Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Financijska pismenost bitna za mlade da izbjegnu naše greške

Financijska pismenost bitna za mlade da izbjegnu naše greške
1

Ideja našeg Ministarstva znanosti jest da se u škole na neki način uvede i financijsko opismenjavanje, pa tako od jeseni u eksperimentalne škole kreće uvođenje međupredmetne teme “poduzetništvo”

VIDEO

Financijska pismenost danas predstavlja osnovna znanja koja su potrebna ljudima kako bi preživjeli u modernom društvu. Učinkovito upravljanje financijama, kako bi se postigla neovisnost i životna sigurnost, jedna je od vještina bez koje će život novih generacija biti znatno teži.

Istraživanje HNB-a i Hanfe iz 2016. godine ocijenilo je financijsku pismenost Hrvata s 11,7 od mogućeg 21 boda, što bi značilo kako je mnogo građana financijski nepismeno. A naši su 15-godišnjaci prije tri godine na PISA testovima dobili srednju ocjenu iz financijske pismenosti. Kad u obzir uzmemo sve gospodarske nedaće koje su posljednjih godina snažno pogodile naše građane, od recesije, zatvaranja tvornica, slučaja sa švicarskim frankom, vještine “pametnog” baratanja novcem sigurno nam u budućnosti neće biti na odmet.

Ključno je da znamo koliki dio naše plaće odlazi državi, koje su razlike u kamatama na kredit koji planiramo uzeti, koliko zarađujemo i s koliko novca mjesečno možemo raspolagati. Iako je odnos prema novcu iznimno važan svakome, naši učenici, za razliku od svojih kolega diljem svijeta, ne uče ništa o poreznom sustavu, upravljanju osobnim računima, a jedina srednja škola koja se konkretnije bavi financijama je ekonomska škola. Najbolji su u financijskoj pismenosti Kinezi, a u Europi veliki novac u financijsko opismenjavanje ulažu Velika Britanija i Austrija kroz obrazovni sustav, te Poljska kroz razne kampanje i radionice.

Ideja našeg Ministarstva znanosti jest da se u škole na neki način uvede i financijsko opismenjavanje, pa tako od jeseni u eksperimentalne škole kreće uvođenje međupredmetne teme “poduzetništvo”, u kojoj se dio tema odnosi na financijsku pismenost. Godinu dana kasnije o financijskoj pismenosti trebali bi moći učiti svi učenici kroz izborni predmet. Financijsku pismenost ipak treba provući kroz svakodnevan pristup mladima.

Nekad smo pismenošću smatrali vještine čitanja i pisanja, danas u to ubrajamo i računalnu pismenost. Kako bismo lakše i bezbrižnije mogli krenuti na tržište rada, pretrpano raznim ponudama, proizvodima i uslugama, financijska pismenost neophodna je da bi nove generacije mogle uspješno funkcionirati u društvu i izbjeći bar neke financijske probleme s kojima su se morali boriti njihovi roditelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta