Obavijesti

Kolumne

Komentari 95

Josipovićevo prekomjerno granatiranje Kolinde Grabar

Josipovićevo prekomjerno granatiranje Kolinde Grabar
1

Lijepo je vidjeti odlučnog Ivu Josipovića. Ali njegovi žestoki napadi na Kolindu mogli bi mu se obiti o glavu. Ako sada ispuca arsenal, ostat će bez municije u kampanji

VIDEO

Lijepo je vidjeti Ivu Josipovića tako odlučnog. Malo za promjenu.

No svejedno, trebao bi malo pripaziti kad u intervjuima briše pod s Kolindom Grabar Kitarović.

Kad je naziva neznalicom, ignoranticom i kalkulanticom, neizravno čak i kukavicom, pa i izdajicom, kad je optužuje da je nemoralna, kad joj nabija na nos činjenicu da ne živi u Hrvatskoj, kad rezolutno tvrdi da bi dobila otkaz u NATO-u da slučajno sama ne odlazi, kad podsjeća da je šutjela za vrijeme Ive Sanadera i općenito, kad prekomjernim bombardiranjem uzvraća na svaku njezinu rečenicu.

Netko zlonamjeran mogao bi pomisliti da se šef države uplašio jedne obične Barbike.

Skresati joj krila

U redu, jasno je zbog čega Josipović to radi: želi u korijenu satrati glavnu protukandidatkinju, skresati joj krila prije nego što poleti u anketama, želi je "staviti na mjesto", raskrinkati i osramotiti, dezavuirati i razoružati. 

Uglavnom, želi dovršiti izbore sad i ovdje.

Toliko se Josipović zanio da je čak predložio predizborno sučeljavanje. Prije same predizborne kampanje. 

I zato mu treba reći da malo smanji doživljaj. Prije nego što ne nanese veću štetu sebi nego Kolindi. Evo i zašto.

Prvo, Kolinda Grabar Kitarović, kao što je predsjednik i sam u par navrata konstatirao, još nije službena kandidatkinja na predsjedničkim izborima. Zato je za šefa države potpuno izlišno da se troši u raspravama s osobom koja je trenutno u istom statusu kao i bilo koji drugi akter na političkoj sceni. A s njima, kao što vrlo dobro znamo, Josipović vrlo rijetko ili nikada ne polemizira.

Drugo, predsjednik države nije izazivač i ne bi se trebao tako ponašati.

Treće, ovakvim žestokim napadima predsjednik države i favorit na izborima samo daje "Barbiki" na važnosti. Ono što ona govori možda je pogrešno i isprazno, možda je čak i glupo, ali baš zato ona ne zaslužuje da se šef države s takvim stavovima osobno obračunava. Trebao bi imati pametnija posla. 

Nervoza i panika

Četvrto, Josipović ovakvim nervoznim napadima ostavlja dojam da se uplašio Kolinde Grabar do te mjere da mu je ona postala glavna preokupacija u ostatku mandata. Ton njegovih izjava, rječnik koji (ne) bira, prljavštine koje iskorištava, kao i bitke u koje neselektivno srlja, sve manje su dokaz njegove samouvjerenosti, a sve više naznaka nervoze i panike. 

Peto, ovakvim obračunima istrošit će se prije same kampanje. Počet će se ponavljati, bit će dosadan i naporan, argumenti će mu gubiti na težini, ljudi će ga prestati slušati jer su sve to već čuli mjesecima prije. Oni koji mu sada plješću, u studenome će zijevati od dosade. A pritom Josipović otkriva svoje slabe točke i priprema suparnicu za obranu od njegovih napada.

Šesto, Josipović ovakvim pristupom neizravno izgrađuje Kolindu Grabar Kitarović kao kandidata. Možda se dijelom povodi za logikom "bolje ona nego netko opasniji", ali svojim je napadima osnažuje, formira i promovira kao protukandidatkinju, dajući joj na važnosti i na političkoj težini.  

Pažljivo s argumentima

I sedmo, Josipović mora biti izuzetno oprezan pri odabiru argumentacije. Kad Kolindu optužuje da frazetinama rješava problem ćirilice u Vukovaru, neka se sjeti što je on govorio u vrijeme prosvjeda. I kako se ponašao u vezi referenduma o braku, kako je napadao srpske Novosti, kako je provocirao sukobe unutar srpske zajednice, te kako se ponašao u situacijama u kojima je mogao i morao snažnije reagirati.

Svaki put kad opali Kolindu, pitat će ga zašto nije opalio Milanovića. Ili čak Karamarka.

I što je još najbizarnije, svaki puta kad se žestoko obračuna s Kolindom, Josipović već idući dan reterira i novinarima poruči kako neće više polemizirati s osobom koja nije kandidatkinja. Poništavajući time sav onaj napor koji je uložio u njezino 'rastrančiranje'.

Što bi birači onda trebali misliti? Trebaju li ozbiljno shvatiti sve ono što je predsjednik izgovorio u svim mogućim novinama ili je sve to ipak bila šala mala?

Ako je sve ovo zagrijavanje za kampanju, onda bismo na jesen mogli kusati podgrijanu juhu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić