Obavijesti

Kolumne

Komentari 174

Kako je država postala talac dvorskog rata Zoke i Linića

Kako je država postala talac dvorskog rata Zoke i Linića
1

Milanović već tjednima izolira i kritizira Slavka Linića, ukida mu pomoćnike, ukida pravo da govori na konvenciji, ukida predstečajne nagodbe. Kad će ukinuti Linića?

VIDEO

Znate onu staru da se psu reže rep malo po malo da ga manje boli?

E to otprilike Zoran Milanović radi Slavku Liniću.

Na televiziji mu smjenjuje pomoćnike, javno ga ponižava i kritizira zbog uloge u slučaju Šegon, najavljuje da će ga ukloniti s liste govornika na subotnjoj konvenciji SDP-a, a sada se nagađa da će se ukinuti predstečajne nagodbe. 

Pitanje je samo kad će ukinuti i samog Linića.

Novi list je jutros pod naslovom "Premijerova presuda" objavio da se iz nekoliko izvora iz Vlade može čuti da se naprasno ukidaju predstečajne nagodbe, da je "samo pitanje dana ili tjedana kad će se to dogoditi", te kako je nagodbi "istekao rok trajanja".

Sve to trebala je biti uvertira Linićevoj konferenciji za novinare gdje je prkosno objavio kako je predstečajna nagodba bila spasonosno rješenje i da "uz male promjene" ipak ide dalje. 

Poslao je i prkosnu poruku: "Odnose mene i premijera neka razjasni premijer".

Izoliraj i imputiraj

A taj isti premijer malo po malo, danima i tjednima, okružuje i izolira svog ministra financija, sivu eminenciju SDP-a i čovjeka kojeg se smatra snažnijim - svakako popularnijim - od samog Milanovića, pa je samo pitanje kad će napokon ukinuti i samog Linića.

Kad mu skratiti muke.

Kao, uostalom, i ministru Rajku Ostojiću, "hodajućem mrtvacu" u Vladi, propalom gradonačelničkom kandidatu, kompromitiranom ministru zdravstva, sve do jučer najpopularnijem SDP-ovcu, i kandidatu za Milanovićeva nasljednika.

Umjesto da ga jednostavno smijeni, premijer mu kopa sve dublju rupu.

Tako se ova izbušena i izmučena država pretvara u taoca Milanovićevih unutarnjih obračuna s vlastitim ministrima.

Ako su Ostojiću propale reforme, ako je izbušio proračun, ako nije zaustavio štrajk liječnika i nije ispunio obećanja o smanjenju liste čekanja, onda je zaslužio da ga se smijeni, umjesto da se produljuje ova agonija.

Slično je i sa Slavkom Linićem.

Liniću odzvonilo

Ako štiti pomoćnike koji "neovlašteno trguju političkim kapitalom SDP-a", ako se njegovo ime povezuje s aferama, ako premijer misli da je Linić podložan ucjenama i sklon dealovima, ako mu prijeti ukidanjem predstečajne nagodbe, omiljene Linićeve igračke koja je dobila premoćnu podršku u Saboru, ali se našla pod udarom brojnih kritika zbog nepravednog sustava i mogućnosti pogodovanja, ako je jasno da je porezna politika bila pogubna i za proračun i za gospodarstvo, onda sve ide prema zaključku da je Liniću odzvonilo. 

Zašto ga onda premijer naprosto ne smijeni?

Puno je kritika bilo zbog predstečajnih nagodbi. Neki trgovački suci dizali su ustavne tužbe, Linić je vodio ratove sa sucima koji su zaustavljali njemu naročito važne nagodbe, sve su glasnija bila negodovanja zbog toga što Linić koristi predstečajnu nagodbu - ali i Poreznu upravu - za obračune sa svojim kritičarima, za prijetnje i ucjene, pričalo se da njome pogoduje prijateljima, a institut smišljen za spas gospodarstva, pretvorio se u institut nepravde, nejednakosti, pa možda i kriminala.

Možda je došlo vrijeme da Milanović skupi hrabrosti i zareže Linića malo bliže od repa.

Na čiju stranu bi se u tom slučaju svrstala javnost: uz Milanovića ili uz Linića? 

Bi li podržala onog koji neobavezno baulja na političkoj sceni, gubi konce u Vladi, kumuje sve dubljoj propasti i navlači na sebe bijes javnosti? 

Ili uz onog koji je popularan zato što puno radi i navodno uvodi red, ali se istovremeno nalazi na udaru zbog pogodovanja, muljanja, krive porezne politike, pa čak i direktnog nanošenja štete državnom proračunu i čitavom gospodarstvu?

Tko je gori, a tko bolji?

Ima li Milanović šansu ispasti pozitivac zato što izolira, obuzdava i eventualno smjenjuje kompromitiranog Linića? Ili će ispasti negativac zato što se obračunava s najpopularnijim i vjerojatno najsposobnijim ministrom?

Nije tajna da Milanović već dulje vrijeme čuva bokove i osigurava opstanak u stranci. Da sprema udar na Linića i Komadinu, kao i Bernardića u Zagrebu, jer dok mnogi od njega očekuju da spasi državu, njemu je ipak primarno spašavanje samog sebe.

U ovom dvorskom obračunu nije važno tko je bolji. Nego tko je gori.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera