Obavijesti

Kolumne

Izgubila sam sebe u ispraznom prijateljstvu i želim promjenu...

Izgubila sam sebe u ispraznom prijateljstvu i želim promjenu...
1

Povukao me njezin životni stil, u kojem sam prestala raditi na sebi, raditi išta i sve više sam zanemarivala sebe i svoje potrebe. Želim okrenuti novu stranicu, ali kako?

VIDEO

Cafe Nervoza je mjesto na kojem ćemo pokušati riješiti sve nervoze današnjeg vremena, konflikte, obiteljske odnose, manjak samopouzdanja, ciljeva... Nadamo se da ćemo kroz ovu kolumnu inspirirati sve vas koji nas pratite u pronalaženju kreativnih rješenja životnih problema. Svoje nedoumice, konfliktne situacije u kojima se nalazite i dileme šaljite na mail cafenervoza@24sata.hr. Kratki opis trenutne životne situacije i okolnosti u kojima se problem stvorio mnogo bi značili za kvalitetno rješenje problema. Odgovaramo svaki ponedjeljak, a sve informacije za individualno savjetovanje s Irenom pronađite na stranici Centar uspjeha.

Draga Irena,

iz male sredine, iz malog grada, a i druge države, došla sam u veliki grad na studij. Radovala sam se novom početku, novom samostalnom životu. Jedan od razloga je da se malo odvojim i od svojih, a i od starih prijatelja, jer sam kroz srednju dosta patila zbog njih. Bila sam drugačija. Izražavala sam svoje stavove na glas, branila ljude koje su drugi odbacivali, vjerojatno u inat tim drugima. 

Međutim, imala sam svojih par prijatelja, koji su mi i danas sve u životu. Ali su ostali u rodnom gradu. Uvijek sam se bavila nekim aktivnostima, sportom, bila sam u nekim udrugama, i život mi je bio kako tako ispunjen.

Novi grad, nova sredina, novi ljudi, novi način života. Čekao me dug period prilagođavanja. Faks nije krenuo Bog zna kako, i u njemu se nisam našla. Bila sam spremna upisat drugi faks, ali kako sam riješila prvu godinu, ostala sam na njemu, jer sam mislila da ja to mogu. 

Došla su nova prijateljstva. Tako i prijateljstvo s osobom koja mi je u tom trenutku bila "vrh". Ispočetka je sve bilo super, redovna druženja, redovni izlasci. Preko ljeta, prijateljicu sam pozvala kod sebe. Već sam tada osjetila neke stvari kod nje koje se ne mogu promjenit. Shvatila sam, takva je, i mogu se pomiriti s tim ili se prestati družit s njom. Postala je "glavna". Ljutila bi se kad ne bih otišla van s njom, kad bi me nešto bolilo pa ne bi otišle na piće!!! 

Njeno gledanje na fakultet mi ispočetka nije smetalo, sve dok nisam shvatila da me povuklo s njom. Ja sam došla u ovaj grad studirati. Ona je iz raspadnute obitelji i dugo mi je to tajila. Kad mi je priznala, iako sam sve već sama slutila, sažalila sam se nad njom. Trpila sam i dalje njene gluposti. Važno joj je šta je danas tko obukao, koliko tko ima novaca, a nema nikad za kavu platit. Možda me iskorištava, jer dobrostojeća sam, živim sama, moji mi daju sve. A ja to "dijelim" s njom. 

Iz lijepe sam, mnogobrojne obitelji, gdje se štuju otac i majka, gdje se na njih ne viče. Gdje voliš svoju domovinu, štuješ Boga... Moj život je prije imao smisla. Sad ga više nema, i želim se ponovno pronaći. Uz nju sam izgubila želju za bilo što. Svaku moju želju za bilo kakvom aktivnošću ona bi popljuvala. I tako se moj život sveo na spavanje do podne, pa kava s njom, pa telefonski trosatni razgovor s njom, pa izlazak s njom. I to me pokopalo. Bez ikakve zanimacije u svom životu, potonula sam.

Postala sam živčana, nervozna, glava me stalno boli, nemam koncentracije, smršavila sam. Sve to zbog neispunjenosti životom. U zadnjih mjesec dana, pomalo se udaljujem od nje. I ona to osjeti, pa me želi vraćat na fore da me voli, da sam joj sve i sl.

Želim okrenuti novu stranicu, ali kako? I to je razlog zbog kojeg vam pišem. Da mi pomognete pronaći put. Želim se posvetiti faksu, biti dobar student, ići u teretanu, na tečaj engleskog, bilo šta, samo nešto radit. Da me nešto ispunja. Novac me u glavi ograničava, ali moji mi uvijek priušte sve što želim. I to je jedan od razloga čestog padanja u depresiju. Boli me koliko se oni trude oko mene, a šta sam ja napravila od svog života. Želim da mi život u ovom gradu bude zanimljiv. Želim promjenu! 

Nesretna (20) 

Odgovor: Specifična (ženska) prijateljstva

Ženska prijateljstva nerijetko budu intenzivna, strastvena pa čak i ovisnička. Dvije prijateljice se počnu ponašati kao da su u vezi: sve pričaju jedna drugoj, svakodnevno provode puno vremena zajedno, kad jedna od njih svoje vrijeme i pažnju počne davati drugoj osobi ili aktivnosti, ova druga postane ljubomorna. Kod muškaraca je ova pojava rjeđa, oni su više okrenuti sebi i uz prijateljstvo često imaju druge interese i aktivnosti koje ostvaruju. 

Svima su nam poznati primjeri ovakvih simbiotskih veza. Ovdje se prijateljstvo ne temelji na želji za druženjem, već na "trebanju" druge osobe, svojevrsnom suovisničkom ponašanju. Druga osoba nam treba i nikako je ne želimo izgubiti pa ćemo udovoljavati toj osobi i učiniti sve da je ne izgubimo, zanemarujući sebe i svoje potrebe. Ovakva prijateljstva najčešće pucaju kad jedna od prijateljica nađe muškarca; partnera. Tada svu pažnju okrene prema njemu i na neki način "ostavi" svoju prijateljicu.

Neka ženska prijateljstva često počivaju na jednoj zajedničkoj tematici, a to je rješavanje problema. Tako prijateljice provode ogromnu količinu vremena na kavama ili u telefonskim razgovorima gdje uvijek iz početka pričaju o nekom problemu, žale se, raspredaju o jednoj te istoj stvari ponovo i ponovo… U ovakvom odnosu često je jedna osoba ta koja stalno treba pomoć, razumijevanje, savjete, (novac), a druga je spasitelj, terapeut, tješitelj, i uvijek je na raspolaganju. Ovo može izmaknuti kontroli kad "potrebita" osoba pretjera i ne prestaje iskorištavati prijateljicu, a "spasiteljica" počne zanemarivati svoj život i interese. 

Postavljanje granica u odnosu

Vi ste na vrijeme shvatili što se događa u vašem odnosu s prijateljicom i na dobrom ste putu da to promijenite. Vrijeme je da počnete više misliti na sebe i zadovoljavanje vlastitih potreba i interesa, a vaša prijateljica će se morati tome prilagoditi. Sigurna sam da će jako negodovati kad se počnete okretati sebi, moguće je da će vas i napustiti. Očito je da nije sposobna za zrelo prijateljstvo, gdje se recipročno prima i daje. Ako se vaše prijateljstvo nastavi dalje, moguće je da će ona neprestano "gurati vaše granice", postavljati zahtjeve, negodovati, smišljati kako da vas ponovno okrene prema sebi. U odluci da više ne zadovoljavate isključivo njezine zahtjeve morat ćete biti čvrsti i dosljedni, i po cijenu vašeg prijateljstva. 

Postavljanje prioriteta i ciljeva u svrhu pozitivne promjene

Kažete da želite nešto raditi što će vas ispunjavati. Smatram da bi bio gubitak vremena upisivati bilo kakve aktivnosti, samo da vam ispune dan. Zato vam predlažem da se počnete baviti onim što je u skladu s vama i vašim interesima za budućnost. Prije nego odlučite nastaviti fakultet koji ste upisali ili promijenite neki drugi, upitajte se: "Što želim i volim raditi u životu? Čime se želim baviti? U čemu sam izvrsna?" Isto tako, ako slobodno vrijeme ispunjavate aktivnostima u kojima uživate umjesto onih koje "biste trebali", velika je šansa da u njima ustrajete. Kako ne biste od previše zadanih aktivnosti i obaveza upali u "krizu" i odustali, evo što možete napraviti:

Za početak napišite listu svega što želite postići u životu. 

Potom svoje želje razdijelite u manje cjeline, točnije korake kojima ćete to postići. Na primjer, ako se želite baviti određenim poslom, potrebna vam je usmjerena edukacija ili fakultet. 

Nakon toga, napišite svoje trenutne prioritete (fakultet, sport, strani jezik…) po redu važnosti, koji imaju veze s prethodno napisanim željama. 

Postavite konkretne ciljeve za svaku aktivnost, to će vam pomoći da ustrajete. Na primjer: cilj mi je položiti ispit određenog datuma, upisati tečaj stranog jezika kad položim određeni broj ispita, moći napraviti 30 trbušnjaka… 

Ciljevi su moćni jer prema njima usmjeravamo svoje djelovanje. Ako znamo što točno želimo postići, lakše nam je odrediti načine i strategije kako doći do toga. Usmjerenost na cilj glavni je pokretač akcije. Evo poznata i učinkovita metoda postavljanja ciljeva kroz koju možete proći svaki od postavljenih ciljeva.  

Napišite jedan životni cilj i ocijenite ga po točkama SMART metode: 

Specific – Cilj treba biti jasno izražen u pozitivnom (afirmativnom) obliku: "Što želite umjesto toga što ne želite."

Measurable – Mjerljivost vam pomaže jer više manjih, mjerljivih koraka dat će vam "vjetar u leđa" za nastavak planiranih akcija.

Attainable – Važno je da je cilj ostvariv kako ne biste ostali samo u snovima. Razmišljajte o načinima kako sve možete doći do cilja.

Realistic – Cilj treba biti izvediv, iako to ponekad ne mora značiti i jednostavno izvediv. Za dostizanje nekih ciljeva potrebno je puno odricanja i ulaganja. 

Timely – Postavite vremenski okvir u kojemu možete dostići određeni cilj. Na primjer, položiti tri ispita u ljetnom roku. U postavljanju rokova nastojite biti što realističniji.

Važno je da je ostvarivanje cilja pod vašom kontrolom, da niste prepušteni okolnostima i slučaju. Mora vam biti uistinu važno njegovo ostvarenje, kako biste zadržali motivaciju kad stvari ne idu glatko. Postavljeni cilj treba biti primjereno velik: da put do ostvarenja za vas nije ni pretežak niti prelagan. 

Kad postavite ciljeve za određeno vremensko razdoblje, napišite mjesečni, tjedni i dnevni plan provođenja aktivnosti. Ako su vam postavljeni ciljevi stvarno važni, lakše ćete se držati plana ostvarivanja. Kod dnevnog planiranja također postavljajte prioritete. 

Ovako organizirana struktura ciljeva i planova za budućnost omogućit će vam usmjerenost umjesto lutanja između želja, osjećaja i vanjskih podražaja koji odvlače pažnju od onoga što vam je uistinu bitno u životu. 

Sretno! 

  • Svoja pitanja šaljite na cafenervoza@24sata.hr   
  • Irena Jurjević savjetnica je iz Gestalt terapije, praktičarka Neurolingvističkog programiranja i hipnoze. U sklopu Centra uspjeha vodi individualno savjetovanje i life coaching, partnersko savjetovanje, tematske radionice i grupe za građane, poslovne treninge. 
  • Sa svojim problemima obratite se Ireni Jurjević za individualno savjetovanje u Centar uspjeha, uz puno povjerenje i zajamčenu diskreciju. O novostima i radionicama Centra uspjeha potražite više na njezinoj Facebook stranici.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume