Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Jesu li čokolada i kolači opasni za pse ili je to tek običan mit?

Jesu li  čokolada i kolači opasni za pse ili je to tek običan mit?
1

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte što učiniti ako mačak nuždu obavlja na krevetu, smije li pas jesti čokoladu i što se kriva iza izrasline kod pasa nakon sterilizacije

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Smije li pas jesti čokoladu?

Pozdrav, 

čitala sam na internetu da je čokolada opasna za pse. Međutim, znam jednog vlasnika koji psu daje čokoladne kekse, a pas živi već jako dugo. Uopće to ne razumijem. Inače, moj tata zna puno o psima i isto tako zna da je čokolada zabranjena za pse. Ja mami uvijek govorim da psa ne hrani s čokoladom. Zanima me može li se psu dati čokoladni kolač? Psa smo dobili u prosincu 2012. godine, ima tek godinu dana, ali je već jako velik i snažan. Veličine je labradora. 

Imali smo i prije psa koji je iznenada uginuo. Trčao je, igrao se i skakao, a sljedeći dan ga već nije bilo. Smatrali smo da je kriv susjed s kojim smo u lošim odnosima i posumnjali smo na čokoladu. Pas nije jeo čokoladu, možda u zanemarivim količinama. Jako volimo psa i bojimo se da ne ugine. Smije li pas jesti čokoladu, čokoladni kolač ili tortu?

Unaprijed hvala. 

Čokolada je zabranjena za pse jer može uzrokovati i smrt

Poštovana,

Odgovor na Vaše pitanje je ne, pas ne smije jesti čokoladu, čokoladni kolač, čokoladnu tortu. Čokolada sadrži teobromin kojeg psi ali i ostali kućni ljubimci vrlo teško metaboliziraju, tako da mogu nastati različite komplikacije, a u težim slučajevima, nažalost može doći i do smrti. Postoje i individualne razlike u metabolizmu pasa stoga neki psi će pojesti cijelu čokoladu i ostati živi, dok neki mogu uginuti od dvije pločice čokolade. 

Također bitan je i postotak kakaa u čokoladi i količine teobromina u samom kakau. Generalno gledajući, mliječne i bijele čokolade manje su opasne od tamnih. Simptomi se obično javljaju nakon 12 sati, no mogu se javiti i ranije. Prvi simptomi su uzbuđenje, povraćanje, proljev, pojačano mokrenje i pojačana žeđ. Simptomi jasno mogu otići i u progresiju što dovodi do tahikardije, kome i smrti.

Udomila sam psa, ali ne znam o kojoj je pasmini riječ

Poštovani, udomila sam kujicu s ulice još dok je bila štene. Ne znam koja je to vrsta psa, pa šaljem slike i molim vas za pomoć. O kojoj se vrsti psa radi?
Unaprijed hvala. 

Pas je križani

Poštovana,

Nažalost to je nemoguće, Vaš je pas križani (to Vam najvjerojatnije piše u knjižici/putovnici pod pasminom) i tako se i klasificira.

Naša maca nuždu obavlja na krevetu, što da radimo?

Poštovani,
prije tri mjeseca udomili smo macu koja je tada bila stara otprilike dva-tri mjeseca. Već od prvog dana boravka u kući, navikavali smo je da nuždu obavlja u "WC-u  za kućne ljubimce", što je ona bez problema usvojila. Međutim, ima jedno mjesto u kući na kojem, ako joj se ukaže prilika uvijek obavi nuždu, a to je nažalost krevet. Čim se popne na taj krevet, postavi se u pozu za obavljanje nužde i ako na vrijeme ne primijetimo, ona to i napravi. Jedino na krevetu u dječjoj sobi ili u dnevnom boravku ne obavlja nuždu. 

Ne moram vam napominjati koliko je to frustrirajuće, kad u kući postoji, i ona to zna, mjesto na kojem se nužda obavlja. Zanima me na koji način joj mogu pokazati da to što radi nije u redu? Ne vjerujem u one priče da maci kada obavi nuždu na mjestu koje nije prikladno, treba u to "umočiti" njuškicu. 

Molim vas da mi što prije odgovorite i pomognete da riješim taj problem. Također primijetila sam prije dva dana da maca ima rjeđu stolicu, a u istoj je bilo i malo krvi. Može li se to riješiti prehranom? Maca inače jede samo kupovnu hranu, dehidriranu i onu iz konzerve. Treba li je odvesti veterinaru iako se krv u stolici pojavila samo jednom? 

Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam.

Sprej koji odbija macu i igračke mogu pomoći

Poštovani,

Vaša maca samo obilježava "svoj teritorij" ili Vam se zbog nečega inati. Imate par mogućnosti; prva je da nabavite sprej koji odbija macu mirisom pa možda neće više tamo obavljati nuždu; druga mogućnost je da maci nabavite više igračaka i da se s njom aktivnije igrate i treća je sterilizacija mace ako to nije već obavljeno. 

Što se tiče rjeđe stolice savjetujem Vam da, ako dijeta ne urodi plodom, posjetite veterinara.

Nakon sterilizacije, kujici se pojavila izraslina na mjestu šava, koji je uzrok?

Poštovani,

Sterilizirala sam svoju kujicu nedavno. Nakon skidanja šavova sve je bilo u redu, no odjedanput se pojavila izraslina iza jednog šava koji je ostao vidljiv (svi drugi se ne vide više). Veterinarka kaže da nije ništa opasno, al da postoji mogućnost da je to žlijezda koja se može upaliti. 

Što vi mislite, što bi to moglo biti? Puno hvala. 

To može biti reakcija tkiva

Poštovana,

Jako je teško na to odgovoriti ovako bez pregleda ili barem slike, no ako ste bili na kontroli i rečeno Vam je da nije ništa opasno potrebno je samo da kontrolirate ranu, te ako primijetite crvenilo ili iscjedak da se ponovno javite veterinaru. Često je reakcija tkiva nešto veća na mjestu gdje je bio čvor pa moguće da se o tome radi. Promjene se obično smire za otprilike dva tjedna od operacije.

Pas se trza i cvili nakon što su mu uklonili krpelj, sumnjamo na boreliozu

Poštovani,

imam pekinezera starog šest godina koji nije čistokrvan. Prije dva mjeseca odstranjen mu je krpelj za kojeg ne znamo koliko je bio na koži jer pas ima gustu i dužu dlaku. Nakon toga počeli su povremeni trzaji mišića po par puta na dan, a za to vrijeme bi cvilio svaki put kad bi pokušao zalajati, ali i kad je bio tiho. Imam osjećaj da ga nešto boli. Bio je jednom kod veterinara koji mu je pripisao B-kompleks. Ja osobno sumnjam na boreliozu, no bila bih vam zahvalna ako bi mi pokušali objasniti njegovo ponašanje i koji bi bio daljnji postupak. 

Hvala unaprijed. 

Simptomi ne ukazuju na boreliozu

Poštovana,

Borelioza se manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, često limfadenopatijom (povećanjem limfnih čvorova) i apatijom. Može se manifestirati otečenim zglobovima i šepanjem. Bolest može poprimiti i tzv. kronični (duži) tijek koji je vrlo opasan jer može uzrokovati zatajenje bubrega, srčane smetnje i živčane poremećaje. Ništa od gore napisanog Vi niste spomenuli osim da Vaš pas trpi neke bolove. Ako Vašem psu nije bolje nakon primanja propisane terapije preporučujem da odete na još jedan pregled i po mogućnosti i testiranje na boreliozu.

Kako mačka naučiti da nuždu obavlja u pijesku na balkonu?

Poštovani, 

imam malog mačka koji je naučio obavljati nuždu u posudi s pijeskom na balkonu. Sa zahlađenjem pijesak se relativno brzo ovlaži i mačak više ne obavlja nuždu tu već u pijesku ispred kuće. 

Kako ga bez kazne navesti da nuždu obavlja na balkonu?
Hvala. 

Promijenite pijesak i imajte strpljenja

Poštovani,

Možete probati s drugom vrstom pijeska, koja bolje upija vlagu ili jednostavno probajte prebaciti taj pijesak ispred kuće na balkon. No sumnjam da će bez kontrole i negodovanja iz prve "upaliti" jer mu se razvila navika da tamo obavlja nuždu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti