Obavijesti

Kolumne

Komentari 199

Iznad Sabora su samo - Bog, bankari i šatoraši u Savskoj

Iznad Sabora su samo - Bog, bankari i šatoraši u Savskoj
1

HDZ je želio ograničiti saborsku raspravu o Vladi jer se "bojao da se ona ne pretvori u eksces". Iako je njegova koalicija i proces formiranja Vlade jedan veliki eksces...

VIDEO

Nakon što su saborski zastupnici odbili prijedlog Željka Reinera da na raspravi o Vladi u petak sudjeluju samo predstavnici saborskih klubova, a ne kao što je uobičajeno svi zastupnici koji to žele, Gordan Jandroković je objasnio što je HDZ time želio postići.

"Namjera je bila da ne dođe do rasprave koja se može pretvoriti u eksces", kazao je Jandroković.

Dakle, rasprava izabranih saborskih zastupnika o povjerenju novom mandataru i njegovoj Vladi HDZ smatra - ekscesom. 

Što, ruku na srce, nije nikakvo čudo. Gotovo sve u procesu formiranje vlasti na čelu s HDZ-om i u koaliciji s Mostom može se nazvati ekscesom.

Počevši od Reinerova nečuvenog prijedloga da se ograniči parlamentarna rasprava samo na stranačke klubove.

Eksces je i nedavno priznanje dr. Ante Ćorušića da je Tihomir Orešković imao tri sata da prihvati funkciju mandatara hrvatske Vlade. "On je čovjek", pohvalio ga je njegov prijatelj Ćorušić, "koji ne donosi odluke na prečac".

Tri sata su bila više nego dovoljna. 

Praktični katolici

Eksces je bio i Oreškovićev odlazak u Kitzbühel gdje je naznačio reforme za koje još nije dobio mandat u Hrvatskom saboru i primio instrukcije od bankara kao vlasnika hrvatskog duga, prije nego što je dobio povjerenje hrvatskih zastupnika.

Eksces je i izjava dr. Ćorušića da je "za društvo i za Hrvatsku jako dobro da su konačno četiri vodeća čovjeka u državi - Karamarko, Kitarović, Orešković i Božo Petrov - praktični katolici". 

Što to znači u državi koja bi po Ustavu trebala biti sekularna, u liberalnom društvu u kojem svi građani imaju jednaka prava bez obzira na vjersku pripadnost, i u zemlji u kojoj navodno postoji stroga odvojenost Crkve i Države? Dr. Ćorušić nije objasnio.

Možda je mislio da će ti praktički vjernici u državnom vrhu lakše servisirati vanjski dug. Ako slijepo slijede Božju riječ, onda će jednako slijepo slijediti i upute iz Bruxellesa, Washingtona, Kitzbühela ili odakle već treba.

Primjerice, instrukciju glavnog ekonomista UniCredit banke da Hrvatska ne smije ni pomisliti na monetarnu reformu.

Ili će se ti vjernici, praktični kakvi jesu, naprosto pouzdati u Božju pomoć.

Svi ostali, naročito oni građani koji nisu vjernici, kamoli praktični, očito se moraju početi brinuti sami za sebe. Neka emigriraju u Kanadu. Možda ih pozovu da se vrate kao premijeri.

Fotelje, a ne reforme

Ekscesom se, osim toga, može smatrati i jučer objavljena vijest da su neke seljačke udruge održale skup potpore članici Mosta Ružici Vukovac za novu ministricu poljoprivrede. Razlog su navodno bile informacije da mandatar Orešković za ministra nije odabrao nju nego Davora Romića, bivšeg dekana Agronomskog fakulteta.

Možda Mostu nisu bitne fotelje nego reforme, ali ipak nije zgorega da se za poneku fotelju izbore uz pomoć seljačkih udruga.

Baš kao što se novi ministar branitelja za svoju fotelju kandidirao u braniteljskom šatoru u Savskoj. 

Mijo Crnoja predstavio se prije nekoliko dana braniteljskim prosvjednicima, onima koji su jurišali na hrvatsku policiju i kršili hrvatske zakone, kao što bi to trebao učiniti pred saborskim odborom ili nedajbože pred cijelim Saborom, gdje bi - ako je vjerovati Reineru i Jandrokoviću - zasigurno došlo do "ekscesa".

Ovako, Crnoja se predstavio svojoj interesnoj grupaciji, baš kao što se mandatar Orešković prije nekoliko dana predstavio svojoj interesnoj grupaciji bankara i vjerovnika u Kitzbühelu.

I ako je to bio eksces, nije jedini.

Registar petokolonaša

Jer u tom programu novog ministra Crnoje stoje takve nebuloze kao što je objava registra izdajnika nacionalnih interesa, objava registra nelegalno provedene privatizacije, te lustracija na svim razinama, kao da se za sve te točke ne bi trebalo prvo pitati članove i visoke dužnosnike njegove vlastite stranke.

Ali da ne bi sve završilo na ideologiji, na prozivanju neprijatelja, izdajnika i petokolonaša koje će se uskoro grupirati na stadionima, Mijo Crnoja pobrinuo se i za konkretne prijedloge. 

Primjerice, uključivanje branitelja u sve institucije i tijela vlasti RH (otprilike kao Subnor), za dosljednu primjenu zakonskih rješenja prednosti zapošljavanja branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih u tvrtkama i poduzećima u vlasništvu države (koja bi tako postala privatna braniteljska poduzeća), ali i za ono najslađe - domoljubni dodatak za sve branitelje.

Ako ljubav ide kroz želudac, onda domoljublje ide kroz novčanik.

Oni koji nisu "domoljubi" neka se pobrinu sami za sebe.

Subnorovska država

Ti prijedlozi možda bi bili pojedinačni eksces da su došli od samog Crnoje, jer svašta čovjeku može pasti na pamet, naročito u zagušljivoj atmosferi šatora u Savskoj. Ali to su navodno prijedlozi koje je izrađivao HDZ-ov Odbor za branitelje. Dakle, radi se o stvarima koje imaju pokroviteljstvo samog vrha stranke.

Tako se, dakle, stvara subnorovska država.

A u takvoj državi novi ministar traži mandat u braniteljskom šatoru, a ne u Hrvatskom saboru.

Prije par dana laburist Dragutin Lesar napisao je na Facebooku da je "iznad Sabora samo Bog, iznad Sabora je samo narod, iznad Sabora su samo vjerovnici".

Zaboravio je samo dodati da je iznad Sabora još i šator u Savskoj. A možda i neke seljačke udruge.

Jedan veliki eksces

Uzevši sve to u obzir, nije nikakvo čudo da se HDZ boji da bi saborska rasprava o povjerenju novoj Vladi i novom premijeru kojeg je Tomislav Karamarko u roku od tri sata dovukao na najodgovornije mjesto u državi mogla biti ekscesna.

Kad je cijela ova priča o formiranju nove Vlade jedan veliki eksces. 

Još od samih izbora, od obećanja Bože Petrova da će sve biti gotovo za dva tjedna pa nije završilo ni nakon dva mjeseca, od smiješnih pregovora i još smješnijih natezanja oko tripartitne koalicije, preko šokantnog preokreta koji je uslijedio odmah poslije razgovora Petrova i Kolinde u četiri oka, pa sve do imenovanja mandatara kojeg nitko nije birao.

HDZ se plaši ekscesa, a onda eksces nudi kao pravilo. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin