Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Igor Alborghetti
Igor Alborghetti Petak, 29.03.2019. u 12:20

Eksperti za velika uhićenja, a onda na suđenjima sve propada

Većina velikih antikorupcijskih afera u Hrvatskoj završila je krahom na sudu, a njihovi akteri su na slobodi. Pogledajmo samo Milana Bandića, gospodina Protegu ili dr. Sanadera

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
22 komentara

Hrvati su eksperti za velika uhićenja. Istina, malo nam teže ide u domeni održivih sudskih presuda. Iskreno, koga je u Hrvatskoj uopće začudilo uhićenje onih 12 tipova koji su, kako kažu policija i tužiteljstvo, zamračili jako ozbiljan novac iz dva naša brodogradilišta, Uljanika i 3. maja?

Ukupna je šteta oko 1,2 milijarde kuna. To je priča koja se ciklički ponavlja u Hrvatskoj. Policija uhiti, mediji onda objavljuju priče u golemim količinama o svakakvim nitkovima i njihovim navikama, tužiteljstvo ispituje, a sud ih zatvara. Ili pušta na slobodu. Ovisi. Ova država je veoma uspješna kad treba hapsiti. I tad, na tom početku, sve izgleda sasvim jasno. Lisice na ruke dobili su oni koji to i zaslužuju.

SOČNI POLICIJSKI DETALJI Slučaj Uljanik za laike: Kako je lova curila od Pule do Afrike...

Stvar se kasnije krene beznadno zapetljavati. I tko zna što će ostati u optužnicama koje se smanjuju kao fragilni snjegović na afričkom suncu. Ako je suditi prema većini iskustava iz velikih antikorupcijskih postupaka, direktori ova dva brodogradilišta imaju razloga relativno optimistički gledati u budućnost.

Trebaju izdržati malo istražnog zatvora, neka neugodna ispitivanja i brzo će van.

Naravno, nitko ne zastupa teze da bi osumnjičenici, za kaznena djela iz sfere gospodarskoga kriminala, trebali beskonačno trunuti u nekoj ćeliji. A kad izađu, sve bude neizmjerno lakše.

OPTUŽNO VIJEĆE O SLUČAJU AGRAM Odbacili optužnice za donacije Bandiću: Dio o smeću na doradi

Pogledajmo gradonačelnika Milana Bandića. Taj se više ne sjeća Remetinca. Prava sinkopa. Ni jamstva koje su platili za njegovu slobodu. Gospodin Protega, bivši šef HPB-a, također. Bivši stup društva i HDZ-a dr. Sanader još nije dočekao nijednu pravomoćnu presudu.

A prošlo je devet godina od uhićenja na autocesti kraj Salzburga...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message