Obavijesti

Kolumne

Komentari 177

Dokle će kisnuti šator? Dok ne ukinu Ministarstvo branitelja?

Dokle će kisnuti šator? Dok ne ukinu Ministarstvo branitelja?

Od početka je sve bilo travestija. Od dizanja šatora, preko Karamarkovih obećanja i Kolindinih zakletvi, do Crnojine smjene. A sada HDZ već tri tjedna ne može naći novog ministra. Pa neka onda ukine Ministarstvo.

VIDEO

"Ustavno ćemo zaštititi dignitet branitelja", poručivao je u kampanji Tomislav Karamarko.

A sada im već tri tjedna ne može naći novog ministra.

"Neće vas nitko više podcjenjivati!", hrabrio je branitelje šef HDZ-a.

Pa im je podvalio ministra s krcatom grbačom afera.

"Da sam danas predsjednica odlazila bih u njihov šator svaki dan dok god ne bi pronašli rješenje", poručivala je Kolinda Grabar Kitarović u predizbornoj kampanji.

Pa je nakon toga otišla samo jednom. Jer, što se nje tiče, rješenje je pronađeno u rušenju Josipovića i Milanovića.

"Predugo ste u šatoru, a samo tražite poštovanje prema sebi i ratu", govorila im je predsjednica.

Da bi branitelji i dalje bili u šatoru, po hladnoći i kiši, bez ministra i bez poštovanja vladajuće koalicije.

Dapače, ne samo da već tri tjedna ova Vlada ne može imenovati ministra branitelja - nakon što je biskup Košić tako lijepo blagoslovio prostorije i pripremio teren - već neki članovi Domoljubne koalicije već govore kako bi ministarstvo branitelja trebalo u potpunosti ukinuti.

Nema ministra, nema ministarstva

"HSP AS je i ranije iznio stav da bi umjesto Ministarstva branitelja trebalo osnovati ured pri MORH-u koji bi se bavio problemima branitelja", izjavio je glavni tajnik stranke Pero Čorić za Jutarnji list.

I tako, od ustavnog zakona o braniteljima došli smo do nekakvog tamo ureda pri MORH-u. Zar tako HDZ čuva dignitet branitelja? Zašto, pobogu, šatoraši već nisu krenuli u pohod na Banske dvore?

Ovo otezanje s imenovanjem nasljednika Mije Crnoje, bivšeg ministra branitelja s više afera nego dana ministarskog staža, ovo neobično zatišje u kojem se jedni kandidati mukotrpno provjeravaju, a drugi se navodno zahvaljuju na ponudama, sliči na sve osim na proklamiranu HDZ-ovu zaštitu digniteta branitelja.

Nakon što su braniteljima servirali Crnoju, sada poručuju kako pokušavaju dobro provjeriti svakog kandidata. I sudeći po ovom kašnjenju, radi se o gotovo nemogućem zadatku. Očito nije baš tako lako pronaći boljeg od Crnoje.

A jedinstvo branitelja?

Osim toga, HDZ-ovci tvrde kako se u tim razmišljanjima vodi računa o tome da novi ministar ne pripada ni jednoj braniteljskoj frakciji. Što je također vrlo zanimljivo, s obzirom da je HDZ oduvijek govorio da su branitelji jedinstveni, barem u smislu da podržavaju šatoraše, Kolindu i HDZ.

A u protekla tri tjedna moglo se čuti i kako pojedini odabranici vrlo rezolutno odbijaju ministarsku funkciju. Toliko su posvećeni rješavanju braniteljskih problema.

Za koga onda šatoraši kisnu? Ministri im odlaze, prvo Fred Matić, pa onda i Mijo Crnoja, a novi im ne dolaze. Ne dolazi im ni predsjednica, koja je obećala da će ih obilaziti svaki dan dok se ne pronađu rješenja. A zaobilazi ih i Tomislav Karamarko u čijim je rukama, tako se barem priča, imenovanje novog ministra.

Travestija do kraja

I tako, ono što je bilo travestija otkad je u Savskoj 66 izrastao šator i krenule priče o dignitetu branitelja, o poštivanju Domovinskog rata, o smjeni ministra koji ipak nije smijenjen, o primanju kod premijera nakon čega se nastavilo s prosvjedom, pa Karamarkove izjave da "za branitelje zakoni ne vrijede, nastavilo se kao travestija sa smjenom Crnoje, a evo sada i protegnulo sve do izbora novog ministra.

Tek toliko da se vidi koliko HDZ, Karamarko i Kolinda vode računa o braniteljima općenito, a ne samo o šatorašima.

No zapravo, ova situacija s traženjem novog ministra idealna je prilika da se zaključi kako braniteljima, pa ni šatorašima, resorno ministarstvo zapravo uopće nije ni potrebno. Jasno, osim da pred njim zapale logorsku vatru.

Ako su već u doba Ive Sanadera i Jadranke Kosor branitelji bili ugodno smješteni u okrilju obitelji i međugeneracijske solidarnosti, onda bi mogli u doba Karamarka i Kolinde dobiti ured u Ministarstvu obrane.

Samo treba javiti biskupu Košiću da na vrijeme dođe blagosloviti prostorije. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana