Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Iznenadni napadaj epilepsije - kako mogu pomoći svom psu?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić savjetuje kako se ponašati u slučaju pseće epilepsije te je li sterilizacija u takvom zdravstvenom stanju najbolji izbor

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Maltezerica mi dobiva napadaje epilepsije, što da radim?

Poštovani,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Moja maltezerica ima 6 godina i dosad je uvijek bila zdrava i vesela. Prošli tjedan je imala iznenadni napadaj epilepsije, koji se dogodio prijepodne dok je drijemala. Bili smo šokirani i bespomoćno gledali kako se grči, pokušava ustati, pada i slini. Poslije je sumanuto hodala, dahtala, zatim popila vodu i jela. Nakon toga se ponašala kao da se ništa nije dogodilo. Napadaj se ponovio tijekom noći pa opet prijepodne, kad smo je i snimili kamerom. Otišli smo veterinaru, koji je pogledao snimku i zaključio da je riječ o epilepsiji. Dobila je lijek Phenobarbiton od 15 mg, koji uzima po pola tablete ujuto i navečer. Otad nije dobila napadaj i čini se da je u redu. 

Jedino što povremeno dahće, a to se događalo i prije. Prvi put je intenzivno dahtala u vrijeme prve trudnoće te dok je dojila štence. Primala je injekcije kalcija i davala sam joj tablete kalcija. To se ponovilo i pred kraj sljedeće trudnoće i tijekom dojenja, iako sam joj davala tablete kalcija u drugoj polovini trudnoće i dok je dojila. Štenci su bili zdravi i živahni, a ona je imala dovoljno mlijeka. Napominjem da je uvijek u trudnoći i tijekom dojenja jela superpremium pseću hranu Royal Canin za skotne kuje malih pasmina. U to vrijeme ima dobar apetit pa želi jesti tu hranu, koju inače ne voli. Najčešće joj dajem  Friskies za male pasmine, koji miješam s paštetama robne marke DM (bez dodanog šećera). Dajem joj i vitaminsku pastu za pse. Kujica je i sada vesela, pametna, zaigrana, ali ponekad dahće pa me zanima ima li veze ono pomanjkanje kalcija u trudnoći i tijekom dojenja s ovim epileptičnim napadajima? Trebam li joj i sada davati kalcij u tabletama? Njezin veterinar kaže da pomanjkanje kalcija i epilepsija nemaju nikakve veze jedno s drugim, ali mene zanima Vaše mišljenje. Također bih voljela znati što mislite o eventualnom prestanku uzimanja tableta protiv epilepsije. Otkad uzima tablete, više nijednom nije imala napadaj pa me zanima hoće li nakon nekog vremena moći biti bez tableta. Uskoro će se tjerati, ali mislim da parenje više ne dolazi u obzir jer ne želim da je štenci iscrpljuju. Bi li za njeno zdravlje bilo bolje da je dam sterilizirati? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

 Kalcij trenutno nije nužan, ali kujicu valja sterilizirati

Poštovana,

Za kalcijem nema potrebe jer  sada nije skotna ni u laktaciji, već je umjereno i uravnoteženo hranite i osigurajte joj dovoljno tjelesne aktivnosti. Liječenje Phenobarbitonom nikako ne prekidajte na svoju ruku. Uz konzultacije i stalno praćenje zdravstvenog stanja kod svog veterinara može se uzeti u razmatranje prestanak terapije nakon minimalno četiri mjeseca bez ijednog napadaja. Poželjno ju je sterilizirati jer tjeranje se također smatra stresnom situacijom, a one nisu poželjne kod epilepsije s obzirom na to da su „okidač“  za novi napadaj.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu