Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 07.09.2018. u 10:50
53 komentara

HDZ juri ravno u krilo SDP-u. SDP juri ravno u krilo HDZ-u

Birači očito više ne odlučuju ni o čemu. HDZ-ova desnica optužuje Plenkovića da gura stranku prema SDP-u, SDP-ovci optužuju Bernardića da gura stranku prema HDZ-u. A HNS nas podsjeća na izdaju birača

Foto: Borna Filic/PIXSELL
53 komentara

Kao što nije bio suptilan u desantu na središnjicu HDZ-a, Darko Milinović nije se nimalo suptilno pozicinirao kao novi vođa hrvatske desnice.

Čim ga, jasno, vrate u HDZ.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj je iznio "samo istinu" o svom izbacivanju iz HDZ-a, lički župan nabrojao je sve Plenkovićeve disidente, među kojima, naravno, dominiraju predstavnici takozvane "desne struje", od Milijana Brkića i Mire Kovača, do Zlatka Hasanbegovića i Davora Ive Stiera. 

"Ovo su ljudi koji su zajedno sa mnom HDZ-u donijeli gotovo 150 tisuća preferencijalnih glasova", kazao je Milinović. 
Optužio je Plenkovića da je izdao birače HDZ-a, odvodeći stranku "prema lijevom centru", servirajući iznenađujuće upozorenje: "Krajnji cilj Andreja Plenkovića je da odvede HDZ u krilo SDP-a".

Očito do Like još nisu stigle vijesti o raspadu u SDP-u.

Trči, Davore, trči!

Paralelno s tim, brojni nezadovoljnici u SDP-u, od Miranda Mrsića do suspendirane četvorke pa i šire, javno ili tek u nagovještajima, optužuju Davora Bernardića da "trči u krilo HDZ-a". To je već postalo opće mjesto u toj stranci i mantra među njezinim simpatizerima, pa i nekim potencijalnim koalicijskim partnerima.

A upravo na dan kad je Milinović optužio Plenkovića da je izdao birače HDZ-a, HNS je istaknuo jumbo plakat s famoznim tvitom Ivana Vrdoljaka kojim je prošle godine obrazovnom reformom pokušao opravdati preslagivanje s HDZ-om.

Odnosno, opravdati izdaju birača.

HNS je na izborima osvojio  mandate na antihadezeovoj platformi, nakon čega je te mandate iskoristio da bi održao HDZ na vlasti. Plenkovićev HDZ je skupljao glasove svog tradicionalnog desnog biračkog tijela pomoću Hasanbegovića, Brune Esih, Stiera i ostalih, a zatim koalirao sa strankom lijevog centra. 

A današnji SDP trebao bi biti uzdanica antihadezeove Hrvatske, samo kad se Bernardića ne bi optuživalo da priprema teren za Veliku koaliciju s HDZ-om.

Zaključak? Hrvatski birači očito više ne odlučuju ni o čemu. 

Odlučuju stranačke vrhuške nakon što se prebroje glasovi i podijele mandati.

Projektna izdaja

Tomislav Saucha je bio predstojnik Ureda SDP-ova premijera, pa drži HDZ na vlasti. Zdravko Ronko, bivši požeški SDP-ovac, najavio je da će držati HDZ-ovu većinu u Saboru, samo kako bi spriječio Bernardića da nakon prijevremenih izbora koalira s HDZ-om (!). Umirovljenik Silvano Hrelja, također s liste SDP-a, najavljuje projektnu suradnju s HDZ-ovom vladom.

Svi oni su skupljali glasove na antihadezeovskoj kampanji. 

S druge strane, HDZ je skupljao glasove na desnici i desnom centru, pa sada preživljava na vlasti zahvaljujući strankama i pojedincima s lijevog centra, uključujući i predstavnike nacionalnih manjine proklamirane liberalno-lijeve orijentacije.

I kao što se ljevica ljuti zbog Vrdoljakovih preslagivača, tako se ima pravo ljutiti i desnica zbog Plenkovićevih ustupaka partnerima. 

Kritika Darka Milinovića ima, dakle, rezona, kao što njegova matematika preferencijalnih glasova drži vodu. 

To što s time nije izašao u javnost prije nego što su ga "komunističkim metodama" najurili iz HDZ-a tek je uobičajena demonstracija političkog oportunizma koji je tradicionalno prisutan dokle god je stranka na vlasti. 

Tko se ljuti, taj i šuti

HDZ-ova desnica se ljuti, ali šuti dokle god je liberali, ljevičari i svi koji su na antihadezeovim glasovima ušli u parlament drže na vlasti. Kao što su, uostalom, SDP-ovi ljevičari, oni koji sada najglasnije bombardiraju Bernardića, postojano odšutjeli sve Milanovićeve eskapade prema desnici, ritualnom domoljublju, neoliberalizmu, tuđmanizmu i svemu što inače vrijeđa osjećaje ljevičara. 

Jer je SDP bio na vlasti.

Nema sumnje da će se u narednoj kampanji stranke ponovno biračima obraćati s ustaljene platforme. HDZ će se ulagivati desnici, SDP ljevici, HNS liberalima i progresivcima, bez ikakve garancije da će nakon izbora ostati vjerni svojim pozicijama.

Izbori su praktički postali folklor na kojima birači ne znaju za što glasaju. Jer tek nakon njih slijedi ono pravo. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message