Obavijesti

Kolumne

Komentari 407

Što biva kad branitelj poziva na 'ubijanje novinara'? Baš ništa.

Što biva kad branitelj poziva na 'ubijanje novinara'? Baš ništa.
1

Državno odvjetništvo odbacilo je prijavu protiv osobe koja je pisala da "treba ubijati novinare" jer je višestruko odlikovani hrvatski branitelj. A istodobno, policija je odbila prijaviti Thompsona zbog "Za dom spremni".

VIDEO

Proročanstvo Tomislava Karamarka se ostvaruje.

Ne samo njegova prijetnja da će svatko smjeti misliti što hoće "u svoja četiri zida", koju je narodni heroj Zlatko Dalić nedavno pretočio u bahatu poruku svima koji kritiziraju Thompsona da "zatvore prozore i gledaju Big Brother".

Prije svega, realizira se njegova čuvena izjava "Kakav zakon, pa to su branitelji", kojom je prije tri godine prokomentirao juriš šatoraša na kordon policije pred Banskim dvorima.

"Hoćemo li branitelje koji su obranili Hrvatsku tretirati kao huligane koji krše zakon", pitao se tadašnji šef HDZ-a. "Nemojmo razgovarati o ljudima koji su za Hrvatsku dali ruku ili nogu kao o nekakvim prekršiteljima i kriminalcima. Ne tretirajte branitelje kao da su huligani".

Čak i kad se tako ponašaju.

"Novinare treba ubijati"

Stipe Perković Tabak iz Sinja napisao je krajem svibnja na svom Facebook profilu doslovno ovo: "Pa ove novinare Indexa treba ubijat... Samo blate i čine štetu pa do kad više".

Komentar je stajao na stranici dva i pol sata, kad je napokon obrisan.

Redakcija Indexa podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, koje je odbacilo prijavu pod obrazloženjem kako se, između ostalog, radi "o višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju" kojeg su "pod utjecajem alkohola ponijele emocije zbog negativnih konotacija pri izvješćivanju o hrvatskim braniteljima kojima i sam pripada".

I tako, branitelj koji se ponašao "kao huligan", a o "prekršitelju" da se i ne govori, dobio je oprosnicu Državnog odvjetništva jer je "višestruko odlikovani branitelji". Koji se, nota bene, ovoga vikenda slikao s Kolindom Grabar Kitarović i Andrejom Plenkovićem.

Dakle, zakoni se na branitelje ne odnose.

Više nema straha od zakona

Ovaj slučaj indikativan je i može predstavljati opasan presedan na kojeg će se pozvati svatko onaj tko poželi zaprijetiti ili čak napasti neke novinare, samo zato što im se ne sviđa kako pišu o braniteljima.

Perković Tabak obrisao je komentar u strahu od policije. Takav strah više neće dijeliti onaj tko dođe nakon njega.

Državno odvjetništvo nije uzelo u obzir činjenicu da se u samom Kaznenom zakonu izričito spominju "prijetnje prema novinaru u vezi s njegovim poslom", već je zaključilo da "Stipe Perković-Tabak nije svojim komentarom izrazio nikakvu namjeru za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi ugrozila živote ili sigurnost novinara portala ‘Index’".

Ali je zato pozvao druge da poduzmu radnje.

Rečenica "ove novinare treba ubijat" zvuči kao raspisivanje tjeralice protiv novinara. Možda Perković nije htio sam ubiti, ali je pozvao druge.

Branitelje se mora slušati, zar ne?

I tu dolazimo do glavnog paradoksa: ako je kategorija "višestruko odlikovanog hrvatskog branitelja" Perkoviću Tabaku služila kao olakotna okolnost, ona bi se zapravo trebala uzeti kao otegotna okolnost.

Ne samo zato što se pravi branitelji ne bi smjeli ovako izražavati i ponašati, već i zato što ovakve poruke "višestruko odlikovanog hrvatskog branitelja" imaju težinu u braniteljskoj populaciji. Njih se mora slušati i slijediti. Oni to očekuju.

Osim toga, slučaj Perkovića Tabaka mogao bi poslužiti kao alibi svakom branitelju koji na ovaj ili onaj način napadne novinare koji ne pišu po njihovu ukusu. Zašto bi kaznili nekog drugog, kad nisu Perkovića Tabaka?

Upravo zbog toga odluka Državnog odvjetništva opasnija je nego što se čini.

Opet Thompson

Istodobno, ona se poklopila s još jednim slučajem selektivne primjene zakona. Policija je jučer odlučila da neće podizati prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona zbog uzvika "Za dom spremni" na nedjeljnom koncertu u Glini. Pritom se pozvala na sudsku praksu, odnosno odluku Prekršajnog suda u Slunju, koji je u svibnju ove godine odbacio policijsku prijavu protiv pjevača. "Za dom spremni" dio je originalne pjesme "Čavoglave".

Što je tu neobično? U prvom redu, činjenica da u Hrvatskoj ne postoji institut sudskog presedana, već svaki sud zasebno odlučuje u skladu sa zakonom. A zatim, ustaški pozdrav proglašen je neustavnim od strane Ustavnog suda, ali i Povjerenstva za suočavanje s nedemokratskim režimima koje je zaključilo da se taj pozdrav "može koristiti iznimno u komemorativne svrhe i prethodnu najavu".

Može li se Thompsonu tolerirati kršenje Ustava i zakona na koncertu?

Zakon, dakle, vrijedi za sve, osim za samog Thompsona. Vrijedi i za sudionike njegova koncerta koji nose majice s natpisom " Za dom spremni". Ali ne za pjevača koji skandira s gomilom.

I naravno, već smo doznali da zakon ne vrijedi za udrugu HOS-a, čije znakovlje i spomenici i dalje nose taj ustaški poklič.

Zakon isti za sve, osim za neke

Zakone, kako vidimo, moraju poštivati svi, osim pijani ili nasilni branitelji, crnokošuljaši i Thompson.

Ako policija poštuje sudsku praksu u vezi Thompsona, onda postoji bojazan da će slijediti i praksu prilikom prijavljivanja branitelja. Njima je sada dozvoljeno sve, dovoljno je samo da istaknu odlikovanja i iskaznicu, popiju koju previše, a onda se požale da su bili isprovocirani. I previše emotivni.

Sada je to bio Index, sutra će biti neka druga redakcija ili pojedinačni novinar nepoćudnih medija kojima u ovoj zemlji ionako ne manjka prijetnji. 

A da na ispadne kako je za sve kriv samo Karamarko, prošle godine i ministar Lovre Kuščević ispalio je rečenicu: "Ne daj Bože da hrvatska policija ide na hrvatskog branitelja".

I kako vidimo, ono što neće dati Bog, dat će Državno odvjetništvo. 

Hrvatski branitelji, odnosno oni koji nastupaju u njihovo ime, godinama se nameću kao mjerilo stvari u ovoj državi i promoviraju kao uzori društva. Baš zbog toga, njihovi pozivi na "ubijanje novinara" opasniji su i zlokobniji od prijetnji ostalih "običnih" građana.

Nažalost, postali su uzori i u izbjegavanju zakona.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 407
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu