Obavijesti

Kolumne

Komentari 70

Ivo Josipović se ne bi trebao hvaliti izjavom o maloj mafiji

Ivo Josipović se ne bi trebao hvaliti izjavom o maloj mafiji
1

Kad se danas hvali svojom izjavom iz 2010. godine o "jednoj maloj mafiji" u hrvatskom nogometu, Josipović ustvari priznaje poraz u obračunu s tom mafijom.

VIDEO

"Rekao sam tada da je mala mafija tamo u HNS-u", pohvalio se sinoć predsjednik Ivo Josipović. "Onaj tko nema dobro sjećanje ima sada priliku podsjetiti se na to".

Pa ajmo onda podsjetiti se na ono što je Josipović rekao 27. rujna 2010. godine prilikom susreta s hrvatskim iseljenicima u Los Angelesu.

U kratkoj video snimci vide se mladi hrvatsko-američkim novinari koji su zaustavili predsjednika države na hodniku, uslijed jedne od protokolarnih obveza, i upitali ga koliko gleda nogomet. On je odgovorio kako ga je u njihovim godinama puno više gledao, ali sada ne stigne zbog obaveza, da bi uslijedilo pitanje "kada će hrvatska reprezentacija igrati na Poljudu".

Na što je predsjednik Josipović odgovorio: "Pa ne znam, predsjednik o tome ne odlučuje. Ali postoji tamo jedna mala mafija...".

Onda je naglo zašutio i nasmiješio se, kao da je bio svjestan što je rekao, na to su se mladi snimatelji oduševljeno nadovezali riječima " recite im, recite", ali Josipović više ništa nije rekao.

I ništa nije rekao sljedeće četiri godine.

Koja mafija?

Zapravo, rekao je još nešto sitno tri dana kasnije, nakon što mu je Zdravko Mamić poručio da "nema pojma što priča", a predsjednik uzvratio kako "možda nema pojma o nogometu", ali zato zna nešto o "namještanju utakmica, neplaćanju poreza i neredima na terenima".

Nažalost, na tome je ostalo sve do ove predsjedničke kampanje.

U kojoj predsjednik Josipović, i to baš prilikom posjeta Splitu u kojem je Torcida ovog vikenda održala prosvjedni skup protiv stanja u nogometnoj organizaciji, mora podsjećati javnost na svoje prastare izjave. I hvaliti se onime što mu je onako usput slučajno izletilo.

A ta njegova izjava o "jednom maloj mafiji" intrigantna je zbog nekoliko stvari.

U prvom redu, zato što je prilično hrabra za jednog političara, pa još i šefa države, a pritom još netipično direktna za Ivu Josipovića koji nas je navikao na to da pažljivo bira riječi. Čak se ni Željko Jovanović nikada nije usudio otići tako daleko da spomene "mafiju" u hrvatskom nogometu. Njemu je, kako smo vidjeli, i "močvara" bila previše.

Nema dokaza

Drugo, za tu izjavu Josipović ni tada, a ni sada, nije pružio nikakve dokaze. Istina, spomenuo je jednom namještanje utakmica, neplaćanje poreza i nerede na terenima, ali to ipak nisu bila obilježja "jedne male mafije" na koju je on očito ciljao.

Niti je identificirao članove te "male mafije".

Štoviše, Josipović nije upotrijebio pomalo već izlizani termin "mafija" čak ni u kontekstu suđenja Sanaderovu HDZ-u, ali je zato bez problema to ispalio u kameru hrvatsko-američkih amatera. Odgovarajući na pitanje kad će reprezentacija igrati na Poljudu.

I treće, ta izjava značajna je i zato što se u četiri godine otkako je ona izrečena u hrvatskom nogometu malo toga promijenilo nabolje. Nije se dovoljno radilo na razbijanju te mafije, a ono što se radilo, očito nije donijelo tražene rezultate

Da jest, onda Josipović ne bi morao danas podsjećati na svoje usputne izjave iz 2010. godine.

Nije, međutim, problem u tome da je Josipović pogriješio kad je spomenuo mafiju u hrvatskom nogometu. Dapače, za to je dobio pljesak onih koji o tome pričaju godinama. 

Problem je što je na tome ostalo.

Stanje još gore

Jer, i danas, četiri godine kasnije, stanje u Hrvatskom nogometnom savezu nije se promijenilo nabolje. Došao je novi predsjednik saveza, umjesto Vlatka Markovića sad je tu Davor Šuker, ali nezadovoljstvo navijača, javnosti, pa i samog šefa države danas je očito isto, ako ne i veće nego 2010. godine.

Pa kad danas, slučajno baš u predizbornoj kampanji, Josipović opet govori o mafiji u nogometu, o tome da je stanje neodrživo, da sve to više nema nikakvog smisla, te da će trebati jedna "ozbiljna akcija da se klima u nogometnoj organizaciji i nogometu općenito promijeni", može ga se pitati što se čekalo sve ove godine.

Može ga se pitati ima li danas neke friške dokaze protiv mafije.

A može ga se pitati zašto bi ga se sada shvaćalo ozbiljno.

Umjesto da se hvali onime što je usput rekao prije četiri godine, Josipović bi u ovom trenutku trebao priznati poraz. Trebao bi imenovati mafijaše i podastrijeti dokaze, da se zna na koga cilja. I uputiti nadležna tijela kako da riješe problem za koji se on očito jako zainteresirao.

Da ne bi morao za par godina opet vaditi svoje raritetne izjave.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin