobrom mrežom poznanstava ali prije svega pripremiti poslovni plan. To su zapravo tri temeljne aktivnosti koje će vam pomoći da pronađete uspješnu i jedinstvenu poslovnu ideju. Jednako je važno da kao budući poduzetnik utrošite vrijeme i na utvrđivanju alternativa i novih mogućnosti.

Počnite razmišljati o svojoj savršenoj poslovnoj ideji, a mi ćemo vam otkriti što sve s jednom takvom možete. I to već u sljedećem tekstu!

O autoru

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb i u svojoj dugoj karijeri savjetovanja i rada na podizanju i usavršavanju poduzetničkih projekata ima preko 200 uspješno pokrenutih tvrtki i poduzetničkih projekata. Centar za poduzetništvo Zagreb osnovan je 1989. godine i jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki usmjerenih na pružanje savjetničkih usluga u organizaciji i provođenju poslovnih modela institucija i tvrtki, pripreme financiranja poslovnih pothvata te provođenje obrazovanja poduzetnika i djelatnika državnih institucija.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu